Locuri de văzut măcar o dată în viaţă: Pula

Aproape de fiecare dată când vine vorba despre Pula şi precizez că se află Italia, se găseşte cineva să mă corecteze: ba Pula se află în Croaţia! Da, dar au şi italienii una. Şi nu numai că am localizat-o, ci am şi fost acolo, şi încă de vreo câteva ori. Şi credeţi-mă, ştiu unde am fost! E adevărat că cea mai cunoscută localitate cu acest nume e situată în cantonul Istria din Croaţia, dar există una şi în Sardinia. Şi nu e de mirare că numele său e scris pe toate gardurile, ba chiar şi pe frontispiciile instituţiilor.

Aşadar: Pula este o localitate din provincia Cagliari, situată în sudul Sardiniei. Dacă pe la 1860 avea doar 1700 de locuitori, iar la 1900 numai vreo 2000, în anii 2000 oraşul a ajuns să numere aproximativ 7000 de pulezi. Este o staţiune pe care turiştii o aleg frecvent, nu doar datorită numelui, ci mai degrabă a renumelui. Străinii pot vedea peste tot panouri de bun venit scrise în germană, franceză, engleză.

Pula ar putea fi numită şi oraşul palmierilor. Străzi întregi sunt mărginite de o parte şi de alta de arbori tropicali. Nu numai în curţile localnicilor se află copaci exotici ale căror frunze se îndoaie sub propria greutate, ci şi în parcuri, pieţe sau parcări. Aşezaţi la dungă şi toaletaţi periodic, palmierii cu tulpinile lor umflate seamănă cu nişte fructe de ananas aranjate pe raft la supermarket. Şi florile joacă un rol important în această regiune, fiecare grădină fiind în sine un mic Eden.

Localitatea amintită oferă nu numai atracţii turistice, ci şi culturale: se organizează deseori spectacole, concerte, evenimente, festivaluri, petreceri tematice. Oamenii sunt întotdeauna deschişi şi interesaţi să îşi promoveze cât mai bine oraşul, să-l facă cunoscut în toată lumea. Nu există vânzător sau comerciant cu care dacă intri în vorbă să nu-ţi spună de la bun început în cel mai sincer mod: „Benvenuti a Pula!”.

Magazine, mici prăvălii şi buticuri sunt la tot pasul, iar terasele şi restaurantele au oferte de nerefuzat. Întreg oraşul pare un imens parc, iar pe străzile principale se află bănci din lemn din metru în metru numai bune după lungile plimbări prin oraş sau prin împrejurimi, dar folosite destul de des şi de către localnicii care vor să ia pulsul oraşului şi ies din case direct în mijlocul naturii.

În Pula poţi petrece pur şi simplu o vacanţă sau poţi fi parte din poveste. Poţi descoperi tradiţii, te poţi bucura de natură traversând plajele albe şi păduri neatinse. Dar care este esenţa Pula? Ea nu are o singură esenţă, ci mai multe. Poţi descoperi arome, culori şi parfumuri ale unui oraş viu în care nu ai cum să te plictiseşti şi în care totul e confortabil şi relaxant, iar fiecare colţ din care priveşti e o adevărată fotografie de album.

Dacă unele dintre imobilele vechi îşi păstrează farmecul, noile construcţii, vilele elegante răspund tot mai mult la nevoile de spaţiu ale turiştilor. Casele sunt zugrăvite în nuanţe calde, multe dintre ele fiind colorate în roz. Însă istoria îşi păstrează propria amprentă. Pe via Nora se află Villa Santa Maria, creaţie a arhitectului Gaetano Cima, ridicată în prima jumătate a secolului XIX pe ruinele unei vechi biserici cu acest nume.

Pe Corso Vittorio Emanuele se află Muzeul Arheologic „Giovanni Patroni”, care găzduieşte relicve din anticul oraş Nora. Pentru iubitorii de artă şi nu numai, un tur la acest muzeu este o binevenită completare după vizitarea sitului arheologic. În Biserica Sant Giovanni Battista din Piaţa Giovanni XXIII se află sarcofage de marmură, unul dintre acestea conţinând rămăşiţele pământeşti ale uneia dintre ducesele de Cagliari.

Drumurile palmierilor duc direct spre mare, fie la Spiaggia di Su Guventeddu, fie la Spiaggia dei Fichi, acestea fiind două dintre cele mai cunoscute din zonă. De altfel, Pula are nu mai puţin de 10 kilometri de plaje. În lungul drum al secolelor, cu frumuseţile sale naturale, cu bogăţiile sale, dar mai ales cu marea, teritoriul Pula a devenit un punct de interes nu numai pentru turişti din toată lumea, dar şi pentru oameni care au venit şi s-au stabilit aici definitiv.

S-a spus nu o dată că Pula e “il paese delle meraviglie”, “ţara minunilor”. E cunoscută mai ales datorită plajelor sale, apelor azurii atât de clare încât poţi vedea fundul mării şi la zeci de metri de ţărm, pentru coastele sale, dar mai sunt şi alte particularităţi culturale, istorice, arheologice. Iar natura e parte din acest tablou mediteranean. Toate aceste excelenţe fac din Pula o altfel de localitate decât staţiunile turistice din Sardinia.

Şi dacă tot m-am aflat în Pula, o astfel de plăcere nu mi-am putut refuza: un desert răcoritor într-o zi fierbinte de vară, pe care îl poţi găsi nu numai la gelateriile cu tradiţie, ci la orice colţ de stradă, la chioşcuri, la baruri sau cofetării din oraş. Însă terasele de la malul mării sunt cele mai căutate. Într-un astfel de loc m-am oprit şi eu, pentru a savura o îngheţată de vanilie şi caramel specialitatea casei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s