Religie şi laicitate în contextul integrării europene

Aula Bibliotecii Centrale Universitare a găzduit joi, 16 iunie, cea de-a 28-a reuniune din ciclul „Franţa-România: împreună în Europa”, organizată de Ambasada Franţei în colaborare cu Institutul European din România. Domnul Jean-Francois Colosimo, preşedinte al Centrului Naţional de Carte şi conferenţiar la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge din Paris, a susţinut conferinţa „Religii, drepturi fundamentale şi laicitate în Uniunea Europeană”. La dezbatere a participat şi Excelenţa Sa, domnul Henri Paul, ambasadorul Franţei în România. Moderator a fost domnul Răzvan Theodorescu, membru al Academiei Române şi membru în Consiliul de Administraţie al IER.

Filosof, istoric al religiilor şi teolog, Jean-Francois Colosimo (50 de ani) a studiat la Aix-en-Provence, la Sorbona, la Şcoala practică de înalte studii, la Universitatea Aristotel din Atena, apoi la Universitatea Saint-Vladimir din New York. Din 1991, este conferenţiar la Institutul Saint-Serge din Paris, iar din 2003 este membru al Institutului European de științe ale religiilor. Este editorialist la revista „Monde des religions” şi autor a numeroase documentare pentru televiziune. De-a lungul timpului, a lucrat pentru edituri precum Stock, Jean-Claude Lattes, Odile Jacob şi La Table Ronde. În 2006 a fost numit director general al Editurii Centrului Naţional pentru cercetare ştiinţifică, apoi a devenit preşedintele Centrului Naţional de Carte.

După cuvântul introductiv rostit de domnul Henri Paul şi o scurtă prezentare a invitatului, susţinută de Răzvan Theodorescu, a urmat discursul lui Jean-Francois Colosimo. Acesta a vorbit despre experienţa Franţei ca ţară occidentală, dar şi ca membru al Uniunii Europene. Principala temă abordată a fost libertatea de cult în contextul laicităţii statului. „Regimul dreptului laic nu este unul antiteologic. Laicitatea este regina libertăţilor teologice”, a afirmat Colosimo. Faptul că în Franţa nu există o religie de stat a permis tuturor cultelor să se dezvolte şi să convieţuiască în peisajul spiritual francez. „Trebuie ca antagonismele să nu se transforme în războaie sfinte”, a mai spus istoricul religiilor.
Libertatea religioasă oferită de Hexagon a făcut ca Franţa să aibă cea mai mare populaţie ortodoxă din vestul Europei. Abia recent Italia a devansat-o, în urma migraţiei forţei de muncă dinspre ţări ca România, Ucraina sau Rusia din ultimii ani.

Dacă Franţa reprezintă o situaţie specială în ceea ce priveşte relaţia dintre stat şi culte în ultimele secole, România are propriile particularităţi. Ţara noastră se află, a reamintit invitatul, pe linia de demarcaţie dintre Vestul majoritar catolic şi Orientul unde ortodoxia predomină. „România este evident o ţară pivot între Est şi Vest, între cultura latină şi cea slavă. Europa are nevoie de valorile sale, de această comuniune, de sociabilitatea, de verticalitatea, de transcendenţa pe care ortodoxia română o poate aduce cu multă inteligenţă. Iar din partea noastră, ţările ortodoxe au nevoie şi de un raport nou către modernitate, raport pe care românii îl pot aduce într-o manieră utilă, exemplară”, a fost de părere Jean-Francois Colosimo, afirmaţie ce a stârnit ropote de aplauze din partea celor prezenţi. La final, publicului i-a fost oferită ocazia de a adresa întrebări, cărora invitatul le-a găsit un numitor comun, detaliind temele în cadrul unui singur răspuns.
Seria conferinţelor va continua cu „Monitorizarea şi controlul politicilor şi cheltuielilor publice”, susţinută de domnul Jean-Francois Benard, procuror general al Curţii de Conturi din Franţa. Evenimentul va avea loc tot în Aula BCU, luni, 27 iunie, de la ora 17.15.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s