Formula 3: Constantin Stan, Mircea Struţeanu şi Bogdan Coşa

Revista Observator Cultural a organizat, săptămâna aceasta, o întâlnire cu trei personalităţi ale lumii culturale româneşti. „Formula 3” i-a avut ca invitaţi pe consacratul prozator Constantin Stan, pe mai tânărul Bogdan Coşa şi pe fotograful Mircea Struţeanu. Evenimentul a fost găzduit de Clubul Ţăranului Român, din cadrul MŢR, miercuri, 1 iunie, ora 18.00.

Gazda întâlnirii – Carmen Muşat, redactor-şef la Observator Cultural – i-a provocat la discuţii pe cei trei, oferindu-le ocazia să-şi prezinte proiectele actuale, dar şi pe cele viitoare.

Constantin Stan a vorbit despre plăcerea lecturii şi a trecut în revistă toate romanele pe care le-a publicat. Discuţia s-a concentrat asupra celui mai recent dintre ele, „Gde Buharest”, deja premiat de revista „Luceafărul de dimineaţă” şi nominalizat în cadrul altor câteva gale culturale. Carmen Muşat a selectat şi citit două pagini reprezentative, care au făcut deliciul publicului. În opinia moderatoarei, romanul amintit se remarcă prin „vervă, ritm şi o acută percepţie a unei lumi lipsite de libertate, dar care altfel pulsează de viaţă”.
În ceea ce priveşte etichetarea drept „optzecişti” a tuturor celor care au publicat în acea perioadă, Constantin Stan a ţinut să precizeze că diferențele între colegii de generație sunt semnificative. Tocmai de aceea, scriitorul a spus că se consideră mai apropiat de junimism decât de optzecism.
Constantin Stan (n. 28 iulie 1951, Bucureşti) a absolvit Facultatea de Filologie (1974) a Universităţii Bucureşti şi a frecventat Cenaclul „Junimea” condus de Ovid S. Crohmălniceanu. A debutat cu proză în revista Luceafărul, în 1972. Printre volumele publicate se numără „Carapacea” (Cartea Românească, 1979), „Nopți de trecere” (Cartea Românească, 1984), „Vară tîrzie” (Editura Militară, 1986), „Iubire fără natură moartă” (Biblioteca Română, 1990), „Provizoriu, Sud” (proză scurtă – Paralela 45, 2000), „Viața ca literatură” (Fundația Pro, 2001), „Gde Buharest” (Charmides, 2010). Este preşedintele reales al secţiei Proză a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.
Semnează în „Ziarul de duminică”, încă de la primul număr, rubrica săptămînală „Reportaj”. Îl puteţi citi şi pe blogul personal.

Fotograful Mircea Struţeanu are în desfăşurare un proiect de suflet. Artistul a realizat portrete ale scriitorilor români fotografiaţi în ipostaze noi, prezentându-i altfel decât îi ştim. Printre aceştia se numără Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Horia Roman Patapievici şi Nora Iuga. Până la sfârşitul anului, acest demers se va concretiza într-un album ce se doreşte a fi o „istorie a literaturii în imagini”. Cei mai mulţi dintre scriitorii fotografiaţi au fost prietenoşi, a spus Mircea Struţeanu, dar au fost şi cazuri în care a trebuit să treacă peste reticenţele iniţiale. „Am urmărit să arăt lumii lucruri neobişnuite, o punere în scenă pentru a arăta ceva nou”, a mai spus fotograful. Invitat să vorbească despre culisele proiectului, Struţeanu a preferat să lase doar imaginile să vorbească: „Fotografia este ca un banc bun. Dacă îl explici, nu mai are farmec”.
Mircea Struţeanu (n. 30 aprilie 1984, Bucureşti), este fotograf freelancer. A absolvit Facultatea de Geografie, secţia Protecţia Mediului, şi un master în Peisaje. Este pasionat de natură şi de călătorii, străbătând mai mult de zece ţări din Asia. Predă şi cursuri de escaladă, sport la care este campion naţional. Ultimul său proiect fotografic a fost dedicat portretizării, în alb-negru, a 55 de scriitori români contemporani, expoziţia fiind vernisată la ICR, în perioada 3-17 martie 2011. Proiectul urmează să fie dus mai departe.
Mai multe despre artist găsiţi pe pagina sa personală.

Bogdan Coşa şi-a prezentat romanul „Poker”, lansat recent, la Bookfest, şi pentru care a primit Premiul de Debut al editurii Cartea Românească. Cartea sa „a fost un pariu: aveam nevoie de o poveste care să se desfăşoare într-un ritm alert”, astfel că paginile au curs de la sine. Într-un timp relativ scurt, story-ul pe care îl avea deja schiţat a devenit roman. Carmen Muşat a remarcat că personajele sunt angrenate în efortul de a trăi în realitate, preocuparea autorului pentru fragilitate, precum şi sensibilitatea cu care a surprins traume din copilărie şi chestiuni care ne frământă ca oameni. Moderatoarea l-a citat pe Mircea Martin, care spunea despre autor că este un tânăr „de mare viitor, care poartă în raniţă bastonul de mare prozator”. Bogdan Coşa pregăteşte următoarele două volume, în intenţia de a dezvolta povestea din „Poker” în cadrul unei trilogii.
Bogdan Coşa (n. 24 ianuarie 1989, Codlea). Absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Transilvania“ din Braşov, specializarea Limba şi Literatura Română – Limba şi Literatura Engleză, promoţia 2010, şi în prezent este masterand al Facultăţii de Litere (Universitatea din Bucureşti), secţia Teoria Literaturii şi Literatură Comparată. Publica articole şi texte literare în revistele „Observator cultural”, „Cultura”, „Tomis”, „Astra”, precum şi în reviste exclusiv on-line, precum http://www.boomlit.com sau http://www.clubliterar.com. Romanul său, „Poker”, a câştigat Premiul de Debut al Editurii Cartea Românească, în 2011, lansarea având loc în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest (25-29 mai 2011).

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s