Locuri de văzut măcar o dată în viaţă: Anguillara Sabazia

Un oraş înfloritor la propriu. O minune italiană lângă unde transparente. Locul în care pare că apa atinge norii şi linia orizonului dispare într-un albastru clar sau în nefârşite ceţi matinale. Anguillara Sabazia, una dintre localităţile de pe malul lacului Bracciano, este locul perfect pentru a-ţi petrece o vacanţă de vis.

Important centru turistic şi balnear, Anguillara Sabazia face parte din provincia Lazio. Cu ocazia unui concert Theatres des Vampires care a avut loc în Osteria Nuova, o mică localitate de lângă Roma, am ales să vizitez şi Anguillara Sabazia, care se află la 32 de kilometri de capitală. Nu a fost greu să-mi dau seama că lungolago este cel mai căutat şi cel mai fotografiat loc din oraş. Micile restaurante şi gelaterii aşezate strategic pe mal au partea de sus a construcţiei din sticlă, tocmai pentru a oferi o privelişte încântătoare.

Porta Maggiore este intrarea în minunatul centru istoric. Originea construcţiei se leagă de familia Anguillara şi a fost prima structură de apărare creată în oraş în secolul XI. În următoarele două secole au fost realizate în continuarea ei celelalte fortificaţii. De-a lungul timpului, Porta dell’Orologio sau Porta di Castello a fost modificată şi restructurată. Partea superioară, conţinând şi ceasul, a fost montată în 1772, acoperind, se pare, o structură preexistentă.

Palazzo Baronale Orsini, care găzduieşte în prezent Primăria, poartă numele unei importante familii nobiliare italiene din Evul Mediu. Reşedinţa a fost construită, potrivit estimărilor istoricilor, la începutul secolului XVI, în interiorul centurii de ziduri de apărare. Pe lângă frescele care decorează camerele, familia Orsini şi-a lăsat amprenta şi asupra porţii cu ceas, în special prin montarea unei steme reprezentând un urs care devorează o anghilă, similară cu emblemele vizibile în Palazzo Baronale.

Fontana della Terra este situată în Piazza del Comune, loc ce oferă o panoramă spectaculoasă asupra lacului. Construită în 1776 de arhitectul Bracci, este cunoscută şi ca Fontana delle Anguille sau Fontana Jacometti, după numele sculptorului Ignazio Jacometti, cel care, conform tradiţiei populare, ar fi realizat cele două anghile din care ţâşneşte apa. O placă memorială aminteşte de primele campionate de înot, desfăşurate în timpul lui Vittorio Emanuele III.

Denumirea de La Collegiata purtat de biserica Santa Maria Assunta sugerează importanţa acesteia în ierarhia lăcaşelor de cult, la fel ca şi poziţionarea sa în cel mai înalt loc din oraş. Actuala biserică a fost ridicată pe locul unei structuri mai vechi, amplasată ea însăşi peste un edificiu religios de origine posibil romană. De-a lungul secolelor i-au fost adăugate capelele laterale şi a fost reconstruit turnul cu clopot. În interior se află o orgă din secolul XVIII, unicul instrument de acest gen pe care l-a construit Domenico Alari.

Vechile fortificaţii au fost de-a lungul timpului cucerite în mare parte de vegetaţie. La baza zidurilor e amplasat parcul în care se află Monumentul eroilor italieni căzuţi în primul război mondial. Pe partea opusă Porţii se ridică încă Torrione Medioevale, care în prezent este sediul Museo della Civilta Contadina e della Cultura Popolare, dedicat – aşa cum îi spune şi numele – vieţii locuitorilor provinciei Lazio din ultimele secole.

Farmecul oraşului cu străzi în trepte, în care se regăsesc multe dintre elementele specific italiene, i-a determinat pe mulţi regizori să aleagă drept decor al filmelor lor peisajele din Anguillara Sabazia. Daniel Day-Lewis şi Judi Dench se plimbă pe lungolago într-o scenă din filmul “Nine”. Celebrul personaj Fantozzi a trecut şi el prin Anguillara. “Cani e gatti”, “Il nostro campione”, precum şi scene din “Ecco noi per esempio”, “Il Commissario Manara”, “Il diavolo e l’acquasanta”, alături de episoadele 100-101 („Italy”) din „Dragul de Raymond”, dar şi altele au fost filmate aici.

Un alt punct de atracţie este platforma în formă de “L”, susţinută de piloni de beton, care intră adânc în apă. Atât ziua, dar mai ales noaptea, când este luminat, acesta dă peisajului deja romantic o şi mai mare putere de atracţie. Din capătul structurii se deschide o dublă perspectivă: atât înspre oraş, cu a sa faleză la rându-i luminată, cât şi către oglinda lacului.

Tot pe malul lacului, mai precis în Piazzale del Molo, se află Monumento alla gente di mare. Compusă din trei cuburi aşezate asimetric, sculptura include o ancoră în relief pe elementul din mijloc, în timp ce pe piesa de deasupra se găsesc profilul unui matelot şi figura unei femei cu un copil. Creaţia lui Gabriele Jagnocco dedicată eroilor mării e flancată de alte două ancore din fier.

Anticii romani vedeau Anguillara Sabazia drept un loc de recreere, unde veneau pentru termele din apropiere. Liniştea locului, aerul curat şi minunatul peisaj din jurul lacului, alături de bucătăria tipic lazială, atrag şi astăzi numeroase familii care părăsesc agitaţia oraşului pentru un weekend. În special în verile caniculare, italienii caută răcoarea localităţilor din jurul lacului Bracciano. Dar nu numai ei se simt atraşi de magia locului. Dintre minorităţile străine stabilite aici, românii sunt cei mai mulţi, urmaţi de polonezi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s