Locuri de văzut măcar o dată în viaţă: Milano

Prima mea vacanţă în afara graniţelor a fost (cu mulţi ani în urmă) la Milano. Poate de aceea m-am îndrăgostit iremediabil de Italia, ţară pe care ulterior am vizitat-o cel mai des. Din nord până în sud, în centru şi pe coaste, inclusiv în Sicilia şi în Sardinia, aerul şi spiritul italian m-au fascinat deopotrivă.

Cel dintâi pe lista obiectivelor turistice viz(it)ate a fost renumitul Dom. Numai că exteriorul catedralei romano-catolice era la vremea aceea în reparaţii, astfel că numai de aproape puteau fi observate detaliile impozantei clădiri, a doua ca frumuseţe gotică din întreaga lume. Doar cele mai înalte dintre cele nu mai puţin de 135 de turle se vedeau în toată splendoarea lor. Dar chiar şi aşa puteai contempla stilul arhitectural deosebit; marmura albă de Candoglia din care este construit îl particularizează.

Piazza del Doumo este ea însăşi o atracţie, un important punct turistic, artistic, cultural şi social, ba chiar şi geografic al oraşului. S-a dezvoltat o dată cu Domul însuşi şi a primit forma actuală în secolul XIX, fiind trasată de arhitectul Giuseppe Mengoni. Stolurile de porumbei sunt o prezenţă constantă în zonă şi apar în fiecare fotografie pe care turistul vrea să şi-o facă în faţa catedralei. Piaţa este delimitată de clădiri monumentale precum Palatul Regal, Palazzo dell’Arengario sau Palazzo Carminati.

Intrarea în Galleria Vittorio Emanuelle II se face pe sub imensul arc proiectat de acelaşi Mengoni. Galeria leagă cele două simboluri ale metropolei, Domul şi Scala, dar şi-a căpătat ea însăşi un binemeritat loc pe harta turistică. Complexul este unul dintre cele mai vechi centre comerciale din lume. În secolul XIX, acoperişul din sticlă şi metal era la modă în Italia, dar şi în restul Europei. În centrul octogonal se află blazoanele capitalelor regatului Italiei (Torino, Florenţa şi Roma) alături de cel al oraşului Milano, realizate în mozaic.

Via Dante leagă Largo Cairoli de Piazzale Cordusio. Eleganta stradă pietonală, pavată cu piatră cubică, poartă numele celebrului poet florentin Dante Alighieri. De-a lungul ei poţi vedea numeroase clădiri elegante, majoritatea datând din secolele XVIII-XIX, unde astăzi se găsesc magazine, restaurante, cafenele, baruri şi săli de spectacole, cea mai importantă dintre acestea fiind considerată Piccolo Teatro.

În apropiere de Piazzale Cordisio se află Castelul Sforzesco, denumit după ducele Francesco Sforza. Construit în secolul XV şi extins ulterior, a fost în perioada medievală una dintre cele mai mari citadele europene. În prezent găzduieşte câteva muzee şi colecţii de artă, printre care Pinacoteca, Muzeul de Instrumente Muzicale, cel Arheologic şi Muzeul Egiptean. Ultima sculptură a lui Michelangelo, Manuscrisul Codex Trivulzianus al lui Da Vinci şi picturi de Titian şi Tintoretto se află şi ele aici.

Turnul central şi cel mai înalt al castelului reprezintă totodată şi intrarea principală, dinspre Piazzale Cordisio. După terminarea lucrărilor la staţia de metrou Cairoli, în faţa Torre del Filarete a fost amplasată pe vechiul loc fânâna denumită de localnici “La Turta di spus”, deoarece mulţi o compară, datorită formei, cu un tort al miresei. Într-un oraş nu prea bogat în arteziene, fântâna este un refugiu în zilele caniculare atât pentru milanezi , cât mai ales pentru turiştii care vor să se pozeze cu celebrul turn pe fundal.

Dacă astăzi se circulă fără probleme peste graniţă, înaintea aderării României la UE erau încă restricţii. Am avut atunci nevoie de o invitaţie de la un cetăţean italian, chiar dacă acesta ne era rudă. Apoi, fiindcă am stat mai mult de nouă zile, aşa cum prevedea legea, chiar dacă eram turişti, am avut nevoie de încă o aprobare. Aşadar, în loc să ne bucurăm de arhitectură, am pierdut o zi întreagă stând la o coadă interminabilă la Questura, pentru a obţinea acea ştampilă. Astfel, multe monumente le-am văzut în goana calului.

Începusem să învăţ italiana, însă doar la faţa locului am aflat cu adevărat ce înseamnă fiori, colori, una birra, una buona pasta, un gelato di fragole, un vero e proprio caffe, în comparaţie cu “acqua sporca” pe care o beau restul europenilor. O pizza mică mi s-a părut mare. Una mijlocie – foarte mare. Iar cea mare – de-a dreptul gigantică. Restaurantele şi tavernele sunt adevărate temple în care regulile bucătăriei italiene se respectă cu sfinţenie.

Italienii sunt mândri de poporul lor, de istoria lor, de locul pe care îl ocupă în Europa. Poate tocmai de aceea am văzut peste tot arborate steaguri, fie la instituţii, fie la hoteluri, dar chiar şi la uşile sau porţile diverşilor proprietari. La bandiera este pentru mulţi peninsulari semn că patriotismul nu e doar o vorbă… în vânt.

A fost de asemenea primul meu zbor cu avionul, fără nici un fel de nelinişti, fără nici un fel de tulburare atmosferică sau de alt gen. Un zbor atât de lin încât nu se mişca nici măcar băutura din paharul aflat pe masă. De aceea, ulterior am ales acest mijloc de transport pentru majoritatea călătoriilor în străinătate. Malpensa, aeroportul pe care am aterizat, el însuşi aproape cât un oraş, avea să îmi deschidă drumurile către fascinanta Italie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.