Muzicienii, altfel decât îi ştiţi: artistul plastic Waldemar Sorychta

Sursa fotografiilor: Arhiva personala Waldemar Sorychta

Ochii copacilor. Ochii minţii. Ochi în cele mai neaşteptate locuri în care ai putea să-i vezi. Scări care urcă la cer sau care conduc în adâncuri. O lume în care te poţi cufunda. O lume abstractă care te duce în alte sfere. Lumea lui Waldemar Sorychta.

Numele lui se leagă indiscutabil de genul metal. Personal l-am descoperit în perioada în care a colaborat cu Tiamat, prin 1991-1994. Peste un an era nominalizat pentru Grammi în Suedia la categoria “Producătorul Anului” pentru albumul “Wildhoney” al formaţiei amintite. L-am văzut (mult) mai târziu în concerte, inclusiv la Bucureşti cu Therion. Waldemar Sorychta. Numele lui sună sau mai degrabă are rezonanţa unui personaj de film. Un personaj care ar fi bineînţeles cel al unui artist prodigios.

Dar astăzi am ales să vorbesc despre artistul plastic Waldemar Sorychta. Fiindcă este omul cu legăturile, creatorul care face cele mai neaşteptate conexiuni, incredibile legături între cele mai de nelegat lucruri. Ideile sale te surprind prin grandoare, varietate şi efecte. Nu mai puţin de 66 de lucrări de dinainte de anul 2000 şi până astăzi a adunat artistul într-un album – deocamdată virtual – pe pagina sa de Facebook. Însă ar fi o idee şi mai bună să le reunească într-unul în print sau, de ce nu, într-o expoziţie.

Mâini, ochi, scări, chipuri, siluete, dar mai ales elemente din peisajul industrial sunt teme recurente în desenele artistului stabilit în zona Ruhr. Titluri precum “forever”, postată împreună cu varianta sa din 1989, “real tear”, “living death”, “indes”, “the stolen sky”, “black spirit”, “see, hear, feel, THINK”, “lost”, “phoenixistense”, “fish tree”, “prayer”, “devilred”, “face”, “cycles”, “passion”, “mirage”, “a breeze of the sun”, “stairway”, “opening”, “evolution”, “alias”, “kawto”, “i-bug”, “dragma”, “violin tree”, “sylt”, “quiet!”, “there is always a reason”, “pointing”, “ela”, “eyes”, “hand-tree”, “crystal”, “waiting for the bus”, “kat”, “veins”, “everdeen”, “leyeter”, dezvăluie oarecum cheia în care trebuie să priveşti tabloul, cele numite doar cu iniţiale “WTHB”, HAH” sau cifre “PH811”, “PH2” trebuie descifrate şi îţi pun la încercare imaginaţia.

Singurele două portrete, cu nume compus numai din iniţiale, sunt uşor de recunoscut, datorită notorietăţii personajului – compozitorul german Ludwig van Beethoven -, dar şi a ieşirii temporare din sfera abstractului în favoarea unei reproduceri cât mai fidele imaginii întipărite în memoria colectivă.

De altfel, principala muncă şi preocupare a lui Waldemar Sorychta, muzica, nu putea lipsi din paleta lui de alegeri inspirate pe care le transpune în viziuni grafice. Un contrabas, o chitară ce se scurge precum ceasurile lui Dali, copacul cu viori sunt câteva dintre desenele din care transpare ideea de muzică. Dar nu numai jocul cu simboluri îl defineşte, ci chiar jocurile de cuvinte, precum numele a trei opere postate consecutiv: “bonsai”, “bons-eye” şi “bons-eyes”.

Câteva lucrări le-a etichetat în limba germană: “verbindungen” (legături), „frage der ansicht“, (întrebare asupra punctului de vedere) „pfau“ (păun), “Stahlwerk” (oţelărie), “liebe” (iubire) “angriff” (asalt), “turm” (turn). În nici un caz oraşul său de suflet nu putea lipsi: Dortmund, casă atât pentru el, cât şi pentru Century Media, dar şi pentru echipa de fotbal Borussia, căreia i-a dedicat un întreg CD, “Heimat”, realizat împreună cu prietenii şi colegii din trupa Dortmunder Jungs.

Triunghiuri şi sfere, conducte şi circuite. Peşti sau păsări. Un profil în chip de cer sau un profil industrial nu sunt doar metafore puse pe hârtie. Copaci, oameni şi idei prind rădăcini. Un desen care mi-a atras în mod deosebit atenţia este cel care include o suavă crizantemă sau poate şi o întreagă coloană de flori. Asta probabil şi datorită faptului că i-a dezvăluit destinatarul. Cum îşi poate onora un fiu mama altfel decât dedicându-i un tablou de ziua de naştere? “For my mom” este titlul tabloului pe care apare şi precizarea “Zum Geburtstag Mama”.

În altă ordine de idei… creative nu greşesc nici dacă spun că este un fotograf extrem de talentat. Poate un capitol aparte ar trebui dedicat numai acestei pasiuni. Natură sau locuri aparte le imortalizează cu o înclinaţie deosebită spre frumos. Un deosebit simţ estetic reiese din fiecare imagine pe care o prezintă ca pe o carte poştală expediată dintr-o vacanţă de vis. Mărturie stau sutele de fotografii făcute în ţările prin care a călătorit şi în care a prins splendide apusuri, minunate piese de arhitectură, iar pentru acestea, cele mai bune unghiuri sau cele mai inspirate încadrări sau contraste. Dintre acestea nu lipseşte o poză a fostei Case a Poporului, actualmente Palatul Parlamentului din Bucureşti.

Muzician, compozitor, producător şi artist, născut în Zabzre (Polonia), Waldemar Sorychta trăieşte în Germania, nu departe de Century Media din Dortmund. De altfel, marea parte a artiştilor cu care a colaborat ca producător au semnat contracte cu renumita casă de discuri: Lacuna Coil, Tiamat, Samael, Tristania, Moonspell, Sentenced, Sodom, Unleashed, Therion etc. În 1986 a fondat Despair, în 1993 Grip Inc. (alături de tobarul Slayer, Dave Lombardo).

În 1994 a colaborat cu supergrupul Voodoocult, alături de componenţi ai unor formaţii care au făcut istorie. Eyes of Eden, Enemy of the Sun (pe care le-a fondat în 2006), şi ReVamp (trei ani mai târziu) îl au şi în prezent în componenţă. Muzician de turneu şi de studio în Tiamat (clape), Rotting Christ (chitară), Therion (bass) etc., cu această din urmă formaţie a cântat în România la Arenele Romane în 2010.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s