Zece destinaţii europene de top. Riga

Cel mai mare oraş din Ţările Baltice, Riga este renumită prin cea mai mare concentraţie de clădiri Art Nouveau din lume, centrul său istoric făcând parte din patrimoniul UNESCO. Capitala Letoniei, situată pe râul Daugava, fascinează prin arhitectura deosebită. După secole de ocupaţie străină, ultima fiind cea sovietică, fostul oraş hanseatic revine treptat la gloria de odinioară.

Din perioada în care Letonia făcea parte din Imperiul Rus datează cea mai mare catedrală ortodoxă din provinciile baltice. Lăcaşul de cult a fost construit în stil neobizantin, între 1876 şi 1883, cu binecuvântarea ţarului Alexandru II. Este cunoscută pentru icoanele sale, realizate de artişti ruşi şi letoni, printre care Vassili Vereşciaghin. În timpul primului război mondial a fost convertită în biserică luterană, iar în perioada sovietică – în planetariu, însă de fiecare dată a revenit la destinaţia sa originală.

Între 1961 şi 1991, centrul vieţii spirituale ortodoxe a fost preluat de Catedrala Sf. Treime. Edificiul a fost construit în cadrul mănăstirii fondate de surorile Ekaterina şi Natalia Mansurova, fiind consacrat în 1907. Al doilea război mondial, apoi includerea Letoniei în URSS au constituit o perioadă dificilă pentru ortodocşi, în special în timpul lui Hruşciov, însă catedrala a scăpat de soarta altor biserici şi mănăstiri. Mai mult, a adăpostit – şi găzduieşte şi în prezent – obiecte de cult din alte lăcaşuri, care au fost închise sau demolate.

Tot cultului ortodox, reprezentat în marea majoritate de etnicii ruşi, aparţine şi Biserica Alexandr Nevski. Construită în stil neoclasic, în perioada 1820-1825, ea a înlocuit o biserică de garnizoană, distrusă în timpul avansării trupelor franceze către Moscova. Cneazul Alexandr Nevski, erou naţional declarat sfânt de Biserica Rusă, a fost ales patron spiritual tocmai pentru a marca eşecul campaniei conduse de împăratul Napoleon. Cupola bisericii este susţinută de 12 coloane, iar culoarea galbenă a clădirii o particularizează în peisajul arhitectonic local.

Însă biserica a cărei istorie se confundă practic cu cea a capitalei letone este Sf. Petru, cu al său turn impozant. Construcţia lăcaşului a început în 1209, la doar câţiva ani de la înfiinţarea oraşului, iar dezastrele care au afectat Riga şi-au lăsat amprenta şi asupra clădirii ce domina – la propriu, dar şi la figurat – zona. A fost ridicată în trei etape (secolele XIII, XV, XVII), astfel că şi stilul arhitectonic a variat de la gotic şi romanesc la baroc. A aparţinut cultului catolic, apoi celui luteran. Un incendiu de proporţii în 1721, respectiv un tir de artilerie în 1941 au avariat biserica, dar aceasta a renăscut de fiecare dată – ca şi Riga însăşi.

Imediat în apropiere se află o altă biserică luterană: cea închinată lui Ioan Botezătorul. De altfel, în patrimoniul ei există o serie de lucrări de artă dedicate personajului biblic amintit. Călugării dominicani s-au ocupat de acest lăcaş de cult din 1234 şi până în momentul Reformei. Şi extinderea Bisericii Sf. Ioan s-a realizat în etape, una dintre ele având drept scop remedierea distrugerilor provocate de marele incendiu din Riga, din anul 1677. Pe lângă ceremoniile religioase pe care le găzduieşte, biserica este şi o atracţie turistică, dar este folosită şi ca sală de concerte, datorită acusticii sale deosebite.

De altfel, zona pietonală, ce include şi cele două biserici sus-amintite, este cea mai vizitată. Zidurile groase, sparte pe alocuri de porţi decorate cu blazoane din perioada medievală, definesc Vecriga, nucleul metropolei actuale. Dintre obiectivele turistice aflate la mică distanţă unul de altul mai fac parte, printre altele, Konventa Seta, Casa Capetelor Negre, Domul sau Poarta Suedeză.

