Artiştii scenei metal internaţionale, cu sufletul alături de victimele din Club Colectiv

Mesaje de solidaritate au venit din partea muzicienilor străini ai scenei metal, în special cei care au concertat în România. Artiştii şi-au exprimat regretul faţă de pierderile de vieţi omeneşti în urma tragediei petrecute vineri noapte în clubul bucureştean Colectiv, când 27 de persoane au decedat şi alte circa 150 au fost rănite.

Alissa White-Gluz, solista Arch Enemy, a scris pe pagina sa oficială de Facebook: “Inima mea este alături de scena metal din România. Îmi pare rău. Această tragedie este pentru mine ceva de neconceput. Le doresc o recuperare rapidă celor răniţi şi pace în suflet familiilor victimelor. Aveţi grijă de voi!”.

Colegul ei de trupă, chitaristul Michael Amott, a fost şi el impresionat de “teribilele veşti”. “Le transmit condoleanţele mele celor din România care şi-au pierdut pe cineva drag în clubul din Bucureşti”, a adăugat liderul Arch Enemy.

Şi fosta solistă a trupei suedeze este “cu inima alături de victime şi de familiile acestora” şi transmite “condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut acolo pe cineva drag”. “Cunosc personal pe cineva care şi-a pierdut mulţi prieteni în acea noapte. Este o tragedie oribilă, care putea fi prevenită atât de uşor. Nu mai folosiţi efecte pirotehnice în spaţii mici dacă nu există aprobări şi personal calificat la faţa locului. Astfel de săli nu au destule ieşiri, iar tavanul e plin de materiale inflamabile. Dacă o astfel de încăpere poate deveni uşor o capcană pentru cei dinăuntru în cazul unui incendiu, mai bine nu închiriaţi sala”, a avertizat Angela Gossow, care a văzut de-a lungul carierei cât de puţin accent se pune pe măsurile de siguranţă.

Zimon Lijoi, basistul trupei italiene Theatres des Vampires, a tras şi el un semnal de alarmă în această privinţă: “Tragedia se putea evita. Sper că acesta a fost ultimul episod de acest gen şi că pe viitor se va avea mai mare grijă la astfel de spectacole, folosindu-se efecte adaptate spaţiului de concert”, a scris artistul pe pagina oficială, trasmiţând totodată condoleanţe familiilor victimelor. De altfel, muzicianul a contactat personal o parte dintre cunoscuţii din România.

Federico Dalla Benetta, solistul Rîul Doamnei, un bun cunoscător al publicului român, nu a rămas nici el indiferent: “Nu am cuvinte, tocmai am auzit de tragedia de la Colectiv Club. Îmi pare extrem de rău pentru orice pierdere… e un coşmar… Cum s-a putut întâmpla aşa ceva? Sper că majoritatea dintre voi sunteţi în afara pericolului. Speranţele noastre se îndreaptă către cei care se luptă să supravieţuiască”. Artistul italian a avertizat că “aşa ceva se putea întâmpla oriunde… când oamenii întâi acţionează şi abia apoi raţionează”.

Şi de peste Prut vin mesaje de condoleanţe. Lena, vocalul Infected Rain, a fost impresionată de proporţiile tragediei din Bucureşti: “Nu pot să cred! Teribilă veste. Odihnească-se în pace”, a scris solista basarabeancă în memoria celor decedaţi în incendiul din 30 octombrie.

Mark Jansen, chitarist Epica: “Gândurile mele se îndreaptă către victimele incendiului din clubul bucureşten unde a avut loc concertul Goodbey to Gravity. Trebuie să fi fost un coşmar”.

Dave Lombardo (Slayer) a aflat prin intermediul CNN despre nefericitul eveniment: “Inima mea se îndreaptă către cei afectaţi de acestă tragedie. Este ceva îngrozitor”.

Trupa americană Kamelot a postat un mesaj de susţinere pentru “familiile şi prietenii victimelor incendiului din România. Este o zi tristă pentru fanii muzicii”, au afirmat artiştii. “A fost o tragedie absurdă în Colectiv Club. Se poate vorbi la infinit despre măsurile de securitate necesare în cazul efectelor pirotehnice”, a completat chitaristul Thomas Youngblood.

Membrii trupei portugheze Moonspell s-au solidarizat şi ei cu victimele incendiului: “Gândurile noastre se îndreaptă către fanii răniţi sau decedaţi în nefericitul incident de acum două zile din clubul bucureştean şi către familiile lor. Rămâneţi puternici!”.

Chitaristul şi vocalul Sathonys, membru fondator al Agathodaimon, trupă germană din componenţa căreia, între 1995 şi 2002, a făcut parte solistul Vlad, originar din România, a reacţionat de asemenea la tragedia din Capitală: „Cuvintele nu-mi ajung pentru a-mi exprima sentimentele. Am vizitat Bucureştiul de câteva ori, am cântat acolo, şi mă întreb dacă printre victime, printre răniţi sau printre cei care au pierdut rude în incendiu nu se numără şi unii dintre cei care au venit la concertele noastre. E devastator să aflu că un eveniment care trebuia să fie de neuitat – dar în sens pozitiv – s-a transformat într-un astfel de dezastru”. Sathonys face un apel la trupe de a se gândi de două ori înainte de a pune vieţi în pericol de dragul unor efecte cool, dar şi la proprietarii de cluburi, care sunt responsabili pentru siguranţa celor care le calcă pragul: „Am cântat în multe cluburi care erau adevărate capcane ale morţii, în special zona de culise. De obicei nu se întâmplă nimic – dar când se întâmplă, poate avea loc o catastrofă”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s