Zece destinaţii europene de top. Paris

A fost numit Oraşul Luminilor. Al Iubirii. Oraş romantic prin excelenţă. Eterna seducţie a Parisului include muzee, palate, poduri, pieţe şi bulevarde celebre, cafenele chic, plimbări pe malurile Senei. Cei mai mulţi vin aici pentru a se convinge că nu au dispărut aerul aristocratic şi nici atmosfera pariziană descrisă de scriitorii şi artiştii celebri care au adorat Montmartre sau Montparnasse.

Turnul Eiffel, care măsoară 234 metri, a fost construit între 1887 şi 1889, ca arc de intrare la expoziţia universală din 1889, ţinută cu ocazia centenarului Revoluţiei Franceze. S-au folosit peste 18.000 de piese de oţel, unite prin 2,5 milioane de nituri. Parizienii l-au considerat iniţial ca fiind inestetic, însă cu timpul a devenit simbolul oraşului: de exemplu în filmele hollywodiene cu acţiunea plasată în Paris deseori se vede de la fereastră o imagine ce include La Tour Eiffel. Urma să rămână în picioare 20 de ani, dar s-a renunţat la demontarea sa, pentru că oferea beneficii în domeniul comunicaţiilor.

Din vârful turnului se vede Champ de Mars, o mare grădină publică numită după Campus Martius din Roma. De aici Jacques Charles şi fraţii Robert au lansat în 1783 primul balon cu hidrogen. În partea opusă turnului se află Ecole Militaire, a cărei construcţie a fost primul pas către amenajarea ansamblului peisagistic. Pe aceeaşi traiectorie se zăreşte Tour Montparnasse, o clădire de birouri înaltă de 210 m. Până în 2011 a deţinut titlul de cea mai înaltă construcţie din Franţa, fiind detronat de Tour First, aflat în cartierul La Defense.

În centrul pieţei Charles de Gaulle, fosta Place de L’Etoile, se află un alt monument ce individualizează Parisul: Arcul de Triumf. A fost comandat de Napoleon Bonaparte în 1806 şi conceput de arhitectul Jean Chalgrin. Are 50 m înălţime, 45 m lăţime şi 22 m profunzime. A fost cel mai mare arc de triumf din lume până în 1982, când a fost construită o clădire similară în Pyongyang. Designul Arc de Triomphe a fost inspirat de Arcul lui Titus din Roma. La picioarele sale se află Mormântul Soldatului Necunoscut din primul război mondial.

Dinspre Piaţa Charles de Gaulle porneşte Bulevardul Champs-Elysees. Prima care a conceput traseul celebrei artere rutiere a fost Maria de Medici, în 1616. La sfârşitul anilor 1700 a devenit bulevard al modei. În celălalt capăt al său se află Place de la Concorde, în centrul căreia se înalţă Obelisque de Louxor. Columna a fost transportată de la templul Luxor din Egipt către Franţa în 1832 şi amplasată pe actuala poziţie din ordinul regelui Ludovic Filip de Orleans trei ani mai târziu. Prin cinematografele, cafenelele şi magazinele de lux, Champs-Elysees e unul dintre cele mai faimoase bulevarde din lume.

Toponimul Mons Martis a supravieţuit din perioada merovingiană, devenind Montmartre. Dealul de 130 m înălţime dă numele districtului care îl înconjoară. Cartierul amintit a fost făcut faimos de nenumăraţii artişti care au locuit sau studiat aici: Salvador Dali, Amedeo Modigliani, Claude Monet, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh, Auguste Renoir şi alţii. Mulţi dintre artiştii care şi-au legat numele de Montmatre sunt înmormântaţi în cimitirul cu acelaşi nume: Berlioz, Dumas fiul, L. Foucault, familia Goncourt, H. Heine, Nijinsky, Stendhal, familia Zola sunt doar câţiva dintre aceştia.

Basilica Sacre Coeur a fost construită pe colina Montmartre, dominând zona. Lăcaşul de cult a fost proiectat de arhitectul Paul Abadie, iar construcţia a început în 1875. Primul război mondial a dus la amânarea consacrării lăcaşului de cult până în 1919. Prin înălţarea bisericii s-a marcat sfârşitul unui secol de la atrocităţile comise împotriva membrilor clerului în timpul Comunei din Paris. Este construită din travertin, care îi dă culoarea albă şi o face rezistentă la intemperii şi poluare. Sacre Coeur găzduieşte clopotul Savoyarde, cu un diametru de trei metri şi o greutate de 19 tone, dimensiuni care îl plasează printre cele mai mari din lume.

Moulin Rouge, aflată la 500 de metri de Place Pigalle, pe Bdul de Clichy, este unul dintre cele mai cunoscute cabarete pariziene, fiind renumit mai ales drept locul unde s-a născut cancan-ul modern. Localul a fost inaugurat în 6 octombrie 1889 în Jardin de Paris, la poalele colinei Montmartre. Clienţii care păşeau în decorul extravagant aparţineau tuturor categoriilor sociale: muncitori, artişti, afacerişti, femei elegante şi străini. Primele postere au fost create de Toulouse-Lautrec. În 1890, una dintre mese a fost rezervată de viitorul rege al Angliei, Edward VII, pe atunci purtând titlul de Prinţ de Wales.

