Zece destinaţii europene de top. Leipzig

Leipzig este oraşul negustorilor, plasat la intersecţia Via Regia cu Via Imperii, două dintre cele mai importante căi comerciale ale Europei medievale. Este localitatea în care tânărul Goethe a fost student, iar Bach şi-a trăit anii deplinei maturităţi. Mendelssohn, Schiller şi Schumann şi-au legat de asemenea numele de „oraşul de sub tei”.

Nikolaikirche a fost construită în 1165, în aceeaşi perioadă în care a fost fondat oraşul. Denumirea a fost aleasă după numele sfântului protector al comercianţilor. Vechilor structuri în stil romanesc li s-au adăugat noi corpuri de inspiraţie gotică (în secolul XVI), iar interiorul a fost remodelat în stil neoclasic (în 1794). Biserica se află în inima Leipzig-ului, şi nu doar pe hartă: vechiul lăcaş de cult a fost în centrul Montagsdemonstrationen, o serie de proteste politice, desfăşurate în 1989 şi 1990, care au contribuit substanţial la căderea regimului comunist.

Thomaskirche îşi leagă numele, la fel ca şi Nikolaikirche, de cel al lui J.S. Bach. Pe locul actualei biserici au existat lăcaşuri de cult încă din secolul XII. În 1212, aceasta a devenit noua mănăstire Sf. Thomas a odinului augustinian. În 1217, H. von Morungen a adus din India o relicvă a sfântului. Aşezământul actual, exemplu de arhitectură gotică, a fost consacrat în 1496. Martin Luther a predicat aici în 1539. Turnul datează din 1537, a fost refăcut în 1702, măsurând în prezent 68 de metri.

În cadrul Thomaskirche, Johann Sebastian Bach a fost conducătorul Thomanerchor, unul dintre cele mai vechi şi mai cunoscute coruri de băieţi din Germania. El a urmat altor nume celebre, fiind capelmaistru din 1723 până în anul morţii sale, 1750. Osemintele lui Bach au fost mutate la Thomaskirche în 1950. Lângă biserică se află atât statuia compozitorului, cât şi Bach-Archiv, un renumit centru de cercetare a vieţii şi operei acestuia, fondat în 1950, la 200 de ani de la moartea lui Bach.

Piaţa Centrală din Leipzig are o suprafaţă de circa un hectar şi se află în zona istorică. Înainte de 1500, pe actualul loc se disputau jocuri cavalereşti. Din secolul XVI, în jurul ei au început să se ridice clădiri cu o arhitectură aparte. Piaţa a jucat şi rol de tribunal: între 1525 şi 1824, aici au fost ţinute execuţiile publice. În prezent este loc de promenadă, iar de sărbătorile religioase găzduieşte târguri devenite deja tradiţionale.

Altes Rathaus ocupă latura estică a pieţei. Vechea clădire a Primăriei a fost construită la mijlocul secolului XIV, pentru a răspunde nevoilor cetăţenilor. A fost renovată de către primarul şi negustorul Hieronymus Lotter, iar succesorii acestuia şi-au adus şi ei contribuţia. Ca particularitate arhitecturală se remarcă poziţia asimetrică a turnului în raport cu faţada. Das Alte Rathaus este în prezent unul dintre ultimele edificii importante în stil renascentist din Germania. Din 1909, găzduieşte Muzeul de Istorie al oraşului.

În anul 1905, Primăria a primit un nou sediu. Das Neue Rathaus, aflată în partea de sud-vest a inelului central, a fost ridicată pe locul vechii Pleissenburg. Însă din fosta fortificaţie amintită nu s-a păstrat decât turnul – de altfel, aceasta a fost condiţia esenţială pusă celui care urma să realizeze designul noului edificiu. Primăria actuală a fost concepută de arhitectul Hugo Licht.

În partea estică a inelului central se află Augustusplatz, cea mai mare piaţă din oraş şi una dintre cele mai mari din Europa. Istoria ei începe în 1785. Fosta Platz vor dem Grimmaischen Thor şi-a primit actualul nume în 1839, în onoarea primului rege al Saxoniei, Frederick Augustus. Denumirea Karl-Marx-Platz, purtată în două perioade, 1928-1933, respectiv 1953-1990, nu a fost niciodată pe placul celor din Leipzig, revenindu-se de fiecare dată la titulatura iniţială. Piaţa este încadrată de clădiri ale Universităţii, dar şi de Opernhaus şi Gewandhaus.