Atracţie a oricărui oraş vechi, încărcat de istorie, străzile înguste, pavate cu piatră cubică, nu lipsesc nici din Riga. Clădirile de cărămidă au deseori la parter restaurante, ceainării şi magazine de suveniruri. În plus, artizani locali îşi întind tarabele în această zonă, printre cele mai cumpărate articole fiind bijuteriile din chihlimbar.

Pisicile negre nu poartă ghinion în Riga: dimpotrivă, sunt atât de îndrăgite încât au fost alese drept simbol de către localuri, magazine, ba chiar au o casă căreia îi dau numele. Kaku nams este străjuită de două feline cu spatele arcuit şi coada ridicată, după cum le-a comandat proprietarul clădirii. Potrivit legendei, acesta le-ar fi amplasat cu spatele către cei care l-au nedreptăţit – într-o variantă este vorba despre primărie, în alta despre breasla negustorilor locali. Cu timpul, pisicile s-au răspândit în oraş – atât simpaticele feline, cât şi reprezentările lor în diverse variante.

Clădirea Operei Naţionale Letone a fost construită în 1863, pentru a găzdui – pe atunci – Teatrul Orăşenesc, care oferea spectacole (inclusiv de operă şi balet) în limba germană. Înainte ca instituţia culturală amintită să se mute în noul imobil, printre conducătorii săi s-a numărat compozitorul Richard Wagner. De altfel, una dintre creaţiile sale – „Olandezul zburător” – a fost interpretată în 1919, la inaugurarea Operei Letone. În 1995, la câţiva ani după recâştigarea independenţei, clădirea a fost renovată şi extinsă.

Un alt edificiu cultural de marcă este Teatrul Dailes, inaugurat în 1920. Principalul său iniţiator, dar şi cel care l-a condus până în 1965 a fost Eduards Smilgis, cel care până atunci lucrase la teatrul din Sankt Petersburg. Prima piesă montată a aparţinut şi ea unei importante personalităţi a vieţii culturale letone, Rainis. În 1977, teatrul s-a mutat în clădirea actuală, din Strada Lenin, actualmente Brivibas iela, care găzduieşte trei săli, una de circa 1000 de locuri şi două mai mici.

În afara artei, şi ştiinţele au cunoscut un avânt în anii de după primul război mondial. În 1919 a fost fondată Universitatea Letoniei, pe bazele fostei Politehnici din Riga, de la care a moştenit inclusiv actualul sediu, din Bulevardul Raina. Primul rector a fost chimistul Paul Walden. Până la începutul celei de-a doua conflagraţii mondiale, Universitatea a fost cel mai mare centru de educaţie, ştiinţă şi cultură al ţării. În prezent este formată din 13 facultăţi, de-a lungul timpului unele dintre specializări – Universitatea Tehnică, cea de Agricultură şi Academia de Medicină – devenind instituţii de învăţământ de sine stătătoare.

Academia de Ştiinţe a Letoniei a fost înfiinţată în perioada comunistă (1953-1956), din fondurile obţinute cu forţa de la populaţia rurală a ţării. La vremea sa, clădirea decorată cu simbolul comunist – secera şi ciocanul – a fost pentru o lungă perioadă cea mai înaltă din fostul stat sovietic. Din pricina aspectului său, ce se înscria în stilul arhitecturii „clasicismului socialist”, localnicii au botezat-o „Tortul lui Stalin” sau „Kremlinul”. Măsurând 108 metri, clădirea include o platformă panoramică deschisă publicului, aflată la 65 de metri înălţime.

Spaţiile verzi ocupă suprafeţe însemnate, centrul oraşului oferind locuri de promenadă şi recreere. Fie că este vorba de Kronvalda, Esplanade, Vermanes sau de Bastejkalna, parcurile din Riga reprezintă o oază căutată atât de localnici, cât şi de turişti. Rondurile de flori şi arborii umbroşi sunt o încântare pentru cei care caută liniştea în mijlocul naturii. Mai ales vara, e o plăcere să te relaxezi lângă firul apei, în mijlocul exploziei de culori.

