Expoziţie inedită. Rockerii, „generaţia decadentă”, în vizorul Stasi

Der Bundesbeauftragte für die Unterlagen des Staatssicherheitsdienstes der ehemaligen DDR (BStU), filiala Leipzig, şi-a deschis porţile pe 14 mai, în cadrul festivalului Wave-Gotik-Treffen, cu o expoziţie inedită, despre gothici, pentru gothici. Vizitatori în haine negre s-au amuzat citind documente din arhiva Stasi, precum o împărţire a rockerilor pe categorii, sau note informative despre metalişti, încheiate cu „salutări tovărăşeşti”.

„Mamă, mai spune-mi o dată basmul despre DDR”, se roagă un copil de femeia care a trăit acele vremuri. Pentru cei născuţi după 1990 istoria recentă e o carte de poveşti, pentru părinţii lor sunt amintiri dureroase, din vremea când pletele, hainele de piele sau muzica ascultată te puteau aduce în vizorul poliţiei politice.

Securitate, KGB, Stasi – în fiecare dintre ţările comuniste, temutul organ de represiune purta un nume diferit, dar juca un rol similar. Tot ce nu se încadra în patul procustian marcat cu secera şi ciocanul era văzut drept un pericol iminent la adresa „ordinii socialiste” şi trebuia observat, ţinut sub control, la nevoie eliminat. Iar curentele muzicale care le oglindeau pe cele din Vest, devenite mode, ideologii, filosofii, erau cu atât mai periculoase pentru sistem.

În masiva clădire de pe Dittrichring din Leipzig a funcţionat biroul regional al Ministerium für Staatssicherheit, organism numit şi Staatssicherheitsdienst sau – sub prescurtarea ce genera atâta teroare printre nemţii din Est – Stasi. Ocupat de demonstranţi în 4 decembrie 1989, după schimbarea de regim a devenit muzeu, documentând faţa întunecată a persecuţiei politice. Actualul proprietar, BStU, echivalentul german al CNSAS românesc, mai are încă mult de lucru până la a-şi încheia misiunea asumată, arhivele ocupând câţiva kilometri liniari. Un impediment este şi aşa-numitul „cel mai mare puzzle din lume” – saci întregi cu fragmente de acte ce urmau a fi distruse în ultimele zile ale DDR de către cei ce voiau să-şi îngroape, la propriu, păcatele.

Fişe şi fotografii, rapoarte primite de la „die inoffiziellen Mitarbeiter” (echivalentul informatorilor Securităţii), toate documentând minuţios fenomenele muzical-culturale „periculoase”, au fost reunite în cadrul „Gruftis, Punks und Co. Alternative Jugend im Visier der Stasi”, expoziţie inclusă în programul oficial al Wave-Gotik-Treffen 2016. Vizitatorii care au urcat pe scări până la cel de-al şaselea etaj al clădirii au putut vedea, de exemplu, cum poliţia politică a DDR categorisea metaliştii în „Hardrock”, „Dresch” (sic!), „Speed” sau „Black-Metal”.

„Tineretul decadent” era el însuşi împărţit, după… muzici, după port, după vârstă şi opinii, în Teds, Tramper, Skins, Heavys, Punks, Popper, dar şi, bineînţeles, New Romantiks şi Grufti(e)s, respectiv gothicii, desemnaţi în spaţiul germanofon cu un termen provenit din cuvântul „Gruft” (criptă). Ţinutele lor negre şi fascinaţia pentru liniştea cimitirelor nu au reprezentat doar un element al conflictului între generaţii, ci şi ceva suspect în ochii Stasi, care mergea până la a-i bănui de ritualuri oculte.

Ziua de 14 mai, „a porţilor deschise la BStU”, a cuprins şi alte expoziţii şi evenimente conexe, inclusiv tururi ghidate, atât în limba germană, cât şi în engleză. La parterul clădirii numite de localnici – după formă şi poziţionare – „Runde Ecke”, a putut fi vizitată expoziţia permanentă dedicată istoriei clădirii, cu exponate de la obişnuitele accesorii ale tineretului înregimentat sub steagul partidului până la truse de deghizare folosite de agenţii Stasi în culegerea de informaţii, ba chiar şi instalaţii de ascultare ambientală ori uniforma de general a ultimului comandant al „obiectivului”, Manfred Hummitzsch.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s