Zece destinaţii europene de top. Berlin

A fost şi este centrul Europei, punte între Est şi Vest. De-a lungul vremii şi-a legat numele de mari evenimente istorice. Distrus de războaie, a fost reconstruit de fiecare dată. Nicăieri Cortina de Fier nu a fost la fel de vizibilă: zidul a rupt în două oraşul, despărţind cartiere, străzi, ba chiar şi familii. Astfel, Berlinul este un amestec de vechi şi nou, de istoric şi modern.

Poarta Brandenburg este poate cel mai cunoscut obiectiv turistic al Germaniei. Fostă poartă a oraşului, Brandenburger Tor a fost construită între 1788 şi 1791. Cele 12 coloane şi cvadriga condusă de zeiţa Victoria şi-au legat istoria de cea a capitalei germane şi chiar a Europei, de la campaniile lui Napoleon la perioada nazistă şi la războiul rece. În prezent este simbolul reunificării Berlinului.

Dacă Zidul a mutilat Berlinul, Turnul Televiziunii a reprezentat mândria fostei capitale a DDR. Chiar şi în prezent este cea mai înaltă structură a Germaniei şi a patra din Europa, cu cei 368 de metri ai săi. Cupola, ce găzduieşte o punte de observaţie şi un restaurant ce efectuează o rotaţie completă în decurs de 30 de minute, oferă o panoramă a întregului oraş. Liftul urcă în 40 de secunde, dar se poate ajunge sus şi pe scările numărând 986 de trepte.

În apropiere de Fernsehturm se află Alexanderplatz, zonă făcută celebră de romanul lui Alfred Doblin, ecranizat de R.W. Fassbinder. Iniţial târg de vite din afara fortificaţiilor oraşului, piaţa şi-a primit numele actual în cinstea vizitei ţarului rus Alexandru, în 1805. În afara turnului, un alt punct de reper este orologiul universal, instalat în 1969. Urania Weltzeituhr se ridică deasupra unei roze a vânturilor realizată în mozaic.

Clădirea Reichstagului a fost inaugurată în 1894 şi a găzduit Dieta până în 1933, când a fost avariată de un incendiu. Inscripţia Dem Deutschen Volke a fost gravată în 1916 în ciuda insistenţelor Kaiserului Wilhelm II, care o considera prea democratică. După doar doi ani împăratul a abdicat, iar proclamarea republicii s-a făcut de la unul dintre balcoanele clădirii. Numele de Reichstag a rămas, inclusiv în perioada nazistă. Ceremonia de reunificare a Germaniei a avut loc chiar aici, iar din 1999 a redevenit sediul Parlamentului: Bundestagul modern.

Cupola Reichstagului a contribuit şi ea la urcarea acestui monument arhitectonic pe locul doi al celor mai vizitate atracţii din Germania, după catedrala din Koln. Domul de sticlă este creaţia lui Norman Foster şi oferă o panoramă de 360 de grade asupra zonei. Reichstagskuppel este deschisă publicului, care poate ajunge până în vârf, pe cele două rampe elicoidale de oţel.

Deşi cunoscut drept Catedrala din Berlin, Berlinerdom nu a avut niciodată statut de catedrală, nefiind reşedinţă episcopală. Cea mai mare biserică din oraş serveşte drept centru vital protestanţilor germani. Serviciile religioase, dar şi turul pentru vizitatori, concertele şi alte evenimente atrag turişti din toată lumea. În criptă sunt mormintele a peste 80 de regi prusaci. Consacrată în 1905, catedrala de pe malul râului Spree are 114 metri înălţime. Distrusă în 1944 de o bombă incendiară, a fost complet renovată între 1975 şi 2002. Orga creată de Wilhelm Sauer a fost şi ea restaurată, cu cele 7269 de tuburi fiind în prezent cel mai mare instrument de acest gen din perioada romantismului târziu care a supravieţuit.

În apropiere se află Pergamon Museum. Construit între 1910 şi 1930, conţine monumente reclădite în mărime naturală, precum Altarul Pergamon, Poarta Pieţei din Milet şi Poarta Ishtar. Părţi din structurile originale au fost excavate în Turcia şi aduse în Berlin. Muzeul a fost creat pentru că cele deja existente nu puteau găzdui obiectele găsite de arheologi în Babilon, Uruk, Assur sau Egipt. În prezent pot fi admirate colecţia antică, cea de artă islamică şi cea a Orientului Apropiat.

Muzeul Egiptean este cunoscut prin exponate precum bustul lui Nefertiti, portretul lui Tiy şi colecţia de papirusuri vechi de peste 5.000 de ani descoperite în Egipt şi Sudan. Picturile şi reliefurile, sculpturile faraonilor şi înalţilor oficiali, sarcofagele decorate şi cărţile morţilor, textele economice şi scrisorile personale, toate permit vizitatorului o privire asupra vremurilor de glorie ale Egiptului Antic.

Pergamon şi Muzeul Egiptean sunt însă doar două dintre componentele complexului muzeal aflat din 1999 în patrimoniul UNESCO. Museumsinsel ocupă jumătatea de nord a insulei formate de râul Spree în Berlin. Pergamon, Altes şi Neues Museum, Bode şi Die Alte Nationalgalerie compun aşa-numita Insulă a Muzeelor.