Opera a fost fondată în 1693, fiind pe locul trei ca vechime în Europa. Actuala construcţie datează din 1960, primul spectacol jucat aici fiind „Die Meistersinger von Nurnberg”, de Wagner. Opera nu are propria sa orchestră, artiştii aparţinând Gewandhaus Orchestra, găzduită de clădirea omonimă, situată vizavi de Operă. Actuala Gewandhaus este a treia ce poartă acest nume: prima sală de concerte a fost construită în 1781, a doua – în 1884, iar a treia – în 1981, la două secole după inaugurarea primeia şi la patru decenii de la distrugerea celei de-a doua, în timpul războiului.

Krochhochhaus este primul bloc turn din Leipzig, fiind amplasat în Augustusplaz, în 1928. Arhitectul German Bestelmeyer l-a realizat pentru bancherul Hans Kroch, având ca model vechiul Torre dell’Orologio din Veneţia. În vârful turnului se află trei clopote, încadrate de două statuete, sub care se poate citi inscripţia „Omnia vincit labor”. În prezent găzduieşte Ägyptologische Institut, Altorientalische Institut, Spracheninstitut şi Ägyptische Museum, aflate în patrimoniul Universităţii din Leipzig.

Tot de Universitate a aparţinut şi City-Hochhaus, ce măsoară 142 de metri (155 cu tot cu antenă). Arhitectul Hermann Henselmann a conceput-o în forma unei cărţi deschise; localnicii au poreclit-o însă „Weisheitszahn” (Măseaua de minte). Ridicată între 1968 şi 1972, s-a dorit a fi un turn care să personalizeze oraşul. În prezent este clădire de birouri. La 110 metri înălţime este amplasat un restaurant panoramic, iar pe acoperiş se află o platformă ce permite o vedere de sus asupra întregului Leipzig.

Bundesverwaltungsgericht, Curtea Administrativă Federală, este una dintre cele cinci Curţi Supreme ale Germaniei. Importanta instituţie a revenit în Leipzig în edificiul ce a găzduit până în 1945 Curtea Imperială de Justiţie. Aceasta din urmă a funcţionat în sediul din Simsonplatz între 1879 şi 1945. După război, fosta Reichsgericht a fost reformată pe teritoriul fostei RFG, ca structură democratică. Monumentul arhitectural, dat în folosinţă în 1895, a fost realizat în stil renascentist italian, având o cupolă şi incluzând două curţi interioare.

Tot la sud de inelul central se află Peterskirche, biserică luterană, dar şi spaţiu folosit pentru o gamă largă de concerte, conferinţe şi expoziţii, inclusiv unele de pe afişul Wave-Gotik-Treffen. Peterskirche a fost consacrată în 1885 şi a înlocuit vechiul aşezământ purtând acelaşi hram, aflat la aproape un kilometru spre nord. Lăcaşul de cult, în stil neogotic, are un turn de 88,5 metri, cel mai înalt turn de biserică din oraş. A fost afectat şi de bombardamente, dar şi (după război) de vandalism şi capriciile vremii. Abia după 1992 s-au putut efectua lucrări de restaurare.

Alte Handelsborse este cea mai veche clădire de profil şi una dintre cele mai vechi construcţii în stil baroc din oraş, combinând stilul olandez cu cel italian. Decizia înfiinţării Vechii Burse a fost luată în 1678 de 30 de mari negustori, drept un „teritoriu neutru” în care să-şi încheie afacerile. În a doua jumătate a secolului XIX o dată cu dezvoltarea comerţului, spaţiile s-au dovedit insuficiente, iar autorităţile au decis ridicarea unui nou sediu. În prezent la Alte Borse au loc diverse evenimente culturale.