Palatul Luvru a fost construit ca fortăreaţă în secolul XII de către regele Filip al II-lea. A devenit, sub Ludovic IX, trezorerie regală şi rezidenţă a regelui şi a curţii. Sub Carol al V-lea a fost mărit şi decorat devenind unul dintre cele mai cunoscute palate din Europa. Clădirea a fost demolată şi modernizată, rămânând reşedinţă regală până în 1682, când Ludovic XIV a mutat curtea la Versailles. În prezent găzduieşte unul dintre cele mai mari muzee: pe o suprafaţă de 60.600 mp pot fi admirate 35 de mii de exponate din preistorie până în prezent, atrăgând peste 8 milioane de vizitatori anual. Conţine antichităţi egiptene şi din Orient, obiecte greceşti şi romane, artă islamică, sculpturi picturi şi desene. Dintre cele 7.500 de tablouri, cel mai cunoscut este Mona Lisa lui Da Vinci, dar există şi lucrări de Raphael, Michelangelo, Rembrandt, Titian etc.

De partea cealaltă a Place du Carrousel se află un arc de triumf construit în onoarea victoriilor militare ale lui Napoleon. Proiectat în acelaşi an cu mult mai cunoscutul Arc de Triumf din Place d’Etoile, a fost inaugurat cu trei decenii înaintea acestuia. Arcul este tot ce mai aminteşte de fostul Palat Tuileries, astfel că între Luvru şi Place de la Concorde nu au mai rămas decât Grădinile Tuileries. Create sub Caterina de Medici, în 1564, au fost deschise publicului în 1667 şi au devenit parc public după Revoluţia Franceză. După secolul XIX au devenit unul dintre locurile preferate de promenadă ale parizienilor.

Căderea Bastiliei echivalează cu începutul Revoluţiei Franceze. Cu toate că pe atunci mai găzduia doar şapte deţinuţi, cucerirea ei de către revoluţionari simbolizează sfârşitul Vechiului Regim. Construită între 1370 şi 1383, fortăreaţa a devenit închisoare în timpul lui Carol al VI-lea. Opt turnuri de circa 24 m înălţime înconjurau două curţi şi armureria. Bastilia a fost demolată, iar locul a fost transformat într-o piaţă celebrând libertatea. Napoleon a intenţionat să construiască aici un monument în formă de elefant, scheletul fiind în cele din urmă demolat. În 1833 Ludovic-Filip a decis ridicarea unei columne care să celebreze revoluţia din iulie 1830.

La Conciergerie este un fost palat regal şi închisoare, aflat în vestul Ile de la Cite. Face parte din complexul cunoscut ca Palais de Justice, părţi ale acestuia fiind şi astăzi folosite în scopuri judiciare. În timpul Revoluţiei Franceze aici au fost închişi sute de deţinuţi, care au fost apoi ghilotinaţi. Iniţial locul a fost ocupat de un palat merovingian, din secolul X fiind reşedinţa principală a regilor Franţei. Ludovic IX şi Filip al IV-lea cel Frumos l-au extins şi fortificat în secolele următoare. Printre cei mai cunoscuţi prizonieri s-au numărat cel ce urma să devină împăratul Napoleon III, Maria Antoaneta (a cărei celulă a fost transformată ulterior în capelă), Georges Danton sau Robespierre.

Catedrala Notre-Dame ocupă jumătatea estică a Ile de la Cite. Este una dintre cele mai cunoscute capodopere ale arhitecturii gotice franceze, dar şi printre cele mai mari şi vizitate lăcaşe de cult din lume – 13 milioane de persoane anual. Notre-Dame conţine cathedra (scaunul oficial) arhiepiscopului de Paris. Catedrala a fost comandată de episcopul Maurice de Sully în 1160, acesta considerând prea modestă catedrala existentă. Astfel, Saint-Etienne a fost demolată împreună cu o serie de case dimprejur pentru a face loc noii ctitorii. Faţada dantelată şi mai ales numeroasele garguie o fac uşor de recunoscut.

Hotel des Invalides este un complex de clădiri conţinând muzee şi monumente, toate legate de istoria militară a Franţei, dar şi un spital şi un azil pentru veteranii de război: Musee de L’Armee, Musee des Plans-Reliefs, Musee d’Histoire Contemporaine. În interiorul complexului se află rămăşiţele pământeşti ale unora dintre personalităţile militare ale Franţei. Printre acestea se numără Napoleon Bonaparte, care a fost dezgropat din insula Sfânta Elena şi adus în Franţa în timpul regelui Ludovic-Filip. Proiectul Invalizilor a fost comandat de Ludovic XIV în 1670. Regele i-a cerut arhitectului Mansart să construiască şi o capelă regală, Eglise du Dome, în stil baroc, inspirată de basilica Sf. Petru din Roma.

