Locuri de văzut măcar o dată în viaţă: Borås

Într-un interviu pe care l-am realizat cu formaţia Lake of Tears, le-am dezvăluit membrilor grupului că am vizitat Borås, oraşul din care ei provin. “Şi ce te-a făcut să alegi ca destinaţie de vacanţă cel mai ploios oraş din Suedia?”, m-au întrebat ei curioşi. Le-am povestit că îmi doream să călătoresc prin ţara lor, şi fiindcă am descoperit că am o verişoară acolo, a fost un motiv în plus să iau această decizie.

Situat între Goteborg şi Kalmar, oraşul fondat în 1621 de regele Gustav II Adolf pare un parc nesfârşit, cu spaţii verzi extrem de largi, ronduri de flori de toate culorile, şiruri nenumărate de copaci, fântâni arteziene şi alei ce te îmbie la plimbări matinale sau promenade romantice. Nicăieri în lume nu am văzut oameni mai relaxaţi şi mai calmi ca aici. Timpul pare să stea în loc, la acest lucru m-am gândit văzând ansamblul scaunelor de piatră situat în mijlocul pieţei centrale.

Şi tot în piaţa de pe Torggatan, fiecare clădire – cum ar fi de exemplu cea în care se află Handelsbanken, sau cum ar fi Curtea districtuală – este o bijuterie arhitectonică. Pentru iubitorii de frumos locul perfect este Kulturhus ce găzduieşte un teatru, o librărie şi câteva expoziţii de artă. Cel mai cunoscut muzeu al localităţii este Textilmuseet, deschis într-o fostă fabrică de textile, construită în 1898. De altfel, industria textilă din Borås a dominat peisajul economic suedez în domeniu.

Chiar dacă este al şaselea ca mărime din ţară şi un oraş destul de liniştit, m-a fascinat de la prima vedere. Şi asta datorită sutelor de flori de a căror vedere te poţi bucura la tot pasul. Dacă nu mi-ar fi spus Daniel Brennare şi colegii săi de trupă că aici plouă destul de des, nu aş fi ştiut, deoarece am prins în general vreme bună. Dar fiindcă artiştii au zis asta, înseamnă că aşa trebuie să fie – ei ştiu mai bine…

Dacă m-aş putea vreodată obişnui cu temperaturile scăzute, Borås ar fi un loc în care mi-ar plăcea să trăiesc. Atât de liniştit(or) şi atât de natural, ca o oază într-un deşert al industrializării globale, are un farmec al nordului de necontestat. Dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult aici sunt casele, multe cu un etaj şi scări exterioare, adevărate comori de familie, nu prea mari, dar cu un aer de intimitate ce nu poate fi trecut cu vederea.

Devenită monument protejat din 1986, clădirea gării centrale este la rândul ei o atracţie. Creaţie a arhitectului Adrian C. Peterson, a fost inaugurată în 1894 şi este încă principala poartă feroviară a oraşului. Intrarea centrală, flancată de două turnuri, îi dau construcţiei de cărămidă roşie aspectul unui castel. Volumul de trafic ce a crescut continuu a impus diferite etape de extindere şi renovare: în 1900 au fost adăugate două secţiuni laterale; ultima modernizare a avut loc în 1991.

Cine este interesat în egală măsură de shopping, sport şi drumeţii montane găseşte, aproape unul de celălalt, trei destinaţii dedicate: Knalleland pentru cumpărături, complexul Ryavallen ce include stadionul pe care a jucat o lungă perioadă echipa de fotbal locală Elfsborg, dar şi o întinsă rezervaţie naturală, Rya åsar. De pe platforma Rya Klint se vede oraşul cât de departe permit condiţiile meteo.

Civilizaţia suedeză a organizat şi această zonă sălbatică. Amatorii de barbecue găsesc locuri special amenajate, inclusiv lemnele deja tăiate şi aşezate frumos în stivă. De-a lungul celor patru trasee cu grade diferite de dificultate şi lungimi între 1,5 şi 9 kilometri – de la preomenadă până la drumeţie montană veritabilă – sunt amplasate mici adăposturi contra vântului, numite în suedeză vindskydd. În peregrinările noastre am găsit chiar şi două trambuline pentru sărituri cu schiurile.

Patru lacuri (Förnesjo, Kvarnsjon, Abbörrsjön şi Fjällsjön) sunt incluse în rezervaţia naturală, alături de câteva ochiuri de apă mai mici. La ieşirea de nord din Borås, înspre Trollhättan, se află cel mai mare dintre lacurile din zona Rya åsar, Öresjö, cu o adâncime maximă de 32 metri şi o suprafaţă de 6,35 kilometri pătraţi. Râul care îl drenează, Viskan, străbate apoi centrul oraşului. Casele cu grădină aflate pe mal sunt la fel de fascinante ca şi pontoanele de care este legată câte o ambarcaţiune.

Caroli Kyrka este una dintre cele mai cunoscute biserici din Borås, cea mai veche construcţie de piatră de pe acest loc, datând din secolul XIII şi fiind precedată, potrivit supoziţiilor specialiştilor, de o construcţie din lemn. Distrugerile provocate de incendiile succesive i-au obligat pe enoriaşi să o refacă şi să o consolideze. În 1903-1906, când a devenit prea mică pentru comunitate, a fost ridicată nu departe Gustav Adolfs Kyrka. Aceasta din urmă, în stil neogotic, are un interior bogat în decoraţiuni.

Una dintre principalele atracţii în Borås este Djurpark – Grădina Zoologică, una dintre cele mai mari şi mai moderne din Suedia, cu peste 600 de animale, din 65 de specii diferite. Marile animale ale Africii şi fauna nordului sunt cel mai bine reprezentate: lei, tigri, leoparzi, elefanţi, ricoceri, respectiv râşi, urşi sau pinguini. Focile au propriul lac, iar exemplarele originare din savană trăiesc împreună, la fel ca în sălbăticie, în spaţiul de 23.000 de metri pătraţi. Această iniţiativă a adus grădinii din Borås faima în întreaga lume. Primul “locatar” al Djurpark a fost un pui de leu adus de Sigvard Berggren dintr-o călătorie în Africa. Fondat cu sprijinul municipalităţii, în 1962, complexul şi-a extins populaţia de animale de-a lungul anilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s