Copiii au licitat la Artmark pentru primul lor tablou

În preajma zilei de 1 iunie, Artmark a atras copiii înspre artă, dar le-a oferit şi posibilitatea de a se juca serios, licitând ei înşişi pentru picturile dorite. Sub genericul „Primul meu tablou”, cei mici au putut ridica paleta de licitaţie – ce-i drept, sub supravegherea părinţilor.

Evenimentul a avut loc joi, 2 iunie, la sala de bal „Le diplomate” a hotelului Athenee Palace Hilton din Capitală. Picturile, aparţinând unor autori celebri din secolul XX, au avut ca temă principală copiii şi copilăria. Pe lângă colecţionari şi investitori, au participat şi o mulţime de copii, care şi-au putut începe, cu această ocazie, primele lor colecţii de artă.

Totalul încasărilor a depăşit estimările organizatorilor, ajungând la valoarea de 221.785 euro. Mai mult de jumătate din această sumă a rezultat din vânzarea unui singur tablou, „Fiul pădurarului”. Pictura lui Nicolae Tonitza, cu o valoare estimată între 65.000 şi 95.000 de euro, a avut ca preţ de pornire 50.000 de euro. În final, a fost adjudecată pentru 115.000 de euro.
O altă vedetă a licitaţiei a fost „Floarea din păr”, pictura lui Kimon Loghi stârnind interesul a nu mai puţin de şapte potenţiali cumpărători. Aşa se face că preţul lucrării a fost aproape dublu faţă de cel anticipat: 13.500 de euro, faţă de 6.000-8.000, la cât era evaluată. Pe locul al treilea s-a situat „Micul violonist” al lui Rudolf Schweitzer-Cumpăna, pentru care s-au plătit la final 11.500 de euro.

Cei mici şi-au luat în serios rolul de concurenţi pe piaţa de artă, ridicând cu entuziasm paletele. Un moment inedit s-a înregistrat atunci când un băieţel din sală a început să plângă după ce a pierdut competiţia pentru „Îngerul de veghe” de Aurel Naray. Impresionat de lacrimile micuţului, câştigătorul a decis să i-o cedeze, deşi licitase pentru ea 2.400 de euro, mai mult decât preţul estimat al lucrării (1.200-2.000).
„Copiii” lui Corneliu Baba, respectiv „Cuminţica (Mădălina)” şi „Mihăiţă”, au plecat de mână la acelaşi colecţionar. Portretul băiatului a valorat mai mult decât cel al fetei – 10.000 de euro, faţă de 8.000. Un singur lot dintre cele 36 participante a rămas neadjudecat: „Mica balerină” a lui Lucien Levy-Dhurmer, estimată la 15.000-24.000 de euro.

Licitaţia în cifre:
Totalul vânzărilor: 221.785 €
Numărul de loturi oferite: 36
Loturi adjudecate: 35
Rata de adjudecare: 97,23% din numărul loturilor
Top vânzări:
1. Nicolae Tonitza, „Fiul pădurarului”, 115.000 €
2. Kimon Loghi, „Floarea din păr”, 13.500 €
3. Rudolf Schweitzer-Cumpăna, „Micul violonist”, 11.500 €
Record de autor:
1. Kimon Loghi, „Floarea din păr”, 13.500 €
2. Cicerone Popescu, „Carusel”, 3.750 €

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.