Zece destinaţii europene de top. Roma

E oraşul celor şapte coline. Dar este şi oraşul celor peste o mie cinci sute de fântâni. Oraşul către care duc toate drumurile şi cel în care toate drumurile duc către vestigii. Fiecare piatră spune o poveste şi fiecare ruină are o legendă. Roma e plină de mărturii ale unui imperiu în care fiecare pas te poartă prin istorie. E cetatea în care pare că romanii abia s-au dus la culcare. Oraşul unde, ca turist, „dolce far niente” e simţit mai mult decât oriunde.

Colosseumul – cel mai mare amfiteatru antic ce poate fi vizitat – a fost construit între 70 şi 80 e.n., în timpul împăratului Vespasian şi al succesorului său, Titus. Domiţian (81-96 e.n.) i-a adus modificări ulterioare. Se estimează că amfiteatrul putea găzdui între 50.000 şi 80.000 de spectatori, care asistau la lupte de gladiatori, lupte cu animale, execuţii, drame din mitologia clasică şi puneri în scenă ale unor bătălii celebre. Chiar dacă în prezent este parţial în ruină din cauza cutremurelor şi a furturilor de pietre, rămâne simbolul Romei Imperiale.

Arcul lui Constantin este în imediata vecinătate a Colosseumului. A fost ridicat de către Senatul Roman pentru a comemora victoria împăratului asupra lui Maxentius, în anul 312 e.n. Monumentul face parte din Via Triumphalis, al cărei traseu începe din Campus Martius, trece prin Circus Maximus şi ocoleşte Colina Palatină. Arcul are 21 m înălţime, 25,9 m lăţime, 7,4 m profunzime şi se compune din trei arcade, cea din centru fiind cea mai mare (11,5 x 6,5 m).

Circus Maximus găzduia în antichitate curse de care şi alte distracţii populare (ludi), jocuri publice legate de festivităţi religioase. Cu o lungime de 621 de metri şi o lăţime de 118 metri, putea găzdui circa 150.000 de spectatori. Arena a fost construită în era regală a Romei, în valea dintre colinele Aventină şi Palatină. Circus Maximus a funcţionat până în secolul VI. Ulterior, o parte din piatră a fost folosită pentru alte construcţii, iar traseul propriu-zis a fost acoperit de aluviuni în urma inundaţiilor. În prezent este un parc public.

Templul lui Venus şi al Romei a fost proiectat de însuşi împăratul Hadrian, fiind dedicat zeiţelor Venus Felix şi Roma Aeterna. Planurile împăratului au fost criticate de cel mai cunoscut architect al epocii, Apolodor din Damasc, fapt care i-a adus acestuia din urmă căderea în dizgraţie. Construit între 135 şi 141 e.n., între Colosseum şi Forumul Roman, templul este considerat cea mai mare construcţie cu această destinaţie din Roma antică.

Arcul lui Titus se află pe Via Sacra la sud-est de Forumul Roman. A fost ridicat de împăratul Domiţian în jurul anului 82 e.n., pentru a comemora victoriile obţinute de răposatul său frate Titus. Printre acestea, la loc de cinste se află asediul Ierusalimului din anul 70 e.n., căruia îi este dedicată latura dinspre sud. În timp ce pe una dintre feţe se poate citi încă dedicaţia pentru „divinul Titus Vespasianus Augustus, fiul divinului Vespasian”, pe latura opusă a fost montată o placă ce marchează restautarea monumentului de către Papa Pius VII, în 1821.

Colina Palatină ocupă o poziţie centrală în raport cu celelalte şi este una dintre cele mai vechi părţi ale Romei: pe de o parte, potrivit legendei, aici se afla peştera unde Romulus şi Remus au fost găsiţi de lupoaică; pe de alta, arheologii au găsit în această zonă urme ale unor aşezări datând din circa 1000 î.e.n. În timpul imperiului, pe această colină şi-au construit palatele Augustus, Tiberius şi Domiţian, ruinele acestor structuri putând fi văzute şi astăzi.

