„Romance in Black”, o poveste noir plasată într-o Românie ficţională

Centrul Cultural Italian din Bucureşti a găzduit marţi, 8 iunie, premiera absolută a filmului „Romance in Black”, o coproducţie italo-română, cu un casting internaţional: „Din distribuţie au făcut parte actori români, italieni, dar şi americani (Paul Sorvino, Michael Madsen), canadieni (Andrea Stefancikova, Gouchy Boy) sau de origine japoneză (Yoon C. Joyce)”, a precizat regizorul Carlo Fusco.

La vizionare au participat şi câţiva dintre protagonişti, dar şi membri ai echipei tehnice. Până la sosirea Maiei Morgenstern, care a ajuns cu câteva minute întârziere din cauza traficului din Bucureşti, oaspeţii italieni au dezvăluit câteva aspecte din culisele producţiei. „Pelicula a fost filmată în nordul României, în Roman, Piatra-Neamţ şi în câteva sate din zonă. Dar este o poveste care putea fi realizată oriunde”, a declarat Carlo Fusco. „Personajele vorbesc în engleză, deoarece filmul a fost gândit în special pentru piaţa internaţională. În septembrie şi octombrie vor avea loc primele premiere naţionale. Cea americană şi cea germană sunt deja stabilite, apoi filmul va ajunge şi în Italia şi România”.

Abraam Fontana, coproducător şi, totodată, interpretul unuia dintre personaje, a vorbit despre tema abordată în „Romance in Black”: „Este o poveste dramatică, cu elemente de thriller şi de road movie. Protagonista vine în România din motive personale, însă face şi o călătorie interioară, cu propriile experienţe, drame şi conflicte personale. Ea află că tatăl ei a murit cu ceva vreme în urmă şi vrea să viziteze mormântul acestuia. Mesajul primit de la directorul publicaţiei pentru care lucra declanşează o serie de răsturnări de situaţie, dacă se poate spune aşa, într-o atmosferă tensionată, plină de suspans”, a anticipat el o parte a story-ului.

„Echipa tehnică a fost foarte bine pregătită, foarte eficientă. Ovidiu Mărginean a realizat o foarte bună imagine, a creat filmări de noapte magnifice. În total au fost circa zece persoane care au făcut o treabă minunată. În cinematografia independentă, unde resursele, inclusiv financiare, sunt reduse, trebuie să compensezi prin pasiune, dar probabil în primul rând prin răbdare”, a apreciat Abraam Fontana munca partenerilor români, dintre care au mai fost prezenţi în sală Lucian Iordan şi Cristi Lupu, dar şi coproducătoarea Ileana Grigoraş, care a interpretat la rândul său unul dintre roluri.

„Lucrul cel mai de apreciat este că au fost actori de primă mână: Michael Madsen, Paul Sorvino, Maia Morgenstern, o actriţă extraordinară, dar şi o persoană extraordinară. Cu toţii sunt mari artişti, care ştiu care e valoarea cinematografiei şi a artei în general. Iar aportul lor din acest punct de vedere a fost fundamental. Personajele sunt foarte diferite între ele, eu îl interpretez pe logodnicul protagonistei – o jurnalistă americană, alături de care eu lucrez ca fotograf”, a mai spus artistul italian.

„Fără a reduce din meritele echipei de imagine, pot spune că lumina a fost una fantastică, iar lanurile de culoarea aurului sunt ceva ce în Italia nu am văzut. Primirea a fost una bună, aşa cum nu prea întâlneşti în Italia. Oamenii erau fascinaţi, uimiţi. La rândul meu, am fost surprins să văd o căruţă cu coviltir, în care stătea aşezată întreaga familie, inclusiv copiii – mi s-a părut o imagine desprinsă din Far West, pentru o clipă m-am simţit ca într-un film american”, a continuat Abraam Fontana.

Carlo Fusco, autorul poveştii relatate în filmul al cărui regizor este, locuieşte în România de un an: „Am ideea de a face aici cinema independent, din diverse motive: există locaţii în aer liber, echipa tehnică… Deşi s-ar putea crede că principalul argument ar fi costurile scăzute în raport cu cele din Italia, situaţia este relativă, deoarece preţurile din supermarket sunt comparabile. În Italia, însă, există o mai mare concurenţă, în vreme ce aici poţi avea la dispoziţie echipe tehnice bune”, a explicat el. De altfel, echipa de producţie a terminat recent lucrul la un al doilea film, în aceeaşi zonă a Moldovei.

