Johan Edlund părăseşte trupa Tiamat

Fondatorul grupului suedez Tiamat a decis să se retragă. Johan Edlund a anunţat că sănătatea nu-i mai permite să continue.

Gratulat de ziarişti de-a lungul timpului cu epitete precum „mastermind”, „cameleon”, ba chiar şi „dictator” (atunci când a înlocuit toţi membrii formaţiei între albumele „Clouds” şi „Wildhoney”), Edlund a surprins lumea muzicală cu mesajul postat pe Facebook în 9 aprilie: „Am decis să părăsesc Tiamat. Sănătatea etc. Simt că nu mai merge. În cazul în care ceilalţi vor dori să continue, bine. Să-şi caute un solist bun şi arătos, să semneze cu Century Media şi să o facă. Dar eu rămân deoparte şi nu mai sunt interesat, urându-le doar toate cele bune. Toate contractele le voi lăsa lui Anders, Lars şi Roger, dacă vor. Nu vreau nimic din toate astea, am fost şi-aşa prea răsfăţat pentru un adult. Daţi-i altcuiva o şansă – există şi alte trupe, plus că inclusiv Tiamat poate deveni mai bună”, a afirmat Johan Edlund, care a precizat că va onora cele patru festivaluri din această vară, la care trupa a fost confirmată pe afiş. „Îmi iubesc fraţii şi vă mulţumesc pentru susţinere!”, a încheiat solistul.

Edlund6

Fanii mai au, aşadar, doar patru posibilităţi de a vedea live Tiamat cu Johan Edlund ca vocal: Metalfest Open Air (Plzen, Cehia, pe 30 mai), Graspop Metal Meeting (Dessel, Belgia, pe 27 iunie), RockHarz Open Air (Ballenstedt, Germania, pe 10 iulie) şi Metaldays (Tolmin, Slovenia, pe 20 iulie). Deocamdată, Anders Iwers, Lars Sköld şi Roger Öjersson nu au comunicat nimic în privinţa intenţiei de a continua cu un alt solist.

Tiamat a concertat de trei ori în România (în Sala Agronomia din Bucureşti, la Artmania Sibiu şi, anul trecut, în cadrul B’estfest). Înfiinţat sub numele Treblinka, în 1987, doi ani mai târziu grupul şi-a luat numele de Tiamat, o dată cu prima schimbare de componenţă. Cel de-al patrulea album din discografie, „Wildhoney” (1994), a marcat începutul unei noi etape în istoria formaţiei, atât din punct de vedere al lineup-ului, cât şi al stilului, ambele modificate radical. De la death-metal-ul perioadei de început, suedezii au trecut la un gothic cu elemente de atmosferic, abordare pe care aveau s-o păstreze până în prezent.

Edlund3

În 1997, Johan Edlund s-a declarat singurul membru permanent al Tiamat, deşi Anders Iwers, Thomas Petterson-Wyreson şi Lars Sköld au continuat să activeze în trupă. În 2007, după nu mai puţin de şapte albume, grupul a părăsit casa de discuri Century Media în favoarea Nuclear Blast. În 2008, Thomas a renunţat şi el la cariera muzicală, pentru a se dedica familiei, locul său fiind luat de Johan Niemann, cristalizându-se formula în care Tiamat a participat la Wacken Open Air în 2010, unde au prezentat integral, într-o ediţie aniversară, albumul „Wildhoney”. La rândul său, Niemann a lăsat locul lui Roger Öjersson, a cărui chitară poate fi auzită pe ultimul CD, „The Scarred People” (2012), album lansat la Napalm Records.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s