Finntroll, Tyr şi Skalmold au delectat urechile rockerilor în Silver Church (Fotogalerie)

“Blodsvept over Europe”, turneul care îi are drept cap de afiş pe Finntroll, a inclus şi o oprire în Bucureşti. Finlandezii au pornit la drum alături de Tyr şi Skalmold pe 6 septembrie, din Norvegia, concertând apoi în Danemarca, Germania, Polonia şi Ungaria. În România aveau programate iniţial două show-uri, unul în Braşov şi altul în Capitală. Până la urmă, primul dintre ele a fost mutat la Timişoara.

În Bucureşti, caravana a ajuns duminică, 15 septembrie. Formula islandezo-feroezo-finlandeză i-a încântat pe cei prezenţi în Silver Church. Puţin după ora 8 seara, pe scenă au urcat cei şase băieţi de la Skalmold. Deşi au interpretat piesele în limba maternă, mesajul muzical n-a avut nevoie de traducere. Formată în 2009, trupa din Reykjavik a scos deja două CD-uri, ambele abordând teme din mitologia vikingilor.

Judecând după numărul de tricouri etalate de cei din sală, ai fi putut crede că headlinerii sunt cei de la Tyr. Însă feroezii au fost doar a doua formaţie din program, cei cărora le-a revenit misiunea de a încălzi şi mai mult atmosfera pentru capul de afiş. Aşa se face că setlistul lor a cuprins numai opt piese, insuficiente pentru fanii care au venit să-i vadă pentru prima dată în Bucureşti. Heri Joensen şi colegii săi s-au axat mai mult pe noul album, “Valkyrja”, lansat în Europa zilele trecute. Şi totuşi, intrarea şi-au făcut-o pe ultrarapida “Hold The Heathen Hammer High”. Dintre melodiile consacrate n-au lipsit “Trondur i Gotu”, “Sinklars Visa”, “Shadow of the Swastika”. Însă şi cele noi au potenţialul să devină preferatele publicului. Războinicele “Blood of Heroes” şi “Another Fallen Brother” au fost recunoscute de la primele acorduri, la fel ca şi “Mare of My Night”, una dintre cele mai “îndrăzneţe” piese Tyr. Pentru final a fost păstrată “Valkyrja”, după care Heri, Gunnar, Terji şi Amon au lăsat locul celor de la Finntroll.

Duelul româno-bulgar a început la Tyr, când o brunetă de la sud de Dunăre a fluturat un steag al ţării vecine, inscripţionat cu sigla feroezilor. Românii i-au copleşit numeric şi sonor, fluturând şi ei tricolorul, punându-l în încurcătură pe solistul de la Finntroll, transformat într-un involuntar arbitru. După ce a fluturat câteva secunde un drapel bulgăresc, lui Vreth i s-a întins şi unul românesc. “Dar primul al cui era?”, a întrebat vocalul. O rapidă explicaţie a risipit confuzia artiştilor, care şi-au continuat show-ul de o oră şi jumătate. Setlistul a cuprins 18 piese, reprezentând o incursiune în toate perioadele grupului, de la primul album, din 1999, până la cel lansat în această primăvară: “Blodsvept”, “Solsagan”, “Mordminnen”, “Ett folk forbannat”, “Drap”, “Slaget vid blodslav”, “En maktig har”, “Svartberg” (cu intro-ul aferent), “Nar jattar marschera”, “Under bergets rot”, “Nedgang”, “Skovlarens dod”, “Skogsdotter”, “Haxbrygd”, “Jaktens tid”, “Nattfodd”, “Trollhammaren”, ultimele două constituind bisul aferent. Basistul a cântat mai mult de jumătate de show într-o ureche, deoarece, prins fiind de entuziasmul concertului, nici nu a remarcat când i s-a desprins unul dintre cele două “accesorii”.

Sesiunea de meet&greet a început când încă nu se terminase recitalul finlandezilor. Fanii i-au luat cu asalt pe artiştii din celelalte două trupe, pe care i-au reperat ascultându-şi colegii de turneu de lângă standul de merchandise. Terji Skibenaes şi Gunnar Thomsen de la Tyr au fost cei mai solicitaţi pentru autografe şi fotografii, pe care cei doi le-au acordat cu amabilitate până ce şi ultimul doritor şi-a primit râvnitul suvenir. Basistul feroezilor s-a ales şi el cu o amintire din Bucureşti, însă cadoul i-a fost oferit tot de un fan din Bulgaria. “A fost foarte bine, publicul a fost încântat”, a declarat “Guns” pentru Jurnal de Media şi Cultură. Cât despre noul album, “Valkyrja”, acesta este “cel mai bun dintre cele pe care le-am realizat până acum”, în opinia lui Terji. “Abia ieri a ieşit oficial pe piaţă, dar deja are cronici pozitive”, a adăugat chitaristul. Reacţia entuziastă a publicului i-a făcut să-şi dorească să revină în România cât de curând.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.