Zece destinaţii europene de top. Praga

Incursiuni de suflet. Călătorii în istoria artei. Bijuterii arhitecturale. Oraşe boeme, pline de poveşti poetice. Metropole cu aer de aristocraţie şi romantism. Farmec şi parfum de legendă. Sub titlul Zece destinaţii de top europene, prezentăm o mică parte a unor obiective de neratat, precum şi peisaje încântătoare surprinse în imagini.

Praga fermecată îşi respectă fără îndoială numele. Cei care au vizitat-o deja s-au îndrăgostit la prima vedere. Cetatea de aur fascinează prin însuşi spiritul său. Catedrale, turnuri şi cupole se înalţă într-o maiestuoasă simfonie a broderiilor ornamentale baroce, rococo sau gotice.

Prague Castle este cel mai mare complex medieval din lume, cu 570 metri lungime şi 130 lăţime. Aici şi-au avut reşedinţa regii Bohemiei, împăraţii romano-germani, preşedinţii Cehoslovaciei şi cei ai Cehiei.

Catedrala Sf. Vitus se află, ca şi palatul, în complexul Hradcany. Cel mai important lăcaş de cult al Cehiei este un excelent exemplu de arhitectură gotică. Aici sunt înmormântaţi mulţi dintre regii Bohemiei şi ai imperiului romano-german.

Însă cea mai veche dintre bisericile din Praga este Basilica Sv. Jiri (Sf. Gheorghe), fondată în anul 920. Clădirea găzduieşte colecţia de artă bohemiană a galeriei naţionale din Praga şi serveşte drept sală de concerte.

Strada de aur (Zlata Ulicka u daliboky), datând din 1540, este faimoasă pentru casele multicolore, unele mici şi foarte joase, locuite pe vremuri de maeştrii aurari. Se spune că în timpul lui Rudolf al II-lea zona era dedicată alchimiştilor de la curte. La numărul 22 a locuit vreme de doi ani şi Franz Kafka.

Podul Carol (Karluv most) a fost până în 1841 singura modalitate de a traversa râul Vltava. El a înlocuit podul Judith, avariat de apele învolburate. Regele Karel IV, un adept al numerologiei, a ales cu precizie anul, ziua, ba chiar şi ora şi minutul la care urma să fie aşezată prima piatră: 1357 9/7 5:31.

Turnul dinspre oraşul vechi a asigurat podului atât o protecţie “magică” (prin inscripţia datei alese de regele Karel), cât şi una militară. Staromestska mosteka vez este şi astăzi unul dintre obiectivele cele mai căutate de turişti. Platforma turnului permite o spectaculoasă vedere a Pragăi de la înălţime.

Piaţa Mare din oraşul vechi (Staromestske namesti) este întotdeauna plină. În centru este amplasat un grup statuar dedicate lui Jan Hus. Alţi 27 de lideri protestanţi, decapitaţi de austrieci, sunt comemoraţi prin crucile încrustate în pavaj.

Una dintre principalele atracţii ale pieţei este vechea clădire a Primăriei (Staromestska radnice). Edificiul a fost extins de-a lungul timpului, înglobând construcţiile din jur. Astăzi complexul este compus din mai multe construcţii divers colorate. De la cei 70 de metri ai turnului, panorama este impresionantă.

Însă vechea Primărie este cel mai bine cunoscută şi reperată după orologiul montat pe latura sudică a turnului. Deşi e doar al treilea ceas astronomic din lume, Prazsky Orloj este cel mai vechi aflat încă în funcţiune. Pe 9 octombrie 2010, praghezii au celebrat cu fast cea de a 600-a aniversare a celebrului ceas.

Biserica Tyn este un alt obiectiv de neratat al oraşului vechi. Construcţia este realizată în stil gotic târziu şi găzduieşte cea mai veche orgă din Praga. La Kostel Matky Bozi pred Tynem este înmormântat celebrul astronom danez Tycho Brahe.

Prasna Brana, mai precis Turnul Pulberăriei, constituia una dintre cele 13 porţi ale oraşului vechi. Structura îşi datorează numele faptului că în secolul 17 aici a fost depozitat praf de puşcă. Din 1836 a căpătat un loc pe traseul ceremoniilor de încoronare, viitorii regi trecând pe acolo în drumul spre catedrala Sf. Vitus.

