Zece destinaţii europene de top. Viena

Este oraşul parcurilor, al muzicii, al lui Strauss, al Dunării Albastre, al Praterului, a lui Sisi, al impozantelor palate imperiale. De la grandoarea trecutului la cutezanţa prezentului, Viena poartă amprenta impresionantă şi nobilă a Habsburgilor.

Palatul Hofburg a fost reşedinţa principală de iarnă a dinastiei de Habsburg. Din 1279 aici şi-au avut sediul conducătorii diverselor imperii şi republici: Sfântul Imperiu Roman, Imperiul Austriac şi cel Austro-Ungar; în prezent găzduieşte Preşedinţia Austriei. În timp, clădirea principală a fost extinsă, cuprinzând Capela Imperială (Hofkapelle), muzeele de Istorie Naturală şi de Artă, Biblioteca Naţională (Hofbibliothek), Şcoala de Călărie Spaniolă, grajdurile imperiale, trezoreria imperială (Schatzkammer), Burgtheater şi un centru de congrese. Muzeul Agintăriei şi camerele împărătesei Sisi sunt principalele atracţii ale palatului.

Spanische Hofreitschule este o şcoală de călărie tradiţională cunoscută pentru caii lipiţani. Publicul are acces la reprezentaţiile propriu-zise, dar şi la unele dintre repetiţii. Şcoala şi-a căpătat renumele atât prin cele peste patru secole de tradiţie în dresajul clasic (fiind cea mai veche din lume), cât şi prin turneele întreprinse de cei mai buni cai şi călăreţi ai Hofreitschule.

Dacă Hofburg era reşedinţa de iarnă a Habsburgilor, pentru perioada verii aceştia alegeau palatul Schonbrunn, cu ale sale 1441 de camere în stil rococo. Distrus în 1683 de către turci, palatul a fost reconstruit între 1692 şi 1713 la ordinul împăratului Leopold I, drept reşedinţă care să rivalizeze cu Versailles-ul francez. După căderea monarhiei a fost transformat în muzeu. În 1961 aici s-au întâlnit G.F. Kennedy şi Hruşciov, într-o întrevedere istorică. Complexul Schonbrunn include printre altele Grădina Franceză, Sera Palmierilor, dar şi cea mai veche grădină zoologică din lume. Tot aici se află Wagenburg – Muzeul trăsurilor şi al altor vehicule folosite la curtea imperială.

Muzeul de Istorie Naturală este una dintre cele mai importante instituţii de profil din lume. De la prima colecţie, de acum peste 250 de ani, şi până în 2011, s-au strâns circa 30 de milioane de exponate. 60 de cercetători se ocupă de o paletă largă de domenii, de la originile sistemului solar şi până la obiceiurile omului preistoric. Statuia lui Venus din Willendorf, un schelet de Diplodocus, minerale, pietre preţioase, un cristal uriaş de topaz (117 kg), cea mai mare colecţie de meteoriţi şi multe alte exponate pot fi admirate la Naturhistorisches Museum.

De cealaltă parte a Maria-Theresien-Platz se ridică „geamănul” său, Kunsthistorisches Museum. A fost deschis în 1891, simultan cu Muzeul de Istorie Naturală. Cele două clădiri au fost comandate de împăratul austro-ungar Franz Joseph I, pentru a găzdui imensa colecţie de artă a Habsburgilor. Principalele colecţii sunt: Egipt şi Orientul apropiat, Grecia şi Roma antică, sculptură şi artă decorativă, numismatică şi biblioteca. Pot fi admirate picturi de Caravaggio, Durer, Rembrandt, Rubens etc.

Museumsquartier ocupă 60.000 metri pătraţi şi se află pe locul fostelor grajduri ale curţii. Complexul muzeal a fost inaugurat în 2001 şi cuprinde de la colecţii de artă la spaţii de expoziţie şi de festival. MQ cuprinde, printre altele, Leopold Museum, MUMOK, Kunsthalle Wien, Zoom, Kindermuseum, Tanzquartier, Architekturzentrum Wien, quartier21 etc.

