Locuri de văzut măcar o dată în viaţă: Plaja de cuarţ Is Arutas

O imensitate albă cu sclipiri semipreţioase. O plajă de mărgele. Pe una dintre insulele Italiei, natura îşi are propria fabrică de “bijuterii”. Într-un anume loc din vestul Sardiniei, situat în Comuna Cabras, valurile au adus la mal mii şi mii de biluţe translucide. Astfel încât, în loc de nisipul care îţi intră de obicei printre degete, îţi poţi întinde cearceaful pe o “pătură” de cuarţ. Plaja de cuarţ de la Is Arutas.

Cel mai mare oraş din apropiere este Oristano, din care se porneşte înspre San Salvatore. De aici până la Is Arutas mai sunt aproximativ 7 kilometri. Ultima porţiune de drum merge paralel cu marea, astfel încît poţi deja asculta cântecul valurilor. De la distanţă, plaja care se întinde pe câteva sute de metri pare de marmură sau de sare. Tocmai din acest motiv şi-a căpătat pe drept faima de frumuseţe neobişnuită.

E poate plaja cea mai cunoscută de pe coasta Sinis di Cabras şi face parte din Aria Marină Protejată. În zonă este amenajată o parcare, sunt câteva chioşcuri-bar şi un camping, suficient de aproape încât poţi vedea întreaga panoramă. Între două promontorii se întinde zona de granule de cuarţ alb produse de erozinea rocilor granitice ale insulei Mal di Ventre şi aduse într-o perioadă în care nivelul mării era mai scăzut decât în prezent.

Pe lângă biluţele albe opace sau transparente se găsesc şi altele, cu nuanţe care variază între roz, verde şi fumuriu. În majoritatea fotografiilor văzute pe Internet, pietrele de cuarţ par cât un ou de prepeliţă, graţie poziţionării obiectivului cât mai aproape de sol. În realitate, cele mai multe dintre ele sunt micuţe. Chicchi di riso, le-au spus italienii, mai precis le-au asemănat cu nişte boabe de orez.

Pe mine m-a dus cu gândul la “Jocul de smarald” al lui Ioan Petru Culianu, numai că în cazul de faţă era “jocul de cuarţ”. La fel ca personajul care contemplă mozaicul de pe pardoseală în palatul lui Amerigo, „am căpătat confirmarea impresiei mele mai vechi că desenul complex întemeiat nu pe repetiţie, ci pe variaţie sofisticată , poate fi mai stimulator decât modelul reiterativ, periodic” şi că „ciudăţenia modelului venea din neregularitatea sa”.

Uneori am avut norocul să găsesc o plajă de vis, numai pentru mine. Fie că am mers dimineaţa foarte devreme, fie am nimerit în extrasezon, cum s-a întâmplat când am ajuns la Is Arutas. Fiindcă altfel, vara, această plajă este întotdeauna exterm de aglomerată. Până ce locul să fie complet acoperit de şezlonguri, umbreluţe şi măsuţe, am putut să admir în linişte această minune realizată de natură.

Încă înainte de a păşi pe pietricelele albe, există la capătul unui podeţ din lemn un panou ce oferă informaţii despre locul amintit, dar şi despre cuarţ. De asemenea, un anunţ le face cunoscut turiştilor faptul că le este interzis să plece acasă cu suvenirurile naturale. Totuşi au fost destule cazuri semnalate de presă în care în bagajele turiştilor au fost găsite sticle de plastic pline cu bobiţe de cuarţ, iar amenzile sunt usturătoare.

Este unul dintre locurile frecventate de pasionaţii de surf, sport ce se poate practica tot timpul anului. Curenţii marini şi vântul intens fac ca valurile să fie deseori destul de mari, exact pe gustul practicanţilor acestui sport. Dacă în larg de prezenţa valurilor se bucură surferii, la mal cei mici sunt entuziasmaţi, mai ales că pe o porţiune destul de mare apa nu este foarte adâncă.

După ce am stat cu faţa spre soare, cu ochii închişi, desigur, am privit acestă splendoare albă – de la incolor, perfect transparent, până la alb lăptos, cu inserţii albe sau metalice – care căpăta nuanţe aurii. Un complex de structuri ivite în valuri de sfere verzui şi rozalii. Cum ar spune Aldous Huxley în „Porţile percepţiei” – „O lume a Luminii Interioare şi a semnificaţiei infinite”.

Despre cuarţ se spune că este un puternic amplificator curativ şi energetic. Cel mai plăcut ochiului sau cel mai căutat este cuarţul roz. Se crede că acesta ar promova toate tipurile de dragoste, deoarece este o piatră a iubirii pure. Deşi astrologii recomandă acest cristal anumitor zodii, cuarţul de la Is Arutas îi fascinează în egală măsură pe nativii tuturor semnelor.

Fiecare fotografie făcută aici poate fi o vedere ilustrată. Culoarea apei de transparenţa cristalului variază de la azuriu şi verde până la nuanţe de albastru intens înspre larg. Fundul mării este acoperit de plante ce alternează cu roci de culoare ocru şi nisip alb ca perla. Un tablou ce poate rămâne veşnic în colecţia de amintiri.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s