Locuri de văzut măcar o dată în viaţă: Göteborg

Te poate captiva din prima clipă în care ai pus piciorul aici. Göteborg. Un oraş de poveste. O poveste scandinavă în care firul călăuzitor te poartă atât prin istorie, cât şi prin modernitate. Un oraş care se învăluie iarna în albul zăpezilor nordice, dar care vara înfloreşte în zeci de culori.

O localitate cu deschidere la mare îmi oferă întotdeauna un motiv în plus să îi descopăr punctele de atracţie. Mai ales atunci când apa curge sinuos către Kattegat. Este singurul port suedez capabil să primească navele oceanice cele mai moderne, care de aici pornesc apoi către 140 de destinaţii din toată lumea. Al doilea oraş ca mărime al Suediei este şi cel mai important port al acesteia, datorită estuarului la Marea Nordului al Göta Älv.

Rohsska Museum, Muzeul Culturii Mondiale, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Volvo, Muzeul de Aviaţie, Muzeul Militar Kvigerg, Muzeul Radioului sau Maritiman sunt doar câteva dintre obiectivele turistice ce nu trebuie ratate. Acesta din urmă, fondat în 1985, s-a deschis doi ani mai târziu, cu scopul de a crea cel mai mare centru maritim. Are o colecţie unică de 19 nave, civile şi militare deopotrivă.

Cea mai veche dintre ele este HSwMS Sölve (1875). HMS Småland, construită în 1952, este cea mai mare navă de război din Scandinavia păstrată într-un muzeu. Stormprincess (1908) este o altă piesă de rezistenţă, fiind considerată parte a patrimoniului cultural. Pentru cei care nu se tem de spaţii închise, o vizită prin submarinul Nordkaparen, din clasa Draken, poate fi o experienţă fascinantă.

Zona portuară Lilla Bommen este dominată de clădirea omonimă. Denumită popular Skanskaskrapan (zgârie-nori Skanska, după numele firmei care a ridicat-o), Legohuset (Casa Lego) sau Läppstiftet (Rujul), datorită formei şi culorilor sale – alb şi roşu, are 86 de metri şi 22 de etaje. Terminată în 1989, oferă în majoritate spaţii de birouri şi de shopping. La ultimul etaj găzduieşte cafeneaua GötheborgsUtkiken, de unde se pot admira oraşul şi portul de la o înălţime considerabilă.

Arhitectura din Göteborg este una cu totul aparte. De la case construite în secolul al XVII-lea până la clădiri reprezentative pentru stilul romanic, totul poartă amprenta genului scandinav. Inclusiv podurile, şi nu puţine la număr, au parte de influența nordică. Nod feroviar important, Gothenburg Central Station este situată în centrul oraşului, în apropierea centrului comercial Nordstan şi a Pieţei Drottningtorget.

Suedezii nu se sfiesc să-şi manifeste patriotismul; la tot pasul se poate vedea crucea scandinavă galbenă pe fond albastru. Steagul este cunoscut (şi recunoscut) de fanii numeroaselor trupe metal, unele dintre ele formate chiar în Göteborg. Dintre acestea, In Flames, Dark Tranquillity şi At The Gates sunt considerate pionieri ai stilului melodic death metal, numit şi “Gothenburg sound”. Evergrey, HammerFall, Avatar şi multe altele provin de asemenea din acelaşi oraş-port scandinav.

Peisajul urban dezvăluit este fascinant. Clădirile impunătoare ale instituţiilor sau imobilele masive se îmbină perfect cu restaurantele cochete sau hotelurile elegante. Din peisaj nu lipsesc Catedrala, Biserica Germană şi Biserica Oscar Fredrik, trei dintre cele mai cunoscute lăcaşe de cult din oraş, dar în zona portului există multe altele. Şi tot aici se află Opera, Göteborg fiind cunoscut pentru multele concerte simfonice care au loc aici.

Dar ce mi-a plăcut cel mai mult în Göteborg – şi nu numai aici, ci şi în alte oraşe din Suedia – este faptul că scandinavii iubesc natura, o respectă, o apără şi se bucură de ea de câte ori au ocazia. Parcurile ocupă o mare suprafaţă din oraş, canalele de apă completeză tabloul, iar spaţiile verzi mai mari sau mai mici se asortează vara cu ronduri mari de flori ca ornamentele pe o broderie reuşită.

Grădina Botanică (Botaniska Trädgård) proiectată de Carl Skottsberg are o suprafaţă totală de 175 hectare, dintre care cea mai mare parte o constituie o rezervaţie naturală, Änggården, cu un parc dendrologic. Änggårdsbergen – grădina propriu-zisă – are 40 de hectare şi conţine 16.000 de specii diferite. Mai pot fi admirate Valea Rhododendronilor, Poiana Japoneză, Serele, chiar şi un copac din Insula Paştelui – Sophora toromiro.

Slottsskogen sau “Pădurea castelului” este un parc ce se întinde pe 137 hectare. Aici se afla pe vremuri o pădure ce aparţinea fortăreţei Alvsborg. În anii 1880 oraşul s-a dezvoltat, iar negustorul August Kobb a avut iniţiativa de a crea în locul acesteia un parc după modelul grădinilor englezeşti. Deschis în 1876, grădina zoologică este una dintre cele mai vechi din Suedia şi se vizitează gratuit. Sunt găzduite îndeosebi specii de animale tipice zonei nordului. Vara este deschisă “Barnens Zoo”, unde copiii pot vedea de aproape animale domestice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s