Începe sezonul 3: Mircea Radu intră în direct cu „ÎnTrecerea Anilor”

Emisiunea „ÎnTrecerea Anilor” de la TVR, ajunsă la cel de-al treilea sezon, va reîncepe din 8 octombrie. Mircea Radu a dezvăluit pentru Jurnal de Media şi Cultură câteva dintre noutăţile pregătite pentru telespectatori. În premieră, ediţiile emisiunii vor fi realizate în direct. Formatul se va schimba, decorurile de asemenea, vor apărea rubrici noi, dar va rămâne aceeaşi muzică bună.

– Pe 8 octombrie, începe noul sezon „ÎnTrecerea Anilor”. Ce noutăţi pregăteşti?
– Vor fi mai multe. Cea mai importantă schimbare este faptul că emisiunea va fi în direct. Apoi, telespectatorii vor putea vota prin SMS. Vom avea un decor mai mare. Cel de până acum va fi păstrat, dar vor fi adăugate elemente noi. Am introdus probe noi, cum ar fi de exemplu parodii după melodii. Vor fi cinci căpitani de echipă şi vom avea de asemenea un nou comic, actorul Radu Micu, ce se doreşte a fi un alter ego al meu. Vor mai fi şi alte noutăţi, dar nu dezvălui acum toate surprizele, tocmai pentru ca telespectatorii să le descopere pe parcurs.

– Vei avea vreo asistentă?
– Nu. Vor fi doar cei cinci căpitani, nu doar doi, cum erau până acum, şi toate cele cinci sunt fete.

– Ce ani se vor întrece în acest sezon?
– Vor fi anii ’60, ’70, ’80, ’90 şi 2000.

– Dacă tot vorbim despre „ÎnTrecerea Anilor”, câţi ani de televiziune împlineşti şi când?
– Pe 18 octombrie fac 17 ani de televiziune în prime time, adică din 1994 încoace.

– După atâţia ani de televiziune, mai ai emoţii când intri în direct?
– Nu ştiu dacă mai am, nu cred. Dar e ca şi cum ai intra într-o casă care nu e a ta: ai mai fost acolo, în mare ştii cum e, dar interiorul se poate schimba. Te poţi ciocni de un birou care nu era acolo data trecută… Lucrurile se pot modifica. Şi găseşti de fiecare dată alţi oameni.

– Există o întâmplare care să fi marcat sezoanele anterioare ale emisiunii?
– Au fost unele episoade care s-au întâmplat, dar ele fac parte din „bucătăria internă”. Altfel, ar fi multe de spus. Povestirile invitaţilor au fost extrem de interesante. De exemplu, i-am avut în platou pe doctorul Raed Arafat, care ne-a vorbit despre întâmplările cu care se confruntă cei de la SMURD, pe medicul Vladimir Beliş, care ne-a dezvăluit poveşti inedite, sau pe doamna doctor Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie, care ne-a povestit cum au decurs unele operaţii făcute sub presiunea evenimentelor.

– Care au fost invitaţii care ţi-au fost cel mai aproape de suflet?
– Foarte mulţi îmi sunt foarte dragi. Lista ar fi foarte lungă. Dar îi pot aminti pe Sandra, Samantha Fox, Afric Simone, Baccara. Sunt doar câţiva dintre ei. În anii ’80, puşti fiind, o vedeam pe Sandra la festivaluri şi o admiram, iar acum am avut ocazia să stau lângă ea, să vorbim, să povestim.

– Ce invitat ai dori să ai în platou şi nu ai reuşit încă să-l aduci?
– Paul McCartney! Nu l-am adus şi nici nu se va reuşi să-l aducem. Da, asta mi-aş fi dorit, să aduc un membru Beatles, să-l văd acolo lângă mine.

– Ai revenit în TVR după aproape zece ani. S-ar putea spune că eşti din nou acasă?
– Nu ştiu dacă s-ar putea spune astfel. Lucrurile s-au schimbat, eu însumi m-am schimbat, nu mai sunt cel care eram la debut. E ca atunci când pleci din locul natal, faci o facultate şi te întorci în satul tău. Lucrurile nu mai sunt aşa cum le-ai lăsat când ai plecat, dar cert este că în curtea asta am învăţat meserie.

– Cum ţi se pare divertismentul de televiziune astăzi?
– Nu vreau să generalizez. Există şi emisiuni bune, în care s-au investit foarte mulţi bani, în decoruri, în prezentatori, în juraţi etc. Dar sunt şi foarte multe emisiuni de umplutură, pline de nonvalori. În acest sens, unele televiziuni parcă nu sunt păzite. Oricine poate intra într-o televiziune şi poate zice ce vrea. Orice panaramă, orice mucea flaimucea poate apărea pe post, fără nici o oprelişte. E ca la Revoluţie, când oricine putea să intre în direct să vorbească orice.

– De cele mai multe ori, emisiunile care fac rating sunt cele de scandal, iar cele de cultură nu au un public numeros. Există o legătură directă între o audienţă mare şi un anumit gen de telespectatori?
– Problema se pune altfel. Există şi emisiuni de calitate care pot face audienţă mare. În ceea ce priveşte emisiunile de cultură, în unele dintre ele apar oameni care nu au carismă. Parcă au un băţ în c*r! E drept că au citit un munte de cărţi, dar nu se pot exprima pe înţelesul tuturor, şi din această cauză devin antipatici. Să luăm un exemplu: Jamie Oliver – nu ştiu dacă e cel mai bun bucătar, dar cu siguranţă este cel mai cunoscut în domeniu. Limbajul lui e unul extrem de accesibil, te face să crezi că face foarte bine ceea ce face. E foarte, foarte plăcut. Cu divertismentul e acelaşi lucru – trebuie să ştii să te faci plăcut. Din păcate, sunt puţini cei care reuşesc asta. De aceea nu cred că vom avea prea curând ceea ce italienii numesc divertisment „di grande”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s