Arta culinară, un leitmotiv al Nopţii Institutelor Culturale

Tradiţionalul eveniment dedicat culturilor şi-a aşteptat vizitatorii cu gusturi (pe) alese: gulyás-ul maghiar, îngheţata italiană, berea germană, cafeaua austriacă, „mărul în trei feluri” în stil polonez, dar şi – bineînţeles – preparate româneşti.

Mâncarea cu aromă de India, cândva parte a Imperiului, şi produsele de patiserie englezeşti i-au atras în egală măsură pe vizitatorii British Council. Aceştia au avut ocazia de a prepara ei înşişi, sub îndrumarea specialiştilor, delicii culinare britanice. La fel de diverse sunt şi accentele limbii engleze, prezentate de lingvistul David Crystal, prin videoconferinţă. Scoţia a fost reprezentată prin poezia lui Robert Burns, iar Irlanda – de muzica folk.

La clubul de carte s-a discutat despre autoarele care semnează cu pseudonime masculine, cum e şi cazul lui J.K. Rowling, care a publicat „Chemarea cucului” sub numele Robert Galbraith. Cinefilii au putut viziona documentarul „Jeremy Deller”, dar şi multipremiatul film „Fratele meu, diavolul”, peliculă care are ca temă integrarea imigranţilor în societatea britanică. Noaptea a continuat cu un party desfăşurat sub sloganul „Music is Great Britain”.

La Institutul Francez, evenimentul a început sub semnul cărţii. După un atelier susţinut de Mediateca Institutului, în cadrul căruia cei mici au putut afla cum se realizează volumele, doritorii au fost invitaţi la expoziţia „Cele mai frumoase cărţi”. Vizitatorii au mai avut parte de „Gustări filosofice”, dar şi de gustări propriu-zise, servite în grădină.

Pe scena Elvire Popesco, actorul Mihai Gruia Sandu l-a întruchipat pe împăratul Napoleon, într-un eveniment al Delegaţiei Valonia-Bruxelles. Piesa de teatru „Singur la Waterloo, singur la Sfânta-Elena” a marcat împlinirea a 200 de ani de la bătălia care a însemnat sfârşitul unei ere din istoria Franţei. Fanfare Kafi, care a adus la Bucureşti ritmurile africane, a fost urmată un DJ, care a mixat până târziu în noapte.

Institutul Cervantes şi-a invitat vizitatorii la o incursiune în lumea graficii contemporane. „Colecţia de minuni” („Coleccion de Asombros”) a lui Isidro Ferrer a cuprins peste o sută de afişe şi ilustraţii de carte, realizate de grafician între 2005 şi 2012. Comedia dramatică „Vivir es facil con los ojos cerrados”, programată în cadrul evenimentului, a primit şase Premii Goya, inclusiv la categoriile cel mai bun film, regie şi cel mai bun actor în rol principal.

„Du bist, was du isst” („Eşti ceea ce mănânci”), a sunat mesajul pe care Goethe-Institut l-a transmis celor care i-au călcat pragul. Sălile centrului cultural german au găzduit workshop-uri tematice, jocuri cu premii-surpriză şi lecţii demonstrative de limba germană. Câte o sală a fost dedicată personajelor de basm Hänsel şi Gretel, respectiv Max şi Moritz.

Specialităţile tradiţionale tipice Germaniei au fost şi ele prezente, fie că vorbim despre covrigi şi alte produse de panificaţie, despre Wurst sau despre specialităţile artizanale de bere. La miezul nopţii, oaspeţii au fost invitaţi la „Soul Kitchen”, un film în regia lui Fatih Akin, cu un subiect în ton cu tema evenimentului.

Forumul Cultural Austriac şi Centrul Turc Yunus Emre au sărbătorit împreună Noaptea Institutelor. Programul a cuprins lecţii demonstrative de limbă turcă, dar şi de germană. De la cocktail-ul de cultură nu putea lipsi cafeaua, produsă de data aceasta după o reţetă austriacă. Turcii au răspuns cu „Ebru”, mai precis arta de a picta pe apă. Artiştii de ocazie şi-au putut luat acasă desenele, transpuse pe hârtie sub îndrumarea unui reprezentant al gazdelor.

Seara a fost completată de două proiecţii de film. Propunerea Turciei la Premiile Oscar în 2014, „Visul fluturelui”, poartă semnătura regizorului Yilmaz Erdogan, care vorbeşte despre faptul că iubirea şi poezia se completează reciproc. „Frumuseţea ta nu valorează nimic”, de Hüseyin Tabak, produs în 2012, a câştigat premiile Academiei Austriece de Film pentru cea mai bună peliculă, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu şi cea mai bună muzică.

Centrul Ceh a readus pe ecran pelicule de animaţie cehoslovace din perioada 1925-1945. În cele trei ore de proiecţie, nu numai copiii, dar şi adulţii s-au putut bucura de o incursiune în istoria acestui gen de film. Expoziţia „Artişti abandonaţi” a fost dedicată creatorilor români ale căror opere au căzut în uitare după 1989 din cauza asocierii lor cu vechiul regim. Muzica anilor 1960-1990 a putut fi din nou ascultată în grădina de beton a Centrului Ceh.