Pe unul dintre largile bulevarde ce traversează oraşul este amplasat Brivibas piemineklis, dedicat soldaţilor morţi în războiul de independenţă al Letoniei (1918-1920). Monumentul Libertăţii este înalt de 42 de metri şi reprezintă punctul central al ceremoniilor oficiale care au loc în Riga. În vârful coloanei de travertin se află figura Libertăţii, ce ţine deasupra capului trei stele aurite. Deşi sovieticii au dorit să dărâme monumentul, acesta a rămas în picioare, salvat fiind, se spune, de sculptoriţa Ver Mukhina, care a adus ca argument valoarea artistică a lucrării. După obţinerea, pentru a doua oară, a independenţei faţă de URSS, monumentul a căpătat după 1991 o nouă semnificaţie.

Schimbările politice din secolul XX au afectat şi viaţa economică, vechile prăvălii interbelice, cu faţade bogat ornamentate, găzduind acum magazine aparţinând diverselor concerne europene. Este şi cazul clădirii de pe Matisa iela, unde doar statuia din vârf mai aminteşte de crama Louis Lundmann & Co. Blocurile din jur, realizate în epoci ulterioare, încadrează astăzi faţada de cărămidă ce opreşte în loc pentru o clipă turistul grăbit, transportându-l în vremea în care negoţul înflorea în tânărul stat baltic independent.

Schimbările de regim politic au marcat şi destinul VEF, întreprinderea electrotehnică din Riga, fondată în 1919. Aici au fost realizate până în 1940 o gamă largă de produse, printre care Minox, cel mai mic aparat foto al acelor vremuri. În perioada în care Letonia a făcut parte din URSS, a fost cea mai mare fabrică a ţării şi chiar lider în domeniul tehnologiei comunicaţiei din întreaga Uniune Sovietică – în anii ’60, două telefoane din trei erau realizate de către VEF. După 1991, compania nu a rezistat concurenţei occidentale, astfel că a trebuit reorganizată. Doar faţada clădirii care a găzduit VEF din 1928 încoace mai aminteşte de gloria vechii întreprinderi.

Riga se mândreşte cu tramvaiele sale electrice aflate în circulaţie încă din 1901, atunci când au fost înlocuite cele trase de cai. Deşi modelul „de epocă”, încă funcţional este ceva mai nou, respectiv din 1909-1910, restaurat în 1982 pe baza fotografiilor din perioada respectivă, acesta constituie o atracţie pentru turişti. Deşi circulă numai în weekend, pe perioada verii, plimbarea merită: călătoria costă doar 1 LAT, existând reduceri pentru copii, şi se poate închiria pentru evenimente culturale.

Turistul ajuns în Riga îşi poate potrivi ceasul după cel din turnul gării, dar poate uita de trecerea timpului în cafeneaua aflată în fostul turn de apă, devenit unul dintre simbolurile oraşului. Cu tot cu literele ce compun numele oraşului, construcţia are 46 de metri înălţime. Inaugurat în 1965, a fost refăcut în 2003. În timpul renovării, designerii proiectului şi-au lăsat propriile ceasuri în betonul de la baza turnului. Orologiul de pe faţada Casei Capetelor Negre, dar şi celebrul Laima sunt alte două obiective de neratat în capitala Letoniei.

În Riga există două lăcaşuri de cult luterane închinate Sf. Gertrude, câte una pentru comunitatea germanică („biserica veche”), respectiv letonă („biserica nouă”). Prima dintre acestea este urmaşa altor şase construcţii cu acelaşi hram, cea dintâi fiind încă în picioare în 1418. În urma războaielor, bisericile au suferit pagube serioase, mai ales că se aflau pe aceeaşi poziţie, din afara zidurilor vechiului oraş. Unele au fost jefuite de invadatori, altele distruse. Actuala clădire de cărămidă a fost ridicată între 1866 şi 1869, înlocuind fosta construcţie din lemn.

Cu timpul, numărul credincioşilor a crescut, ajungând la peste 30.000, împărţindu-se în trei comunităţi distincte: una germană şi două letone, care îşi ţineau slujbele de duminică în aceeaşi biserică, după un orar strict. Astfel că s-a luat decizia construirii unui nou lăcaş de cult (Jaunā Svētās Ģertrūdes Evaņģēliski luteriskā baznīca, „noua” Biserică Sf. Gertrude), între 1903 şi 1906, destinat credincioşilor letoni, la circa un kilometru distanţă, în timp ce cel vechi a rămas populaţiei germanofone.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s