Muzeul de Artă Modernă (MUMOK) este renumit prin colecţia de 7.000 de lucrări moderne şi contemporane, printre autorii acestora numărându-se Andy Warhol, Pablo Picasso, Joseph Beuys, Nam June Paik şi alţii. Peste 230 de exponate au fost donate în 1981 de industriaşul german Peter Ludwing. MUMOK organizează în mod regulat expoziţii şi este cunoscut prin colecţia de artă legată de curentul acţionismului vienez.

Muzeul Albertina se află de asemenea în centru. Numele său provine de la cel care l-a fondat, prinţul Albert de Saxonia. Acesta şi-a transformat palatul-reşedinţă în gazdă a imensei sale colecţii de grafică şi desen. Clădirea a suferit de-a lungul timpului transformări conforme cu gustul proprietarilor ulteriori. Avariat în 1945, palatul a fost refăcut şi modernizat. În prezent aici sunt expuse peste 65.000 de desene şi circa un milion de lucrări de grafică, purtând semnături precum Durer, Rembrandt, Rubens, Da Vinci, Michelangelo, Manet, Cezanne, Klimt etc.

Viena poate fi numită pe bună dreptate capitala mondială a muzicii. Haydn, Schubert, Beethoven, Johann Stauss, dar mai cu seamă Mozart au locuit în acest oraş. Wolfgang Amadeus a ocupat vreme de aproape trei ani, alături de familia sa, unul dintre etajele clădirii din Domgasse 5. Singura dintre locuinţele lui Mozart care s-a păstrat este acum muzeu. Aşa-numita „Figaro House”, după numele celebrei opere scrise chiar aici, şi-a căpătat actuala înfăţişare în 2006, la aniversarea a 250 de ani de la naşterea compozitorului.

Stephansdom, cu acoperişul său multicolor, este un punct de reper pe harta turistică a Vienei. Sediu al Arhiepiscopiei de Viena, biserica actuală a fost construită pe ruinele a două lăcaşuri de cult, primul dintre acestea fiind consacrat în 1147. Însă săpăturile au scos la iveală relicve datând încă din perioada romană, ceea ce duce şi mai în spate istoria locului unde a fost ridicată catedrala Sfântul Ştefan. Clădirea ce poate fi admirată în prezent a fost realizată în stilurile romanic şi gotic. În secolul XVIII, altarul a fost decorat în stil baroc. În turnul de nord se află cel mai mare clopot din Austria, cunoscut drept Pummerin. Priveliştile oferite de turnuri, dar şi catacombele reprezintă atracţii pentru vizitatori.

Tot în stil romanic se ridică Michaelerkirche, una dintre cele mai vechi biserici din Viena. Datând din 1220-1240, Sf. Mihail a fost biserică parohială a curţii imperiale. Lăcaşul de cult este renumit pentru Michaelergruft, o criptă încăpătoare în care nobilii şi vienezii bogaţi şi-au achiziţionat propriile cripte de familie. Condiţiile deosebite de mediu – mai ales temperatura constantă – au făcut ca peste 4.000 de trupuri îngropate aici să se păstreze. Sute de corpuri mumificate, unele purtând încă peruci, sunt expuse, unele dintre ele în sicrie deschise.

Minoritenkirche şi-a luat denumirea de la călugării franciscani (fratres minores) care au primit terenul în 1224. Biserica Minoriţilor, realizată în stil gotic francez, a fost gata în 1350. Turnul clopotniţei a fost doborât în două rânduri, în timpul războaielor austro-turce, fiind refăcut de fiecare dată. Biserica a fost oferită italienilor de către Iosif al II-lea căpătându-şi numele de Italienische Nationalkirche Maria Schnee.

În 1679, Viena a fost lovită de una dintre cele mai cumplite epidemii. Fugind el însuşi din calea ciumei, împăratul Leopold I a jurat să ridice un monument dacă oraşul va scăpa de temuta maladie. Ţinându-se de promisiune, în acelaşi an a comandat un monument de lemn, înfăţişând Sfânta Treime şi nouă îngeri pe o coloană corintică. Lucrul la actuala Pestsaule a început patru ani mai târziu, în 1683, şi a durat un deceniu. Mai mulţi sculptori au contribuit, şi totuşi monumentul pare omogen ca stil.