Muzeul de Istorie este o instituţie fondată relativ recent (1987), însă sediul său se află în cea mai veche clădire de pe bulevardul Unter den Linden, şi anume în fostul Arsenal. Zeughaus este una dintre cele mai frumoase construcţii din perioada barocă şi şi-a câştigat propriul loc în istoria artei. Vechiul depozit prusac de arme a devenit muzeu în 1891. Din 1939 a servit propagandei naziste, iar între 1952 şi 1990, celei comuniste. Din 1990 i s-a dat actuala întrebuinţare.

Evenimentele secolului XX au lăsat urme adânci asupra Berlinului. Evreii victime ale Holocaustului sunt comemoraţi prin Holocaust-Mahnmal, aflat la mică distanţă de Poarta Brandenburg. Iniţiativa jurnalistei Lea Rosh s-a materializat în 2005. Peste 2.700 blocuri de beton acoperă o suprafaţă de 19.000 de metri pătraţi. Jumătate de milion de turişti vizitează anual memorialul.

Tot victimelor nazismului le este dedicat şi Topographie des Terrors, aflată pe locul unde se ridicau cartierele generale ale SS şi Gestapo. Celulele în care deţinuţii politici erau torturaţi au fost scoase la lumină, iar prima expoziţie a avut loc în 1987. Întâmplarea face ca o parte din Zidul Berlinului să fie exact deasupra locului unde s-au comis atrocităţile naziste, unind într-o singură imagine simbolurile celor două ideologii totalitare care au afectat Europa secolului XX.

Berliner Mauer a mutilat capitala germană între 1961 şi 1989, despărţind Estul de Vest. Dărâmarea sa a fost totodată şi simbolul reunificării Europei. Zidul a avut o lungime de peste 140 de kilometri, pe partea aparţinând RDG fiind dublat de garduri de sârmă ghimpată. În timpul existenţei Zidului au reuşit circa 5.000 de tentative de evadare din Berlinul răsăritean, însă alte circa 200 de persoane şi-au pierdut viaţa încercând să ajungă în Vest.

În Potsdamer Platz au fost amplasate în 1924 unele dintre primele semafoare din Europa, într-un turn de 8,5 metri înălţime. 60.000 de maşini traversau pe atunci intersecţia, mai ales că aici era în perioada interbelică inima vieţii de noapte a Berlinului. 80 de metri de zid se păstrează încă, drept amintire a perioadei în care piaţa era „ţara nimănui”. După dărâmarea Zidului, în Potsdamer Platz au fost construite sediile unor companii precum Daimler AG sau Sony.

„Checkpoint Charlie” a fost unul dintre punctele de traversare între cele două părţi ale Berlinului. Termenului NATO îi corespundea denumirea sovietică de „Punctul de trecere Friedrichstrasse”. Cea mai cunoscută dintre porţile din zid a apărut în multe filme de spionaj cu acţiunea plasată în acea epocă. O faimoasă terasă, Cafe Adler, era situată chiar în apropiere, permiţând o excelentă vedere înspre Berlinul de Est. Astăzi, „Checkpoint Charlie” e un bun decor pentru turişti de a-şi face o fotografie.

Spree este râul care traversează capitala Germaniei. În Berlin formează o serie de canale navigabile, majoritatea artificiale. În perioada comunistă în apele râului şi-au pierdut viaţa mulţi dintre cei care voiau să ajungă în Vest. Acum croazierele cu diverse ambarcaţiuni sunt la mare căutare, câtă vreme multe obiective se află de-a lungul firului de apă: Insula Muzeelor, clădirile Parlamentului, centrul istoric etc.

Biblioteca de Stat din Berlin este una dintre cele mai mari din Europa şi una dintre cele mai importante pentru cercetarea academică în lumea germanofonă. Printre celebrele documente pe care le deţine se află cele mai vechi ilustraţii biblice, o biblie Gutenberg, cea mai mare colecţie de manuscrise ale lui J.S. Bach şi W.A. Mozart. În total inventarul bibliotecii conţine peste 23 de milioane de intrări: cărţi rare, manuscrise, periodice etc. Cea mai veche dintre clădiri, cea din Unter Den Linden, a fost construită la începutul secolului XX în stil neo-baroc.

Rotes Rathaus este sediul oficialităţilor landului Berlin. Cărămizile roşii în care e îmbrăcată Primăria au dat numele sub care e astăzi cunoscut monumentul arhitectural. H.F. Waesemann a realizat clădirea având ca model primăria veche din Torun (Polonia), în timp ce turnul aminteşte de cel al catedralei Notre-Dame de Laon. Avariată de bombardamente în timp celui de-al doilea război mondial, a fost refăcută după planurile originale şi a fost primăria părţii sovietice a oraşului. Din 1991, găzduieşte birourile oficiale ale Berlinului reunificat.

Nikolaiviertel este centrul istoric reconstruit al Berlinului. Cartierul şi-a luat numele de la Nikolaikirche, cel mai vechi lăcaş de cult din Berlin (circa 1230). Iniţial catolică, biserica a devenit luterană, iar din 1938 destinaţia i-a fost schimbată în sală de concerte şi muzeu ecleziastic. Este renumită pentru acustica sa deosebită. În afară de Nikolaikirche, alte atracţii ale zonei sunt Ephraim-Palais, Knoblauchhaus sau Kurfurstenhaus.

Marienkirche a fost ridicată la puţin timp după Nikolaikirche. Data exactă a construcţiei s-a pierdut, însă lăcaşul este menţionat în cronici începând din 1292. Dacă părţile mai vechi sunt făcute din granit, restul este construit din cărămidă roşie, element care a fost folosit ulterior şi la Rotes Rathaus. În faţa bisericii este amplasată o statuie a lui Martin Luther.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s