Casa Municipală este legată printr-o arcadă de turn. Dacă acesta din urmă este în stil gotic, Obecni Dum este o construcţie art-nouveau. Ridicată în primul deceniu al secolului 20, găzduieşte acum diverse concerte. În monumentala sală Smetana are loc festivalul internaţional Prazske Jaro (Primăvara pragheză).

Canalul Diavolului, numit şi Mica Veneţie pragheză, are mai puţin de un kilometru, însă şi-a câştigat un loc pe harta turistică a capitalei Cehiei. Construit de ordinul cavalerilor de Malta, Certovka crează pe Vltava insula Kampa. Două mori de apă medievale pot fi admitate pe traseul canalului.

Primăria Oraşului Nou şi-a legat numele de un eveniment ce a dus la războaiele husite: prima defenestraţie de la Praga. Deja înfierbântaţi de predicile preotului Jan Zelivsky, husiţii plecaţi în procesiune au luat asalt Novomestska Radnice, după ce din clădire s-a aruncat cu o piatră. Unii dintre membrii consiliului orăşenesc au fost pur şi simplu aruncaţi pe fereastră, în suliţele celor din stradă.

Loreta pragheză, sau pur şi simplu Loreta, este o replică a bazilicii Santa Casa din Loreto (Italia). Contesa Katerina de Lobkowicz a finanţat o construcţia, care a fost proiectată de arhitectul italian Giovanni Orsi. În prezent, aici se află o impresionantă colecţie de obiecte liturgice.

Muzeul Naţional este una dintre clădirile impozante ale Pragăi. Fondat în 1818, se laudă în prezent cu circa 14 milioane de exponate. Corpul principal a avut de suferit şi în al doilea război mondial, şi în timpul intervenţiei trupelor Pactului de la Varşovia în 1968, astfel că a intrat într-un masiv program de renovare, pentru prima dată în cele două secole de existenţă ale Narodni Muzeum.

Vysehrad este un fort istoric, după părerea unora aici fiind locul unde a fost înălţate primele construcţii ale viitorului oraş Praga. În cimitir odihnesc A. Dvorak, B. Smetana, A. Mucha şi alte personalităţi ale culturii cehe. Bazilica în stil neogotic a fost fondată în 1070. Mozaicul de piatră de deasupra intrării, dar şi cele două turnuri de 58 metri fiecare fac uşor de recunoscut bazilica sfinţilor Petru şi Pavel de la Vysehrad.

Casa care dansează i-a frapat pe praghezi prin contrastul arhitecturii îndrăzneţe într-o zonă dominată de baroc, gotic şi art nouveau. Însă Tancici dum, creaţia arhitecţilor Vlado Milunic şi Frank Gehry, a avut şi susţinători de seamă, precum Vaclav Havel. Gehry a denumit-o iniţial Fred & Ginger, după numele celebrilor dansatori Fred Astaire şi Ginger Rogers. Însă ulterior s-a răzgândit, nedorind să importe în Praga kitsch-ul hollywodian.

Memorialul victimelor comunismului este un complex statuar în amintirea perioadei de tristă amintire ce a afectat blocul estic. Peste 205.000 de arestaţi, 170.000 plecaţi în exil, 4.500 morţi în închisori, peste 500 ucişi de gardieni – cifrele seci încrustate în treptele Pomnic obetem komunismu reflectă doar parţial crunta realitate de la est de cortina de fier. “Memorialul e dedicat turuor victimelor, nu doar celor închişi sau executaţi, ci şi celor ale căror vieţi au fost distruse de despotismul totalitar” se poate citi pe o placă de bronz.

Praga se remarcă şi prin multitudinea de case cu nume pitoreşti, majoritatea derivate din blazoanele proprietarilor, sculptate pe faţade. Astfel, avem Casa celor trei trandafiri albi (sau Casa Rott), Casa celor doi sori, Casa celor trei viori, Casa paharului de aur, Casa elefantului negru, Casa tigrului de aur, Casa leului roşu etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.