Povestiri din Cercul Negru, cu Isabella SantaDesdemona

Text: Paul Iancu. Foto: Monica Silva

După primul experiment, „Io. Non. So. Chi. Sono”, Isabella Santacroce intră din nou în tenebrele sufletului ei pentru a găsi răspunsuri. De data aceasta, îi invită şi pe fani în călătorie, permiţându-le să arunce un ochi în întunericul pe care îl locuieşte.

Complet nudă, învelită doar în voalul Desdemonei Undicesima – cel mai controversat dintre personajele pe care le-a rupt din sine pentru a le da o viaţă proprie, în romanul „V.M. 18” -, ea va ţine timp de o lună un blog, care poate fi citit contra cost între 24 iunie şi 24 iulie. În afară de text, pagina desdemonaundicesima.com va cuprinde şi fotografii din arhiva personală, dar şi clipuri şi imagini în live streaming. În funcţie de cum vor decurge lucrurile, proiectul ar putea fi transformat într-o „trilogie”, fiind extins pe alte două luni.

„Cheia” cu care se poate deschide Stanza Desdemona Undicesima costă 50 de euro, fapt ce a stârnit controverse printre doritorii iniţiali. Într-o lume în care gratuitatea, pirateria, furtul, copy-paste-ul sunt la ordinea zilei, Isabella „îşi permite” să ceară bani celor care vor să citească pagină cu pagină, postare cu postare, confesiunile pe măsură ce sunt scrise.

50 de euro – e mult, e puţin? Un plin de benzină, factura la lumină pe o lună, sau factura la… întunericul din sufletul scriitoarei italiene? Un parfum de firmă sau parfumul tinereţii Isabellei? Banii în sine nu au nici o valoare, sunt simple petice de hârtie, valoarea le-o dă strict cel care alege să-i schimbe în bunuri materiale – sau spirituale.

Pentru mulţi, e o sumă suficient de mare. Criza care a lovit Europa nu a ocolit Italia, dimpotrivă. Destui sunt şomeri şi cheia camerei Isabellei-Desdemona e dincolo de ce şi-ar permite în condiţii normale. Unii şi-au rupt de la gură pentru a fi alături de scriitoarea lor preferată, alţii s-au văzut nevoiţi să privească prin geam în întunericul Stanzei, sperând că pot (între)zări ceva înăuntru.

Unii s-au revoltat, au acuzat-o de cupiditate, inclusiv pe pagina ei de Facebook. I-au reproşat că încalcă norma „Internetului la liber”, uitând că Santacroce nu vine să le vâre mâna în buzunar. La urma urmei, alegerea este a fiecăruia: plăteşte şi primeşte… sau nu. Fiecare este liber să-şi stabilească propriul preţ; nimănui nu i-ar plăcea să lucreze o lună degeaba. Şi, la urma urmei, şi publicitatea negativă tot publicitate se cheamă, doar calitatea produsului făcând ca preţul să fie sau nu cel corect.

După cum spunea cândva un alt artist, cu banii pe care i-ar plăti pe biletul de intrare, fanii aleg deseori să achite factura la internet, descărcând de pe torrente câte concerte vor.

Tot contra cost, dar de data aceasta la licitaţie, se va vinde şi tirajul redus al cărţii ce va rezulta din strângerea la un loc a postărilor. Ca element de noutate faţă de prima parte a autobiografiei, volumul va cuprinde şi comentariile internauţilor, într-o selecţie a autoarei. Publicarea şi vânzarea pe fragmente a confesiunilor poate fi, în opinia unora, o alegere neinspirată, neexistând garanţia că aceia care au intrat în posesia primei părţi vor obţine şi continuarea, şi invers.

Poate la un moment dat fragmentele de viaţă vor fi reunite într-un volum unitar, adolescenta reîntâlnind-o pe copila din care a crescut, ca şi pe femeia matură, scriitoarea consacrată. Pentru că, la urma urmei, Isabella este suma tuturor acestor personaje. La fel cum e suma tuturor personajelor cărţilor ei, chiar dacă unele sau altele au mai mult sau mai puţin din ea.

Întunericul cel mai greu de înfruntat este cel din tine însuţi, iar Isabella consideră că este momentul să pătrundă în cotloanele peste care a lăsat să se aştearnă praful, să regăsească toate comorile considerate pierdute, toate lacrimile vărsate de-a lungul timpului, toate cupele de şampanie sau de venin pe care le-a aşezat pe rafturile sufletului ei. Scriitoarea a găsit curajul de a se confesa, zgândărind sau doar atingând răni demult cicatrizate. În avanpremieră, a amintit câteva dintre întâmplările pe care doreşte să le re-vadă, cu ochii persoanei de acum.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s