Artiştii, altfel decât îi ştiţi: Pictorul Johan Edlund (Tiamat)

Sursa fotografiilor: Facebook. English version of this text here.

Fără îndoială, Johan Edlund este un muzician prin excelenţă. Un foarte bun gothic. Un artist în toate sensurile. Liderul trupei suedeze Tiamat poate spune despre pictură că este doar un hobby, însă profunzimea lucrărilor şi talentul său te pot îndreptăţi să îl numeşti cu siguranţă pictor, şi încă unul de succes.

Arta lui Johan Edlund este ca un număr complex: alcătuită prin însumarea unui număr real cu unul imaginar. O combinaţie de locuri, de evenimente, întâmplări, asociate cu dorinţe, vise, viziuni. O lume căreia îi adaugă un punct magick. O unitate formată din mai multe părţi, din elemente distincte – linii, unghiuri, cercuri, figuri şi trăsături, toate diferite, formând un întreg în care fiecare liniuţă îşi are propriul rol.

Diverse îmbinări şi combinări, conexiuni realizate cu o infinită răbdare fac din el un artist complex şi complet în acelaşi timp. Un vizionar, la fel ca şi în muzică, artistul ţese o pânză în care te prinde. O pânză pe care o decorează în cele mai mici detalii. Despre Johan Edlund s-a spus că este un cameleon, referitor, probabil, la capacitatea lui de adaptare. Dacă ar fi să folosesc această sintagmă, aş spune că Edlund prinde culoarea tabloului pe care îl pictează, deoarece el însuşi face parte din tablou.

Acuarelă pe hârtie, pictură în ulei. Multe dintre abordările sale sunt abstracte, dar şi alte stiluri prind viaţă prin mâna lui. Câteva piese rare: am văzut peisaje pictate de Johan Edlund. Munţi sau lacuri. Perfecţiuni peisagistice care m-au fascinat la fel de mult ca şi lucrările care l-au consacrat, care îi definesc stilul şi care îl particularizează. Poate au fost doar câteva excepţii, poate a vrut doar să demonstreze că le poate face şi pe acestea, şi încă extrem de bine.

Johan Edlund crează o lume din mii şi mii de elemente. Şi chiar nu ştiu, dar pot să-mi imaginez cât timp îi ia să realizeze aceste foarte multe şi extrem de mărunte înlănţuiri. La multe dintre picturile lui e ca şi cum te-ai uita printr-un ochean. Un ochean ce permite examinarea întregului, măreşte unghiul sub care se văd obiectele şi îţi permite o mai bună distingere a detaliilor. Un oc(h)ean nesfârşit de combinaţii şi culori. Un Caleidoscop precum piesa omonimă de pe albumul „Wildhoney” – multiplicat, aglomerat, şi nu întotdeauna regulat.

Pictura lui Johan Edlund seamănă cu muzica lui, cu toată arta lui, cu viaţa lui. Este, practic, parte din el. Un leitmotiv, un fel de ritual se distinge, dar la fel de criptic ca şi textele sale. Dacă ar fi să fie o culoare, cu siguranţă artistul suedez ar opta pentru „toate nuanţele de negru”. Pentru mine însă, Johan Edlund este albastru. Câteodată deschis, alteori închis. În el însuşi. Însă mereu albastru până în adâncul irisului. Imens şi intens. Este fluid. Curge.

Nu ştiu care sunt influenţele sale, mi-ar plăcea ca în această viaţă să ajung să-l întreb, şi mi-ar plăcea ca într-o viaţă viitoare să-mi răspundă. Pentru că pictura lui Edlund vine din viitor. Ea nu are timp, poate doar spaţiu. Câteodată 30X40 de centimetri. Poate are ceva din Picasso dacă mă gândesc la Guernica, poate din Dali, cu ceasurile care se scurg, sau poate are ceva din farmecul pisicilor lui Paul Klee. Şi totuşi prin elementele-cheie şi meticulozitatea unică, Johan Edlund are un stil original care face diferenţa. „Este bitcoin-ul viitorului”, spunea el despre despre artă în general şi despre tablouri în special.

Am vizitat nenumărate muzee şi galerii de artă modernă în Paris, Berlin, Roma, Viena, Praga sau Stockholm şi uneori am avut impresia că unii expozanţi au greşit intrarea. Creaţiile acestui artist al cărui talent se vede de departe şi-ar avea mai degrabă locul acolo. Şi nu pot să nu mă întreb de ce nu are o expoziţie în ţara natală, deoarece ar merita-o cu prisosinţă. Fiindcă arta lui Johan Edlund e mai mult decât o pictură. Este inspiraţie pură.

„bigtownsmallgirl”, „churchwindowfleshwound”, „fallen_roman”, „horserace”, „intheflesh”, „manikin”, „Mexican_Radio”, „nighttrain”, „volvo 242b”, „Amanitis”, „Eastersunday”, „lavendermistno666small”, „muslimtuesday”, „tenthousandtentacles”, „newmountain”, „snowmountain”, „winter”, sunt câteva dintre lucrările mai vechi – sau mai noi „Churchgoers #4”,„Homage to Dubuffet”, „Athena”, „Not Churchgoers”, „Ugly #1”, „Jolie” şi „Woman With Nothing In Her Hand” – ale artistului.

De curând, Johan Edlund s-a reapucat să deseneze. Şi bine a făcut. Admiratorii săi au achiziţionat deja noile sale creaţii, altele se pot cumpăra online. În plus, fanilor care susţin financiar viitoarele proiecte ale trupei, artistul le trimite câte un desen purtând semnătura sa. Dacă sunteţi fani Tiamat sau simpli iubitori de artă, trebuie să aveţi în colecţie cel puţin o pictură de Johan Edlund. Mai târziu va valora mai mult decât un milion de albume.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s