Cele două Camere ale Parlamentului austriac îşi ţin sesiunile într-un monument arhitectural, creaţie a lui Theophil Edvard von Hansen. Clădirea a fost construită între 1874 şi 1883, în stil neoclasic. Hansen considera parlamentele epocii drept „noile monumente”, care trebuiau să capteze atenţia oamenilor la fel cum o făceau templele în antichitate sau catedralele în evul mediu. Opt cvadrigi de bronz decorează acoperişul. Statui şi reliefuri completează exteriorul. Patru statui reprezentând îmblânzitori de cai, plus fântâna Pallas Athena sunt amplasate în faţa Parlamentului.

Clădirea Primăriei e realizată în stil gotic şi găzduieşte Adunarea landului Viena. În vârful turnului central a fost montat Rathausmann, unul dintre simbolurile oraşului. În clădire se află restaurantul istoric Wiener Rauthauskeller, format din mai multe săli în stil baroc. De un an, Rathaus a intrat în renovare. Lucrările, cu o valoare estimată la 35 de milioane de euro, urmează a se încheia în anul 2023.

Dorotheum, înfiinţat în 1707, este una dintre cele mai vechi case de licitaţii din lume, fiind totodată cea mai mare din Europa continentală. Aici se licitează opere de artă, antichităţi, obiecte de mobilier şi bijuterii. Clădirea e construită în stil neoclasic, fiind o atracţie pentru vienezi, dar şi pentru numeroşi turişti. Dorotheum are filiale şi în Praga, Milano, Roma, Dusseldorf, Munchen şi Bruxelles. Din fondurile obţinute, o parte este folosită pentru a susţine arta, sponsorinzând, printre altele, MUMOK.

Volkstheater a fost fondat în 1889, la cererea cetăţenilor Vienei, printre care dramaturgul Ludwig Anzengruber şi fabricantul de mobilă Franz Thonet, drept echivalent popular al teatrului imperial. De altfel, prima piesă jucată aici a fost „Der Fleck auf der Ehr”, scrisă de Anzelgreuber. Volkstheater, unul dintre cele mai mari ale lumii gemanofone, a fost primul teatru iluminat doar cu ajutorul electricităţii. Sala originală avea 1843 de locuri, reduse în prezent la doar 970.

Marea roată vieneză (1895), cu ale sale peste 25 de cabine, este asociată de turişti cu Praterul. Însă Riesenrad, cea mai veche şi mai mare roată din Europa continentală, este doar una dintre atracţiile parcului de distracţii. Praterul este menţionat prima dată în 1162, când împăratul Frederick I a oferit terenul familiei nobile de Prato. Termenul propriu-zis este însă folosit abia în 1403, desemnând o insulă pe Dunăre, însă cu timpul numele s-a extins şi la zona învecinată. Teren de vânătoare din 1560, a fost deschis publicului în 1766. Tot în zona Prater se află Ernst-Happel-Stadion, arena de casă a naţionalei Austriei.

Hundertwasserhaus este cea mai cunoscută manifestare a expresionismului din Viena. Imobilul a fost creat de artistul Friedensreich Hundertwasser, pe numele său adevărat Friedrich Stowasser. El considera arhitectura modernă mult prea rece şi „inumană” şi milita pentru idei alternative, cum ar fi aceea ca fiecare om să fie el însuşi un arhitect, creându-şi singur locuinţa. Nefiind de meserie, a apelat succesiv la doi arhitecţi, J. Krawina şi P. Pelikan. Rezultatul este o clădire cu 52 de apartamente şi 4 birouri, plus 250 de copaci şi tufişuri. Hundertwasserhaus este una dintre cele mai vizitate clădiri din Viena şi face parte din moştenirea culturală austriacă.

Cine ajunge în Viena trebuie neapărat să vadă şi Dunărea albastră care străbate capitala Austriei. „An der schonen blauen Donau”, valsul lui Johann Strauss fiul, una dintre cele mai populare piese muzicale din repertoriul clasic, descrie cum nu se poate mai bine curgerea lină a apelor bătrânului fluviu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s