Quatrocelli, trei show-uri neconvenţionale la Bucureşti

„Lumea e plină de muzicieni, trebuie să vă faceţi cunoscuţi, să vă prezentaţi potenţialului public. Ar trebui să mergeţi să cântaţi în cluburi în fiecare seară” – acesta a fost sfatul pe care Lukas Dreyer l-a primit cu ani în urmă de la marele Chick Corea, după cum ne-a dezvăluit violoncelistul german în 2010, la finalul unui concert desfăşurat în Leipzig. Iar succesul formaţiei Quattrocelli i-a arătat din plin câtă dreptate avea renumitul jazzman.

Membrii cvartetului amintit au creat un show ce include piese celebre ce figurează pe coloana sonoră a unor filme la fel de cunoscute. Însă recitalul lor este departe de a fi o simplă succesiune de melodii: cei patru violoncelişti germani au pus în scenă un adevărat spectacol, ce poate fi gustat şi de cei mai pretenţioşi melomani, dar şi de spectatorii obişnuiţi, dornici de a petrece o seară relaxantă.

Fiecare dintre cei trei regizori cu care Quattrocelli a colaborat de-a lungul celor 15 ani şi-a lăsat amprenta asupra recitalului, prin tablourile asociate fiecărei piese. Însă şi muzicienii au venit cu propriile idei, după cum ne-a spus Lukas Dreyer. De exemplu, el a fost cel care a propus momentul „Mission: Impossible”, în timp ce compoziţiile lui Ennio Morricone au fost incluse în show la sugestia lui Tim Ströble.

Rezultatul este un spectacol de circa o oră, în care publicul este purtat prin lumea muzicii de film, de la „Pantera Roz” la „Naşul”, de la „Piraţii din Caraibe” la „Ghostbusters” şi de la „Odiseea spaţială” la „Undeva, cândva în Vest”. Deşi este mai mult un concert clasic ce stârneşte pe alocuri zâmbete, şi nu un show de comedie acompaniat de muzică, programul oferit de Quattrocelli şi-a găsit locul pe afişul Bucharest Comedy Week, festival organizat de ArCuB. Timp de trei seri consecutive – 26, 27 şi 28 septembrie -, Lukas Dreyer, Matthias Trück, Tim Ströble şi Hartwig Christ au putut fi urmăriţi live, în Piaţa George Enescu, din apropierea Ateneului Român.

După ce au cucerit Germania natală, unde sunt o prezenţă obişnuită în Leipzig, la Wave-Gotik-Treffen, faima lor a ajuns până în SUA, ba chiar şi în Japonia, unde au cântat în faţa unor săli arhipline şi unde au primit deja invitaţia de a reveni. Şi spectatorii români au fost cuceriţi de cei patru muzicieni, care şi-ar găsi oricând locul în cadrul unui eveniment de calibru, de ce nu, inclusiv la Festivalul George Enescu, mai ales că numele – şi creaţia – marelui compozitor român nu le sunt deloc necunoscute.

Dacă în prima seară vremea le-a cam stricat ploile organizatorilor, sâmbătă şi duminică piaţa a fost plină. Şi a fost poate mai bine că s-a întâmplat aşa: vineri muzicienii nu au avut timp de repetiţii. Cu toate acestea, bogata lor experienţă şi-a spus cuvântul, recitalul desfăşurându-se ca un film bun de la primele până la ultimele acorduri. Inclusiv în momentele în care muzica a fost completată de episoadele de comedie, cum ar fi introducerea „sicriului” purtat aidoma mafioţilor din „Naşul”, „spânzurarea” în stil western a violoncelului sau momentul cowboy-ilor din „Bad Orchestra”.

Nu prea obişnuiţi cu ideea de concert „acompaniat” de zgomotele traficului urban, instrumentiştii şi-au făcut iniţial griji legate de sonorizare. Însă experienţa organizatorilor şi-a spus cuvântul, astfel că sunetul a fost unul de calitate. La finalul celei de-a treia seri, unii dintre spectatori îşi puneau deja întrebarea când va avea loc următoarea întâlnire cu cei patru violoncelişti.

Cum spectacolul dedicat muzicii de film a ajuns deja la maturitate, fiind unul bine închegat, artiştii germani se gândesc deja la un nou concept. „Tema dansului este una foarte vastă şi ofertantă”, ne-a dezvăluit Lukas Dreyer ideea care va sta, cel mai probabil, la baza viitoarei lor creaţii.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.