Locuri de văzut măcar o dată în viaţă: Cefalu

Deoarece au considerat că Rocca seamăna cu un cap, vechii marinari greci au numit locul Kephaloidion. Mai târziu, romanii i-au spus Cephaloedium. Astăzi, oraşul dominat de celebra stâncă se numeşte Cefalu şi este una dintre cele 15 comune ce compun Parco delle Madonie, centru natural, dar şi istoric. Situat în nordul Siciliei, la 70 de kilometri de Palermo, Cefalu fascinează prin poziţionare, natură, munte şi mare.

O catedrală magnifică domină zona veche a oraşului. Domul, a cărui construcţie a început în anul 1131 sub domnia regelui Ruggero al II-lea, îmbină un amestec de stiluri arhitectonice: bizantin, arab şi normand. Mozaice, sculpturi şi statui în mărime naturală dau o notă de unitate prin diversitate. Interiorul în formă de cruce latină este despărţit în trei nave prin două rânduri de coloane. Cele două turnuri gemene unite de trei arce îl fac vizibil de la mare distanţă. Forma şi fondul fac din lăcaşul de cult o atracţie atât pentru iubitorii de arhitectură, cât şi pentru cei ce îşi caută liniştea sufletească. Impozanta construcţie face parte din patrimoniul UNESCO din 2015.

În Cefalu toate drumurile duc la mare, iar străzile păstrează parfumul italian la propriu, pe multe dintre ele fiind aşezate ghivece mari cu flori, palmieri sau diverse plante decorative. Unele dintre străduţe sunt doar în trepte, altele atât de înguste încât nu poţi trece decât cu scuterul. Principala stradă pietonală se termină cu o scară ce coboară spre plajă şi cu o alta care urcă spre o platformă-belvedere, în mijlocul căreia tronează o sculptură de piatră, în forma unui pocal.

O parte dintre vechile clădiri sunt atât de aproape de mal încât numai o fâşie de câţiva metri de plajă le desparte de imensitatea mării. Aceste ziduri vechi poartă amprenta trecerii anilor, iar locatarii care le-au moştenit nu s-au grăbit să le restaureze, ci le păstrează aşa, pietrele de la temelia lor sau tencuiala căzută făcând parte din farmecul locului. În stânga golfului, după terasa de promenadă se întinde o plajă mult mai largă, întotdeauna plină ochi de umbreluţe şi şezlonguri.

Pe orice stradă, dar mai ales pe cele cu ieşire la mare se găsesc construcţii sau bucăţi de „mura megalitiche”, ziduri ce datează de circa 2500 de ani, bijuterii arhitecturale într-un oraş în care istoria ţi se înfăţişează la tot pasul. Baronul Enrico Piraino din familia nobiliară Mandralisca a lăsat oraşului moştenire nu numai casa, ci şi colecţia sa de obiecte de artă, cărţi, monede, piese arheologice, instrumente ştiinţifice etc. Printre exponatele din Muzeul Mandralisca, aflat pe strada cu acelaşi nume, se află valoroasa pictură „Portretul marinarului necunoscut”, de Antonello da Messina. Un alt obiectiv îl constituie locul în care romanii şi-au construit băile – termele -, profitând de un fir de apă ce trece şi astăzi pe alocuri aproape de suprafaţă; doar un geam securizat îl protejează şi totodată îl lasă expus vederii.

O atracţie irezistibilă este reprezentată nu numai de bucătăria italiană, ci şi de felul în care este servită. Multe dintre terasele de la malul mării ajung… chiar şi dincolo de mal. Astfel poţi avea valurile la picioare, sau mai bine zis sub ele; mai precis, postamentele sunt astfel construite încât apa trece direct pe dedesubt. Nimic nu poate fi mai romantic decât o cină luminată simultan de ultimele raze ale soarelui şi de flacăra plăpândă a unei lumânări parfumate, într-un tablou zugrăvit în întregime pe fond azuriu. Iar cel mai greu este să te decizi asupra unui singur preparat din lunga listă de specialităţi culinare siciliene.

Ocolind stânca pe strada ce urmează coasta, poţi descoperi una dintre multele perle ascunse ale oraşului: Farul. Poţi ajunge aici în circa zece minute de mers pe jos, timp în care te poţi bucura şi de liniştea întreruptă doar de sunetul valurilor care se lovesc de ţărm. Construcţiile din zonă i-au împrumutat numele, astfel că poţi poposi la Casa del Faro, la Bar del Faro sau la restaurantul Al Faro.

În Cefalu există casa în care scriitorul şi ocultistul britanic Aleister Crowley a trăit între 1920 şi 1923. Din păcate a fost lăsată în paragină, însă mulţi vin încă să o vadă, chiar şi doar pe dinafară, deoarece uşile şi ferestrele au fost zidite. Aici autorul englez a scris celebra carte „Diary of a Drug Fiend”, povestea unui nobil englez care depăşeşte dependenţa de droguri şi îşi regăseşte scopul vieţii sub atenta îndrumare a unui maestru spiritual. „Este o poveste adevărată. A fost rescrisă doar atât cât a fost nevoie pentru a ascunde identităţi. Este o poveste teribilă; dar este şi o poveste despre speranţă şi frumuseţe”, scria autorul în prefaţă. Basil King Lamus, alter ego-ul scriitorului, locuieşte în Telepylus, despre care scrie într-o notă inserată în text că este „un loc real… descris cu acurateţe”, plasat în nordul Siciliei, la poalele Rocii. Este vorba bineînţeles despre Cefalu.

Întreg peisajul pare desprins dintr-o poveste fantastică. Nu ştiu dacă oamenii au cucerit locul sau locul i-a cucerit pe ei. Din orice parte priveşti poţi vedea imensa stâncă ce străjuieşte oraşul. Înaltă de 268 m, Rocca este numită, în dialectul local, „u castieddu”, datorită faptului că între secolele XIII-XV aici au fost construite o serie de ziduri de apărare. „Castelul” medieval, căruia i s-a adăugat o poartă de acces în secolul XVI, era loc de refugiu şi apărare în faţa atacatorilor veniţi de pe mare.

Stânca a fost un loc ideal de observaţie a traficului naval încă din antichitate. La jumătatea ascensiunii se află ruinele unor construcţii – cele mai vechi datând din secolul IX î.e.n. – un „sanctuar-fortăreaţă”, după cum a fost numit de istorici. Cum resursa cea mai importantă pentru asediaţi este apa, o cisternă pentru lichidul vital reprezintă, în opinia experţilor, primul obiectiv strategic clădit de mâna omului. A doua necesitate importantă, cea religioasă, a fost satisfăcută prin amenajarea unui loc sacru, în secolul V î.e.n. Templul despre care tradiţia spune că i-a fost dedicat Dianei este o construcţie megalitică de formă poligonală, realizată din blocuri de piatră masive, care se poate încă vizita de temerarii care se aventurează înspre vârf.

Imaginea cu oraşul văzut de sus este cu adevărat spectaculoasă. Poţi vedea întreaga aşezare, cu istoricele sale case ce par încă şi mai apropiate unele de altele, cu stâncile de pe mal care le protejează, cu tot farmecul sicilian prins într-o zi însorită din plină vară. Domul tronează în centrul vechi, în jurul lui clădirile acoperite cu ţiglă, iar dincolo de ţărm – marea. Eternă şi liniştită. Albastră şi infinită.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s