Wave-Gotik-Treffen, 20 de ani de dark-romantic în Leipzig

În 1992, atunci când doi admiratori ai genului au visat să transforme Leipzigul în centrul lumii gothice, ideea părea o utopie. Şi totuşi, după două decenii, de la opt trupe s-a ajuns la aproape 300 de artişti şi formaţii, de la 2.000 de germani – la peste 20.000 de fani din întreaga lume, iar de la un singur club de la periferie s-a ajuns la peste 30 de scene.

Între 9 şi 13 iunie 2011, Leipzig va redeveni capitala gothicului mondial, celebrând cea de-a 20-a ediţie a WGT. Prima zi va fi dedicată aducerii aminte, reeditându-se primul Treffen. Trupe prezente în 1992 vor reveni în faţa publicului în show-uri speciale: Age of Heaven, Sweet William, The Eternal Afflict şi Das Ich vor evolua alături de Henke, aceştia din urmă interpretând piese ale Goethes Erben. Love Like Blood, al căror ultim concert live a avut loc în 1999, se vor reuni special cu ocazia ediţiei aniversare a festivalului.

De Rusalii, negrul devine culoarea dominantă în întregul oraş, toate nuanţele de dark găsindu-şi un loc în program. De la electro-pop la goth-metal, de la EBM la Neofolk, de la medieval la industrial, toate genurile sunt generos reprezentate. Peste 30 de puncte de atracţie vor fi marcate nemţeşte pe harta oficială a evenimentului: de la subteranele Moritzbastei la splendida cupolă neo-antică a Pantheonului (fostul Volkspalast), de la arena în aer liber Parkbuhne la cafenele şi absintherii. Pe lângă gothic îşi va găsi locul, ca de fiecare dată, şi muzica clasică: recviemul lui Brahms se va auzi în Peterskirche, în timp ce Opera din Leipzig va găzdui o seară de balet, pe acordurile compuse de Mozart, dar şi opera „Elektra” a lui Richard Strauss.

Dar Wave-Gotik-Treffen înseamnă mai mult decât muzică: participanţii pot opta pentru o călătorie în timp, în era romantică a vechilor burguri, vizitând piaţa medievală şi satul păgân. O perioadă mai apropiată de zilele noastre, cea victoriană, este la rându-i reînviată la un picnic tematic, ce se organizează, an de an, în Parcul Clara Zetkin. Dacă la picnicul victorian codul vestimentar acoperă o gamă mai largă de costumaţii, la petrecerea fetish & SM „Obsession Bizarr” ţinuta este obligatorie.
Haine şi accesorii goth se pot cumpăra şi pe ultima sută de metri, chiar de la festival. Agra-Halle va găzdui, ca de fiecare dată, cel mai mare complex de magazine de gen. De la rochii somptuoase şi corsete la piese vestimentare cyberpunk, de la încălţăminte la bijuterii, de la peruci la genţi şi, nu în ultimul rând, CD-uri şi DVD-uri.

Deja celebra absintherie Sixtina îşi continuă programul serilor tematice, care vor cuprinde vizionări de filme („Boy Eats Girl”, „Yellowbeard”, „Operation: Atahualpa”, „Suck” şi „Marquis de Sade: Justine”) şi concerte live. Mai tânăra La Petite Absintherie va găzdui de asemenea proiecţii cinematografice, precum „Frankenstein”, „Cabinetul doctorului Caligari”, „Nosferatu”, „Dr. Jekyll & Mr. Hyde” şi „Fantoma de la Operă”, dar şi alte manifestări culturale şi tematice, inclusiv Târgul de absint. Complexul Cinestar va atrage cinefilii (printr-o selecţie de pelicule pe gustul gothicilor), dar şi vânătorii de autografe şi fotografii, aici desfăşurându-se întâlnirile trupelor cu fanii.

Ring Cafe, unul dintre cele mai cochete localuri din oraş, îşi invită vizitatorii cu gusturi rafinate la un brunch acompaniat de muzică de cameră interpretată live. Vor mai avea loc seri de lectură, performance-uri şi multe altele.
Centrul istoric este un punct de atracţie pentru pasionaţii de artă. Arhitectura renascentistă, barocă şi tip Jugendstil, dar şi numeroasele galerii şi muzee amplasate aici pot fi incluse într-o plimbare romantică în puţinele ore neacoperite de alte evenimente. Intrarea la multe dintre obiectivele culturale este gratuită, făcându-se în baza brăţărilor cu sigla festivalului. O dată obţinute de la ghişeele special amenajate, în schimbul biletului pentru WGT, acestea țin loc și de abonament pentru mijloacele de transport în comun, de vineri dimineaţă până marţi la prânz.
Pe lângă numeroasele hoteluri, cazarea se poate face şi în campingul special amenajat în zona Agra. Cei care optează pentru această variantă trebuie să cumpere biletul special, numit Obsorgekarte.

Cel mai fascinant aspect îl constituie atmosfera magică unică a Wave-Gotik-Treffen, ce cuprinde întreaga zonă. În Leipzig, localnicii s-au obişnuit deja cu prezenţa oamenilor în negru care le invadează oraşul de Rusalii. O dată pe an, gothicul se întoarce acasă şi, o dată cu el, 20.000 de admiratori ai genului.
Mai multe detalii despre festival puteţi găsi pe site-ul oficial al WGT, www.wave-gotik-treffen.de. Reportaje de la ediţiile din 2008 şi 2010, pe catalinaiancu.blogspot.com.

Aproape 300 de artişti şi trupe
La ediţia Wave-Gotik-Treffen 2011 vor participa, printre alţii: Anathema (UK), Bilocate (Iordania), Capella Fidicinia (Germania), Covenant (Suedia), Das Ich (Germania), Diamanda Galas (SUA), Die 12 Thüringer Cellisten (Germania), Eluveitie (Elveţia), Fields of the Nephilim (UK), Katatonia (Suedia), Lacrimas Profundere (Germania), Lake of Tears (Suedia), Misfits (SUA), Moonsorrow (Finlanda), Nosferatu (UK), Spiritual Front (Italia), Tiamat (Suedia), Tristania (Norvegia), Umbra et Imago (Germania). Trei trupe îşi vor aniversa sume rotunde: Artwork & Gaste (Germania) şi Ikon (Australia) împlinesc 20 de ani de carieră, în timp ce Girls Under Glass (Germania) celebrează 25 de ani de la înfiinţare. Aceştia din urmă vor avea o serie de invitaţi speciali.
Lotul României s-a mărit: dacă până anul trecut doar pianista Carmen Ştefănescu reprezenta ţara noastră la festival, în 2011 i s-a alăturat violonistul Dragoş Mânza, un artist distins cu multe premii internaţionale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.