Palatul lui Domitian era principalul complex imperial de pe Colina Palatină şi era compus din trei sectoare: Domus Flavia, Domus Augustana şi Stadio Palatino. Palatul ocupa toată partea centrală a colinei, înlocuind edificii mai vechi, din perioada Republicii şi până la domnia lui Nero. Printre clădirile anexe se numără Paedagogium, unde erau educaţi copiii sclavi, şi Domus Praeconum. Stadio, cea mai nouă dintre componentele complexului, ocupa întreaga latură estică a Domus Augustana, pe o distanţă de 88 de metri.

Forumul Roman este o piaţă rectangulară înconjurată în prezent de ruinele mai multor clădiri guvernamentale din Roma antică. Plasat într-o mică vale dintre colinele Palatină şi Capitolină, a fost vreme de secole centrul vieţii publice – locul unde se desfăşurau procesiunile triumfale, discursurile publice şi procesele -, dar şi al celei economice şi religioase. Printre templele existente aici se numără cel al lui Vesta, înconjurat de complexul rezervat vestalelor.

Templul lui Castor şi Polux se află şi el în Forum. Din edificiul dedicat dioscurilor se mai pot vedea în prezent doar trei coloane. Templul a fost ridicat de dictatorul roman Aulus Postumus Albus, care şi-a ţinut jurământul de a-i celebra astfel pe fiii lui Zeus şi ai Ledei dacă va câştiga bătălia împotriva ultimului rege al Romei, Lucius Tarquinius Superbus (495 î.e.n.)

Templul lui Antoninus şi Faustina este un bun exemplu pentru “reciclarea” lăcaşelor de cult: peste vechea construcţie romană a fost ridicată o biserică creştină. Structura iniţială a fost ctitorită de împăratul Antoninus Pius în memoria soţiei sale, Faustina, în 141. După moartea acestuia, templul a fost dedicat amândurora. În secolele VII-VIII s-a înălţat în locul vechiului altar biserica San Lorenzo in Miranda.

Forumul lui Traian, locul unde este instalată şi celebra Columnă, este ultimul dintre forumurile imperiale construite în Roma. Complexul monumental celebrează victoria din 106 asupra dacilor. Principala intrare în Forum se făcea dinspre sud, pe sub un arc triumfal dominat de o statuie a lui Traian. În nordul complexului se afla Basilica Ulpia, iar pe părţile laterale se aflau pieţe. La nord de basilică a fost ridicat un templu consacrat împăratului zeificat, dar şi Columna, înaltă de 38 de metri.

Deşi se voia o glorificare a perioadei imperiale a Romei, construcţia în perioada fascistă a Via dei Fori Imperiali a afectat o mare parte dintre monumentele antichităţii. Din Forumul lui Traian au supravieţuit doar Columna şi o parte dintre coloanele basilicii. De-a lungul fostei Via dell’Impero, ctitorie a lui Mussolini, se mai află forumurile lui Augustus şi Nerva, în timp ce extremităţile sunt reprezentate de Colosseum, respectiv Piazza Venezia. Mussolini însuşi, călare pe cal, a tăiat panglica în 1932.

Altare della Patria a fost construit în onoarea lui Vittorio Emanuele II, primul rege al Italiei unificate. Structura a fost creată de arhitectul Giuseppe Sacconi în 1885, a fost inaugurată în 1911 şi terminată în 1925. Are 135 m lăţime şi 70 m înălţime (81 m cu tot cu cele două statui ale zeiţei Victoria). Clădirea găzduieşte Muzeul Unificării, mormântul soldatului necunoscut, Altarul steagurilor, fântânile celor două mări (Adriatică şi Tireniană) etc.