În grădina Institutului Italian de Cultură, vizitatorii au fost invitaţi la recitaluri de pian. Micii artişti Paul Marian Bondila (6 ani) şi Mihai Manea-Busuioc (7 ani) au interpretat, împreună şi separat, compoziţii de Vivaldi, Rossini, Clementi, Paganini şi Corelli, dar şi opere ale unor artişti români, precum H. Jerea, F. Dimitriu şi C.P. Basacopol. Ioana Cojuharov şi Alexandra Popescu au susţinut un recital la patru mâini, interpretând uverturile operelor „Norma” de Bellini şi „La Fille du Regiment” de Donizetti, dar şi câteva sonate de Muzio Clementi.

Surpriza cinematografică a fost reprezentată de pelicula „Il ricco, il povero e il maggiordomo”, o comedie produsă în 2014. Tipic italiană a fost şi îngheţata de la standul din grădina institutului, ca şi reţetele cu care a venit „bucătarul de la miezul nopţii”, în cadrul unei lecţii de gătit desfăşurată sub genericul „spaghettata all’italiana”.

Situat tot pe Aleea Alexandru, Institutul Cultural Român şi-a deschis porţile amatorilor de cultură şi plimbări nocturne. Expoziţia-capsulă „Romanian Design Week” a inclus lucrări de design ale unor artişti români. Fotograful Ion Paciu, care trăieşte la Londra, a propus o expoziţie de portrete ale unor conaţionali imigraţi şi ei în Arhipelagul Britanic. Textele ce însoţesc imaginile spun poveşti ale unor oameni de succes, în contradicţie cu felul în care sunt percepuţi românii dincolo de Canalul Mânecii.

Copiii au fost invitaţi la un spectacol de teatru nonverbal, în grădina ICR. Dansatorul austriac de origine turcă Ziya Azazi a susţinut un performance inspirat din dansurile tipice ale dervişilor. După concertul Electric Brother Live Band, doritorii au fost invitaţi să vizioneze o serie de 16 scurtmetraje difuzate la Cannes în cadrul secţiunii „Short Film Corner”. Un restaurant din centrul Capitalei a fost ales pentru a prezenta produsele artei culinare româneşti, la un stand amplasat în grădina Institutului.

De la Eva încoace, mărul a jucat un rol important în cultura omenirii. Fructul amintit începe şi povestea culinară spusă de renumitul chef Piotr Slusarz, ales de către Institutul Polonez pentru a face cunoscute bucureştenilor preparatele din ţara sa natală. La un restaurant de pe Bdul Aviatorilor, acesta a gătit trei feluri pornind de la acest ingredient: consomme cu măr şi cidru, raţă cu ramură de măr, jeleu afumat şi orz, respectiv măr crocant cu vanilie şi aluat sfărâmicios din cicoare prăjită.

Reprezentanţa Comisiei Europene şi Biroul de Informare al Parlamentului European în România au găzduit expoziţia „Monumente paleocreştine şi bizantine din Thessalonic”, în colaborare cu Fundaţia Culturală Greacă. Prin intermediul fotografiilor, al textelor explicative şi al imaginilor, au fost prezentate 15 monumente care fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

În cadrul aceluiaşi eveniment au fost proiectate două scurtmetraje, unul despre Muntele Athos, iar celălalt despre Muzeul de Artă. Partea artistică a fost completată de un concert rock-jazz-blues, un recital electro-alternative-rap şi de un performance susţinut de artista Diana Miron. În încheiere a fost programată drama „În căutarea lui Superman”, o producţie Suedia-Finlanda-Irak.

În curtea Institutului Maghiar, artizanii şi-au prezentat creaţiile în cadrul unei expoziţii cu vânzare. Districtul Kalocsa a fost reprezentat atât printr-un atelier creativ de pictură şi broderie, printr-o expoziţie de fotografie şi veşminte tradiţionale, cât şi printr-un spectacol de folclor. Gulyas-ul de la miezul nopţii a fost oferit mai devreme, alături de alte specialităţi ungureşti, însă s-a terminat mult prea repede, numărul doritorilor depăşind aşteptările gazdelor.

Din programul artistic au mai făcut parte concertul de pian susţinut de Cătălin Răducanu şi spectacolul-lectură „Familia Toth”, în regia lui Kovacs Zsuzsanna. Pereţii exteriori ai Institutului, dar şi clădirile din jur au fost „pictate” live de „Mehkas Dia Projekt”, prin intermediul proiectoarelor. O artistă a oferit un spectacol „fierbinte”, dansând la propriu cu focul. Ca şi majoritatea celorlalte institute culturale, şi cel maghiar a oferit premii celor care au completat corect quiz-ul despre cultura ţării pe care o reprezintă la Bucureşti.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.