Podul Alexander III prelungeşte esplanada Invalizilor, legând-o de Petit Palais şi Grand Palais. A fost inaugurat cu ocazia expoziţiei universale din 1900, piatra de fundaţie fiind pusă de ţarul Nicolae al II-lea ca un simbol al alianţei franco-ruse. Podul metalic de 40 m lăţime este realizat ca un singur arc de 107 m, conţinând trei puncte de articulaţie, şi este decorat cu numeroase sculpturi. Numele i-a fost dat în onoarea ţarului Alexandru al III-lea, cel care a semnat tratatul din partea ruşilor, alături de preşedintele francez Sadi Carnot. Francezii au construit la rându-le Troitskiy Most în Sankt Petersburg.

Place Vandome a fost amenajată în 1702 de regele Ludovic XIV, având în centru o imensă statuie ce-l reprezenta. Monumentul, despre care se crede că e prima statuie ecvestră turnată dintr-o bucată, a fost distrus în timpul Revoluţiei Franceze. Napoleon a ridicat între 1806 şi 1810 o columnă inspirată de cea a lui Traian pentru a celebra victorie de la Austerlitz. În vârf a fost plasată o statuie a împăratului, dărâmată şi topită în timpul Restauraţiei. Napoleon III a montat o nouă statuie în loc atunci când a preluat tronul. În Place Vandome au locuit de-a lungul timpului Abel-Francois Poisson, fratele doamnei de Pompadour, medicul german Franz Mesmer, compozitorul Frederic Chopin etc. Creatoarea Coco Chanel şi-a avut reşedinţa în renumitul hotel Ritz din Place Vandome.

Parisul nu este numai un oraş al vestigiilor, ci este de asemenea o metropolă modernă. Cel mai mare cartier din Europa construit pentru afaceri (560 hectare) poate fi găsit tot în capitala Franţei. La Defense se află în extremitatea vestică a axei istorice a Parisului, ce leagă Luvrul, Champs Elysees, Arcul de Triumf şi districul bussines. Cartierul de zgârie nori şi-a luat numele de la statuia La Defense de Paris, ridicată în 1883 pentru a comemora soldaţii morţi în războiul franco-prusac.

Cu încasări de peste un miliard de euro în 2009, Galeries Lafayette reprezintă una dintre cele mai de succes afaceri din Franţa. Istoria galeriilor începe în 1895, când T. Bader şi A. Kahn au deschis un magazin de modă pe Rue La Fayette. După un an au cumpărat întreaga clădire, iar în 1905 au mutat activitatea comercială pe bulevardul Haussmann. Arhitectul G. Chedanne a creat în acest scop o clădire în stil art nouveau, dată în folosinţă în 1912. Pe lângă magazinul principal din Paris, afacerea s-a extins în Berlin, Casablanca, New York, Dubai şi Jakarta.

Palais de Chaillot a fost construit, cu ocazia expoziţiei internaţionale din 1937, pe locul Palais du Trocadero, la rându-i inaugurat cu ocazia Expoziţiei Universale din 1878. Numele de Trocadero al zonei provine de la insula omonimă, aflată în sudul Spaniei, cucerită de forţele conduse de ducele de Angouleme în 1823. Bătălia cu pricina a dus la revenirea pe tron a lui Ferdinand VII. Palatul modern are două aripi independente, ce formează un arc de cerc. Clădirile găzduiesc Musee de la Marine, Musee de L’Homme, Cite de l’Architecture et du Patrimoine, ce include Musee National des Monuments Francais. Pe terasa palatului a fost făcută în 1940 celebra fotografie cu Adolf Hitler având pe fundal turnul Eiffel. Tot aici, în 1948 a fost adoptată Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

În ciuda denumirii, Pont Neuf este cel mai vechi dintre podurile încă folosite peste Sena. E compus din două părţi diferite: cinci arce unesc malul stâng de Ile de la Cite, continuând cu alte şapte până pe malul drept. Regele Henric al III-lea a pus piatra de temelie în 1578, însă inaugurarea a avut loc abia în 1607. A fost primul pod de piatră care nu a inclus în construcţie şi case, deoarece regele Henric IV a cosiderat că acestea ar fi obturat panorama spre Luvru, pe care l-a extins. Cel mai lat pod din acea vreme a fost şi cel mai folosit, necesitând numeroase reparaţii şi renovări, cea mai recentă dintre acestea încheindu-se în 2007, la aniversarea a 400 de ani de existenţă.

Sena contribuie indiscutabil la farmecul Parisului. S-a spus că este singurul râu din lume care curge printre două rafturi de cărţi, cu trimitere la nenumăraţii buchinişti care îşi scot la vânzare volumele pe falezele aferente. Cele nu mai puţin de 37 de poduri îşi au fiecare propriile poveşti, fiind martore atât ale plimbărilor romantice ale îndrăgostiţilor, cât şi ale dramelor celor care au ales să-şi pună capăt zilelor aruncându-se în ape. Poetul român Paul Celan a fost unul dintre aceştia din urmă. Necunoscuta din Sena a devenit prototip al frumuseţii după ce masca ei mortuară a reprezentat multă vreme modelul perfecţiunii feminine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s