Deşi acţiunea peliculei se desfăşoară în România, „Romance in Black” nu este deloc un film despre România. La această concluzie contribuie şi componenţa intenţionat multietnică a familiei din centrul poveştii: mama româncă, tatăl american, iar băieţii – de culoare sau cu trăsături asiatice. Ideea a fost de altfel enunţată şi de Maia Morgenstern: „Acţiunea se desfăşoară, să spunem aşa, într-un spaţiu neutru sau – cred că ar fi mai corect – într-un spaţiu universal, unde au loc poveşti noir, poveşti complicate, de viaţă, unde trecutul invadează prezentul, unde rănile trecutului nu se vindecă niciodată, unde încercăm să evadăm prin nişte poveşti dintr-un trecut complicat, negru, ascuns, iar păcatele trecutului ne urmăresc şi urmăresc poate şi generaţiile viitoare”, a rezumat renumita actriţă.

În atmosfera relaxată care a urmat vizionării, Abraam Fontana a detaliat, pentru Jurnal de Media şi Cultură: „Regizorul Carlo Fusco a fost cel care a ales România, cel care a venit aici în urmă cu un an pentru o serie de motive. Soţia lui este născută în România. În ultimii doi-trei ani am avut împreună o serie de vreo şase proiecte, după ce lucram câteva luni la unul dintre ele săream la un altul şi tot aşa. Astfel că până la urmă el a luat decizia de a veni în România, unde considera că lucrurile merg mai uşor. Carlo a explicat de altfel acest pas, care s-a dovedit a fi unul decisiv. În mai puţin de un an s-a creat totul, lucrul efectiv a durat vreo două luni, s-a dovedit a fi situaţia ideală”.

O serie de coincidenţe fericite i-a adus împreună: „Dintre coproducători, unul (Ileana Grigoraş – n.r.) e român şi locuieşte în Roma, celălalt este sicilian, dar trăieşte în Piatra Neamţ. S-a creat acest feeling între noi. Au mai fost şi relaţiile de prietenie dintre Carlo şi aceşti actori americani, iar pe Maia Morgenstern am cunoscut-o în august, a acceptat să se alăture echipei, astfel că până în septembrie totul a fost gata, pe 15 septembrie am început preproducţia şi am lucrat până pe 3 octombrie, deci vreo trei săptămâni. România este o ţară cu oameni foarte ospitalieri. Producătorul nostru român ne-a stat în permanenţă alături, spre deosebire de Italia, unde nu am fi reuşit să terminăm un astfel de proiect”.

„Întreaga echipă tehnică ne-a indus un sentiment de optimism, la fel şi castingul, format din mari nume. Maia Morgenstern este poate cel mai mare nume dintre actorii români din acest moment, mai ales prin rolul său din «The Passion of the Christ». Apoi Michael Madsen, un actor cu ale cărui roluri am crescut, iar jucând alături de el mi-am împlinit unul dintre visurile personale. Şi nu a fost singurul vis împlinit. Am avut multe de învăţat, mai ales că în meseria noastră nu încetezi niciodată să înveţi. Am beneficiat apoi de nişte peisaje extraordinare, care au adăugat o culoare unică poveştii. Sunt extrem de satisfăcut de cum a ieşit. Am rămas cu amintiri de neşters, atât datorită colaborării cu actori extrordinari, cât şi când mă gândesc la locurile unde am filmat”, a mărturisit Abraam Fontana.

Buna colaborare cu partea română i-a determinat pe italieni să se gândească la noi proiecte, dintre care unul deja este aproape gata de lansare: „Am terminat lucrul la încă un film, pe care l-am început imediat după «Romance in Black». Este o poveste care pune un şi mai mare accent asupra psihicului. Este o poveste complet diferită, care are ca subiect depresia şi care se desfăşoară într-un spaţiu mai închis. «Romance in Black» acoperă un teritoriu mai mare: un sat, mult mister – celălalt urmăreşte o dramă propriu-zis socială, accentul cade mai mult pe conţinut, pe aspectul psihologic. Nu că nu ar fi aşa şi în cazul celui proiectat în această seară. «Romance in Black» urmăreşte sentimente cum ar fi frica, dar şi noţiuni precum adevărul sau sărăcia, dacă ne gândim la situaţia în care ajunge pe neaşteptate familia descrisă în film”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s