În Largo di Tore Argentina se află ruinele a patru temple din perioada republicană, dintre care cel mai vechi datează din secolele IV-III î.e.n. Zona sacră a fost înglobată în Theatrum Pompeium. Structurile antice au fost descoperite în urma demolării zonei Torre Argentina în 1927. Turnul amintit îşi trage numele de la Johannes Burchardt (maestrul de ceremonii al Papei Sixtus IV), numit Argentinus, după numele latin al oraşului Strasbourg. În piaţă se mai află Teatro Argentina (construit în 1732), dar şi unul dintre sanctuarele pisicilor, graţioasele feline putând umbla libere printre ruine.

Mausoleul lui Hadrian, cunoscut şi drept Castel Sant’Angelo, este o clădire cilindrică aflat în Parco Adriano. Conceput iniţial drept monument funerar pentru împărat şi familia sa, a devenit ulterior fortăreaţă şi castel al papilor, dar şi închisoare. Mausoleul are 20 m înălţime şi un diametru de 64 m. Papa Nicolae al III-lea a legat castelul de catedrala Sf Petru printr-un coridor fortificat, numit Pasajul Borgo. Acest traseu a salvat viaţa câtorva papi care s-au putut refugia pe aici în castel. În 1901castelul a fost transformat în muzeu.

Basilica San Pietro este descrisă deseori drept centru al catolicismului, deşi biserica cu rangul cel mai înalt din Roma este San Giovanni in Laterano. Potrivit tradiţiei, în San Pietro ar fi îngropat însuşi apostolul Petru, cel considerat primul din succesiunea papilor. Din acest motiv, şi alţi papi au fost înmormântaţi aici. Actuala construcţie a fost inaugurată în 1626, fiind plasată în Vatican, este locul unde Suveranul Pontif conduce o mare parte a ceremoniilor.

Muzeele Vaticanului au fost fondate de Papa Iulius al II-lea, iar istoria lor începe cu sculptura lui Laocoon şi a fiilor săi, descoperită în 1506, devenită primul exponat al viitoarei colecţii. Papii care i-au urmat lui Iulius au adăugat noi obiecte de artă, astfel că în prezent pot fi admirate: muzeul gregorian egiptean şi cel etrusc, muzeele de antichităţi clasice, galeria de artă şi cea de tapiserii, muzeul misionar-etnologic, muzeul sacru şi cel profan, muzeul istoric al Vaticanului, cele patru săli ale lui Raffaello, Palatul Belvedere, apartamentul Borgia, Salonul Sixtin şi celebra Capelă.

Capela Sixtină este ultima dintre cele 54 de săli şi cea mai cunoscută. Este locul unde se desfăşoară conclavul în urma căruia este ales noul papă. Numită iniţial Cappella Magna, şi-a primit numele actual după cel al Papei Sixus IV, cel care a restaurat-o între 1477 şi 1480. Printre pictorii care au realizat celebrele fresce s-au numărat Perugino, Botticelli, Pinturicchio, Ghirlandaio şi Roselli. Papa Iulius al II-lea i-a încredinţat lui Michelangelo sarcina de a picta plafonul. Cele nouă scene din Geneză, alături de „Judecata de Apoi”, ce împodobeşte peretele de deasupra altarului, nu lipsesc din aproape nici un album de artă renascentistă.

În Roma, până şi localurile au o istorie îndelungată. Antica Birreria Peroni a fost fondată în 1906 şi se află pe Via di San Marcello, la mică distanţă de Fontana di Trevi şi de Palazzo del Quirinale. După o zi de plimbări prin istoria ultimelor milenii, turiştii pot opri aici pentru un pahar de bere, servite alături de preparate specific italiene şi nu numai.

Printre cele mai cunoscute cafenele din Roma se numără Sant’Eustachio il Caffe, fondată în 1938. În interior funcţionează o râşniţă cu suport de lemn, care datează din 1948. Localul se află exact între Piazza Navona şi Pantheon. Prima, construită pe locul stadionului lui Domitian, se remarcă prin arhitectura barocă, dar şi prin cele trei fântâni, dei Quattro Fiumi, del Moro şi del Nettuno. Pantheonul, construit în 126 e.n., este una dintre cele mai bine păstrate clădiri, mai ales că din secolul VII a fost folosită drept biserică romano-catolică.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.