Bucharest Music Film Festival: marţi, trei ceasuri bune pentru melomani

Deschidere

Muzica clasică i-a atras pe bucureşteni în număr mare chiar şi în timpul săptămânii. După stresul unei zile la serviciu, festivalul din Piaţa George Enescu a constituit o bună modalitate de relaxare, pe acordurile unor piese consacrate.

Seara a început pe acordurile cvartetului Artmusik, compus din Marius Bîclea (vioară I), Emil Stegar (vioară II), Dan Joiţoiu (violoncel) şi Florin Matei (violă). Deşi cel mai redus numeric din oferta celei de-a cincea zile de festival, ansamblul amintit a acoperit sonor traficul intens specific unei capitale europene.

Cvartet 2

Experienţa muzicienilor – care fac parte din Filarmonica „George Enescu”, din Orchestra de Cameră a instituţiei amintite, dar şi din Orchestra de Cameră „Virtuozii” din Bucureşti – şi-a spus cuvântul. Şi programul ales a fost unul cu greutate: „Rondo Alla Turca” de Mozart, „Arie” de Bach, „Bărbierul din Sevilla” de Rossini, „Humoresca” de Dvorak, „Gitana Galop” şi „Dunărea Albastră” de Strauss şi „Dans ungar” de Brahms.

Klasikvm Ensemble, care şi-a început recitalul la ora 19.00, are de asemenea în componenţă muzicieni experimentaţi, fiind componenţi ai Orchestrei Simfonice Bucureşti: Gabriel Gheorghe (vioară), Cătălin Opriţoiu (flaut), Alexandru Duţulescu (violoncel), Marian Movileanu (violoncel), Alexandru Burca (pian) şi Dragoş Şerbănescu (contrabas).

Klasicvum Baiant

Lor li s-a alăturat Irina Ioana Baianţ, una dintre cele mai talentate soprane din tânăra generaţie. Pentru ea, participarea la BMFF a fost o bună încălzire pentru concursul „Grand Prix de l’Opera de Bucarest”, la care urma să participe la doar câteva zile după recitalul din faţa Ateneului Român.

„Moondance” de Van Morrison, „Rondo Alla Turca” de Mozart, aria „O mio babbino caro” de Puccini, „Coţofana hoaţă” de Rossini, „Only Love” de V. Cosma, „Libertango” de Piazzolla, aria „Muzica” din opereta „Valurile Dunării” de G. Grigoriu şi „Csardas” de McLean au constituit programul unui recital foarte apreciat de public.

SOno 1

SonoMania a revenit la BMFF după ediţia din 2013, unde au avut ghinionul să fie programaţi exact într-o zi de doliu naţional, după accidentul din Muntenegru. Deşi şi în 2014 concertul lor ar fi putut fi stricat de vremea capricioasă din această vară plină de ploi, anunţatele precipitaţii nu au mai venit. Astfel că artiştii şi-au putut prezenta în fine show-ul „Burlesco!”, pregătit încă de anul trecut.

Sub bagheta dirijorului Ioan Lucian Beschiu au evoluat Ana Chifu (flaut), Maria Chifu (fagot), Olga Podobinski (pian), Sergiu Feier (oboi), Mihai Pintenaru (clarinet), Bogdan Popa (violoncel), Dianu Rotaru (pian), Sorin Rotaru (percuţie), Raluca Stratulat (vioară) şi Radu Vâlcu (chitară). Ca invitat special a evoluat pianistul Mihai Măniceanu.

Cunoscutul marş din opera „Dragostea celor trei portocale” de Prokofiev a deschis recitalul SonoMania. Au urmat „Golliwogg’s Cakewalk” de Debussy şi fragmente din „Carnavalul animalelor” de Saint-Saens. Soprana Veronica Anuşca a ieşit la rampă invitând spectatorii să savureze trei dintre cele „patru reţete” din „La bonne cuisine” de Bernstein: „Plum Pudding”, „Ox Tails” şi „Tavouk Guenksis”. Solista, acompaniată de pian, urma să revină ulterior, dezlănţuind prin vocea sa „Iadul pe pământ”, piesă de D. Dediu.

Spectacolul a fost completat de „Cadenza” de M. Măniceanu, „Sonata pentru clarinet şi pian” de Poulenc, „Madrigal” de M. Murariu, „Variaţiuni” de Webber, „Broken Waltz” de D. Rotaru, „Rondo alla Münchhausen” de D. Dediu, Măşti din baletul „Romeo şi Julieta” de Prokofiev şi „Suita de jazz nr. 1” de Şostakovici.

Deşi filmul serii urma să dureze 136 de minute, timp care ar fi făcut ca seara de festival să se încheie după ora programată iniţial, organizatorii au făcut un apel la organele de ordine să nu întrerupă proiecţia operei „Rigoletto” de Verdi, înregistrată la The Metropolitan Opera. Astfel că sărbătoarea muzicii bune a putut continua în Piaţa „George Enescu” mult după căderea întunericului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s