Viktorianisches Picknick, o instituţie în sine

De-a lungul anilor, întâlnirea din Clara-Zetkin-Park a pasionaţilor de costume de epocă a devenit ea însăşi un eveniment în cadrul Wave-Gotik-Treffen. La cea de a 25-a ediţie a festivalului din Leipzig, numărul de participanţi la picnicul victorian a crescut, gama de ţinute s-a diversificat, iar reuniunea din 13 mai 2016 a fost un succes.

Ziua de vineri, 13, a fost de bun augur pentru amatorii de ieşiri la iarbă verde. Către Aleea Anton Bruckner s-au îndreptat şiruri întregi de oameni în negru. Conţi sau baroni s-au infiltrat printre Lolite elegante sau adepţi ai stilului steampunk. În acest tablou (neo)romantic, ţinutele „normale” păreau cele ieşite din peisaj.

„Cine vrea să participe la picnicul victorian este rugat să-şi aducă un coş cu mâncare şi băutură, o pătură, tacâmuri şi veselă”, au indicat organizatorii pe pagina evenimentului. Chiar dacă nu a existat un cod vestimentar propriu-zis, au predominat costumele de secol 18. Cei mai mulţi au optat pentru haine în stil victorian, neoromantic, rococo sau baroc.

Dacă fanteziei vestimentare nu i s-au pus limite, n-a existat nici limită de vârstă. Au putut participa chiar şi cei care încă n-au venit pe lume. O viitoare mămică a ţinut să-şi scoată la aer burtica ornată cu strasuri. O pălărie sofisticată şi o umbreluţă de soare au completat costumaţia lejeră a tinerei.

Cei care nu au avut un bebeluş pe care să-l plimbe în landou, în schimb au vrut să etaleze un cărucior de epocă, au pus în el o păpuşă, îmbrăcată bineînţeles în stil victorian. Într-o atmosferă romantic-relaxată, s-a băut, s-a mâncat şi s-a socializat.

Unii nu s-au rezumat numai la a-şi afişa costumele, ci şi obiecte sau maşinării care mai de care mai ieşite din comun. Invenţia în stil steampunk, dotată cu umbreluţă, a servit drept punct de atracţie pentru fotografi, dar şi pentru cei care au căutat un decor potrivit.

Amestecul de stiluri – de la tutu-ul micuţei balerine la suportul de crinolină purtat cu pălărie, corset şi bocanci – a făcut parte din farmecul peisajului. La fel amestecul de băuturi – vin, bere, ceaiuri, cafea sau sucuri – a completat mesele bogate, de pe care n-au lipsit serviciile de porţelan şi paharele cu picior.

La picnicul victorian a dominat negrul, dar din loc în loc au mai apărut şi pete de culoare. Roşul aprins asortat la pălăriile cu pene a dat o notă de distincţie atitudinii nobiliare etalate de două personaje, apărute parcă dintr-un film de epocă.

Un alt grup care a atras atenţia a fost cel format din „contese” şi „scoţieni”. Unul dintre ei, în uniformă de paradă, a cântat la cimpoi, iar ceilalţi l-au acompaniat, inclusiv câinele, îmbrăcat la rândul lui în costum de gală.

Doar un coş de picnic şi o pătură ar fi prea puţin, s-au gândit unii, aşa că au adus de-acasă mese de diverse mărimi, acoperite cu broderii fine. Strugurii au fost serviţi la pachet cu brânzeturi şi vinuri franţuzeşti. Oglinzi, sfeşnice, o frapieră, argintăria sau seturi de pahare de cristal au sclipit sub soarele de mai.

De altfel, vremea a ţinut deopotrivă cu organizatorii şi cu invitaţii la eveniment. A fost cea mai caldă zi a festivalului, aproape 30 de grade, spre bucuria doamnelor, care au putut purta rochii decoltate şi cu mânecă scurtă. Cel mai vândut produs la chioşcurile şi standurile din parc a fost îngheţata, care a depăşit berea, măcar pentru o zi, în preferinţele germanilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s