Locuri de văzut măcar o dată în viaţă: Lacul Bracciano

O întindere nemărginită de un albastru clar. O oglindă fluidă ce te copleşeşte prin proporţiile sale uriaşe. Lacul Bracciano este obiectivul pe care mulţi îl au în vedere atunci când fac o vizită la Roma, şi asta datorită faptului că se află la doar 32 de kilometri de capitala Italiei. Cele trei oraşe situate pe malurile sale – Bracciano în vest, Anguillara Sabazia în sud-est şi Trevignano Romano în nord – sunt ele însele puncte de atracţie.

Încă din antichitate malurile lacului Bracciano erau căutate de romani, mai ales în verile caniculare. Şi locuitorii actualei Rome, după o săptămână în larma şi poluarea metropolei, evadează pentru un weekend în oaza de linişte aflată la nici o oră de mers cu maşina. Delicatesele tradiţionale sunt servite în restaurante cochete cu ferestre imense de sticlă sau la terase, bineînţeles, toate cu vedere către lac. Şi chiar dacă astăzi casele s-au înmulţit, localnicii au compensat lipsa grădinilor prin uriaşele jardiniere şi ghivece, adevărate perdele de verdeaţă.

Numit pe vremuri şi Lacus Sabatinus, s-a format pe locul unui fost crater vulcanic (aidoma Lacului Martignano, aflat în apropiere). Cu o suprafaţă de 56,6 kilometri pătraţi şi o adâncime maximă de 160 metri, Bracciano este printre cele mai mari lacuri din Italia şi al doilea ca dimensiuni din regiunea Lazio. Alimentat de izvoare subterane şi din precipitaţii, a servit drept rezervor de apă potabilă pentru Roma încă din secolul XVII. Zona a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri, fiind găsite urme datând încă din anul 5700 î.e.n. O parte dintre aşezările protoistorice, unele din epoca bronzului şi cea a fierului, se află acum sub luciul apei.

Controlul poluării a fost instituit din 1986. Sistemul de canalizare centralizat este realizat pentru oraşele din jur astfel încât poluarea să fie redusă la minimum, iar asta îl face unul dintre cele mai curate lacuri ale Italiei. Astfel, s-a interzis folosirea bărcilor cu motor, excepţie făcând autorităţile şi câţiva pescari împuterniciţi. Acest fapt favorizează folosirea ambarcaţiunilor cu pânze. Condiţiile meteo permit tot anul practicarea de sporturi acvatice precum canotajul, windsurfing-ul, scufundările, dar şi înotul sau plimbările cu barca.

În 1999 a fost creată o zonă protejată, numită Parco Regionale del Complesso Lacuale di Bracciano Martignano. În ciuda extinderii oraşelor, zona păstrează o pădure şi o vegetaţie bogată, ceea ce favorizează prezenţa a numeroase specii de animale şi păsări. În interiorul parcului, cu o suprafaţă totală de 170 kilometri pătraţi, sunt incluse lacul Bracciano, lacul Martignano, monumente naturale precum Caldara di Manziana etc. Grazioasele lebede sunt „vânate” aici numai de fotografi.

Faptul că parcul natural include medii diverse (lac, pădure, pajişti) face ca şi flora şi fauna să fie la fel de variate. Păsările acvatice sunt în număr mare, mai ales că şi numărul speciilor este ridicat – nu mai puţin de 162. Ele se distribuie teritorial în funcţie de adâncimea apei, de la raţele care se scufundă doar cu jumătatea anterioară a corpului pentru a se hrăni cu vegetaţia subacvatică şi cu mici nevertebrate în apropierea malului, până la marii scufundători, precum corcodelul sau cormoranul, care plonjează în ape în căutarea peştilor.

Nutriile şi vidrele îşi împart teritoriul – fâşia de nisip închis la culoare situată între apă şi uscatul propriu-zis – cu pescăruşii, iar iepurii, jderii, pârşii, porcii-spinoşi sau veveriţele profită de diversitatea mediului. Apele bogate în peşti mai mari sau mai mici aduc la malul lacului şi nelipsitele pisici, care fac un adevărat spectacol din încercarea lor de a prinde în gheare nu neapărat ceva de mâncare cât mai degrabă o jucărie vie.

Anguillara Sabazia se întinde pe un promontoriu din sud-estul lacului. Oraşul a fost fondat în perioada republicană a Romei antice: o patriciană romană, Rutilia Polla, patrona aprovizionarea capitalei cu peşte din lac, iar reşedinţa ei se afla la mică distanţă de actuala Collegiatta. Forma vilei acesteia, angularia, este la originea numelui localităţii. Sufixul Sabazia, care o distinge de municipalităţile omonime, provine de la munţii Sabatini, de origine vulcanică, principala formă de relief a regiunii.

Din Anguillara Sabazia, urmând în mare parte malul apei, drumul porneşte către Bracciano. Oraşul care dă numele lacului datează din evul mediu (în 1234 e menţionat Castrum Brachiani), dar teritoriul e locuit din epoca etruscă. Bracciano, Brachianum şi alte variaţiuni ale numelui provin de la cuvântul braccio. De altfel, stema localităţii conţine un braţ cu un trandafir, simbol al familiei Orsini. Unul dintre reprezentanţii acesteia, Napoleone, a iniţiat lucrările la Castelul Orsini-Odescalchi în 1470. Capodopera de arhitectură militară renascentistă a fost deschisă publicului din 1952. Se mai pot vizita, de asemenea, Duomo di Santo Stefano, Muzeul Civic şi cel de Aeronautică Militară.

Familia Orsini a deţinut un castel şi în Trevignano Romano. Fortificaţia cu trei rânduri de ziduri, ridicată în jurul anului 1200 la ordinul Papei Inocenţiu III, a fost grav afectată de asediul lui Cesare Borgia (1497), dar şi de cutremure şi intemperii, fiind în prezent în ruină. Dinspre Chiesa della Madonna Assunta in Cielo se deschide o panoramă minunată. Biserica însăşi, datând din 1500, se remarcă prin fresca inspirată din simbolistica Mariei, realizată de un pictor din şcoala lui Raffaello. Deşi pe stema oraşului apar trei ramuri de viţă-de-vie, se pare că acest fapt derivă de la numele Trevignano şi nu invers, toponimul având ca origine mai vechiul Trebonianum.

Frumuseţea deosebită a locurilor îi atrage nu numai pe turişti, ci şi pe producătorii de filme. Locurile de vis i-au inspirat pe reprezentanţii fabricii de vise pe 16 mm, numeroase pelicule fiind turnate pe malurile lacului Bracciano, în cele trei oraşe amintite. De la producţiile destinate marelui ecran până la micile clipuri de familie, realizate de turişti cu camera digitală, amintirea trecerii prin zona Bracciano rămâne una de neşters.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.