În faţa Alte Borse se află Goethe-Denkmal, statuia lui Johann Wolfgang von Goethe. Celebrul scriitor a studiat dreptul în Leipzig, şi tot aici s-a îndrăgostit de Anna Katharina Schonkopf . Statuia de bronz, care îl înfăţişează ca student, are 2,65 m şi se află pe un piedestal de granit roşu, măsurând 2,50 m . Monumentul lui Goethe a fost dezvelit în anul 1903 şi a devenit cu timpul unul dintre reperele oraşului.

Muzeul de Antichităţi al Universităţii din Leipzig îşi are originile în prima jumătate a secolului XVIII, o dată cu primele achiziţii de exponate. Încă din 1735, J.F. Christ folosea obiecte din propria colecţie în cadrul lecţiilor pe care le susţinea. Prin donaţii şi achiziţii ulterioare, patrimoniul s-a mărit considerabil. În prezent, muzeul deţine circa 10.000 de obiecte originale, cele mai importante dintre acestea fiind expuse public din 1844. Din 1994, colecţia poate fi vizionată în Alte Nikolaischule.

Clara-Zetkin-Park a fost creat în 1955, atunci când primăria a unit sub acest nume Johannapark, Palmengarten, Albertpark şi Volkspark Scheibenholz, suprafaţa totală a Parcului Cultural Central Clara Zetkin ajungând la 125 de hectare. O plimbare prin grădina publică rezultată constituie o veritabilă lecţie de istorie a artei peisagistice din secolul XIX şi până azi. Din anii 2000 teatrele de vară găzduiesc din nou spectacole, onorând renumele de parc cultural. Deşi numele militantei marxiste aminteşte de o perioadă nu tocmai plăcută a Germaniei, el a fost păstrat pentru că s-a încetăţenit ca reper pe harta oraşului.

Gara centrală este cea mai mare din lume, prin suprafaţa ocupată (83.460 mp). A fost deschisă în 1915 drept terminal al companilor de căi ferate saxonă şi prusacă. Aşa se face că are două intrări identice, câte una pentru fiecare dintre acestea. Bombardamentele din cel de-al doilea război mondial au avariat-o, însă a fost readusă la aspectul iniţial în anii 1950. După reunificarea Germaniei, a fost renovată şi modernizată, fiind inaugurate două niveluri subterane, în care există circa 130 de magazine. În Leipzig Hauptbahnhof sunt expuse cinci locomotive de colecţie.

Deşi Muzeul de Arte Frumoase există ca instituţie încă din 1848, actualul său sediu datează abia din 2004. Iniţial se afla pe poziţia de astăzi a Gewandhaus. Patrimoniul Museum der bildenden Kunste s-a îmbogăţit din donaţii, dar a şi sărăcit atunci când naziştii au confiscat o parte dintre exponate. Clădirea din Augustusplatz a fost distrusă în urma bombardamentelor, iar vreme de 61 de ani colecţiile au fost plimbate prin diverse sedii, inclusiv fosta Reichsgericht. În prezent Muzeul deţine 3.500 de picturi, 1.000 de sculpturi şi 65.000 de desene.

Romanushaus este unul dintre puţinele monumente arhitecturale care au supravieţuit miraculos bombardamentelor din cel de-al doilea război mondial şi aminteşte vizitatorilor cât de frumos era Lepizig-ul de altădată. În special faţada cu ornamente baroce atrage privirile. Numele său provine de la cel al lui Franz Conrad Romanus, primar al oraşului în 1701, an în care a început construcţia. Peste trei decenii, fiica lui Romanus, poeta Christiana Mariana von Ziegler, organiza aici serate literare şi muzicale.

Absintul a fost băutura preferată a lui Baudelaire, dar şi a lui Van Gogh sau Rimbaud. În Leipzig, „Zeiţa verde” îşi are propriul „templu”: Absinteria Sixtina atrage turişti în orice perioadă a anului. Înfiinţată la parterul Fregehaus (construită în 1535 în stil renascentist, reamenajată în stil baroc în 1707), Sixtina a ajuns să-şi merite pe deplin titulatura de „Kultkneipe”. La bar se pot servi circa 250 de feluri de băuturi, dintre care peste 135 de tipuri de absint. În prezent, din cauza lucrărilor de reabilitare a imobilului din Katharinenstrasse, Sixtina s-a mutat la o nouă adresă, în Sternwartenstrasse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s